elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Özelleştirmeler tüketicinin cebini mi yakacak ?

Elektrik dağıtım bölgelerinin satışının ardından tarifelerdeki kar marjının artışıyla ilgili EPDK'da toplantı düzenlendi. Eğer oran yüksek çıkarsa artan elektrik birim fiyatları nedeniyle bu oran 2011 yılından sonra tüketicinin faturasına yansıyacak.



A- A+
29.10.2010 tarihli yazı 4216 kez okunmuştur.

Elektrik dağıtım bölgelerini satın alan şirketlerin dört gözle beklediği tarifelerdeki yüzde 2.23'lük kâr marjının artışıyla ilgili kritik toplantı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda yapılıyor. Şirketlerin istediği yüzde 4 ile 7.5 arasındaki oran kabul edilirse kârları artacak. Vatandaşın ise faturası yükselecek.





Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK), tarifelerdeki yüzde 2.23'lük kâr marjının, bölgesine göre yüzde 4 ile yüzde 7.5 arasında değişen oranlara çıkarılmasını istedi. EPDK, kritik toplantıda, tarifedeki diğer unsurlarla birlikte kâr marjını masaya yatıracak.


.


EPDK'nın, söz konusu marjı en fazla yüzde 3'e çıkarmayı öngördüğü ancak rakamın 4'e kadar yükselebileceği konuşuluyor. Eğer oran özel sektörün baskısı ile yüksek çıkarsa bu oran 2011 yılından sonra tüketicinin faturasında da kendini gösterecek.





Yüzde 4 - 7.5 Hesabı



Bilindiği gibi EPDK bir süredir başta kâr marjı olmak üzere elektrik birim fiyatlarına ilişkin diğer hususlarla ilgili bir süredir yoğun bir mesai halindeydi. Aynı mesai özel sektör için de geçerli. Uzun bir zamandır elektrik dağıtım şirketleri EPDK'nın elektrikte fiyat metodolojisini belirlerken 'elini bol' tutması yönünde bastırıyor. Ancak böyle bir durumda da özelleştirme ihaleleri tartışma konusu olacak görünüyor. Nitekim elektrik dağıtım şirketlerinin 'çatı örgütü' Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), EPDK'ya tarifelerle ilgili bir sunum yaptı. ELDER, tarifelerdeki yüzde 2.23'lük kâr marjının bölgesine göre yüzde 4 ile 7.5 arasında değişen oranlarda artırılmasını istedi. ELDER'in, tespit ve talepleri şöyle: Vergi Usul Kanunu'nun emsal bedeli ve emsal ücreti belirlenmesine ilişkin maddesinde, perakende satış fiyatının hesaplanmasında maliyetlerin üzerine yüzde 10 kâr konması gerektiğine yer verilir. Dağıtım şirketlerince, belirtilen operasyonel ve tahsilat risklerinden kaynaklanan maliyetlere ek olarak perakende satış kâr marjının satın alınan enerji maliyeti üzerine yüzde 4 ile 7.5 arasında olması yönünde teklif yapılmıştır. Toplam nihai tüketici fiyatı üzerinde bu oran, yüzde 2.4 ile 5 aralığına denk gelmektedir.





Her Artış Zam Demek



Edinilen bilgiye göre, kâr marjının yüzde 3 düzeyinde çıkması bekleniyor. EPDK kaynakları, dağıtım şirketlerinin üretici ile tüketici arasında 'ticari' bir işletme olduğuna işaret ederek, "Kâr marjının yüzde 7.5'e yükselmesi söz konusu olamaz" dedi. Elektrik sektörü uzmanları, kâr marjlarında gündeme gelecek her artışın tüketicinin kullandığı elektriğe zam anlamına geldiğine dikkat çekti.





Şirketlerin gözü kulağı EPDK'da olacak





EPDK'nın iki hafta boyunca özel toplantılarla gündeminde yer alacak elektrik birim fiyatlarına ilişkin kritik çalışmalar ve bu konuda alınacak kararlar, Türkiye'nin önde gelen şirketlerini çok yakından ilgilendiriyor. İşte, gözü kulağı tarifelerde ve Kurul'dan çıkacak kararlarda olan şirketler şunlar:





Başkent Elektrik: 1.225 milyon dolar EnerjiSA-Verbund



Sakarya Elektrik: 600 milyon dolar AkEnerji- CEZ



Meram Elektrik: 440 milyon dolar Alarko-Cengiz



Aras Elektrik: 128.5 milyon dolar Kiler



Çoruh Elektrik: 227 milyon dolar AKSA



Osmangazi Elektrik: 485 milyon dolar Eti Gümüş



Çamlıbel Elektrik: 258 milyon dolar Kolin-Limak-Cengiz



Fırat Elektrik: 230 milyon 250 bin dolar AKSA



Uludağ Elektrik: 940 milyon dolar Limak-Kolin-Cengiz



Vangölü Elektrik: 100.1 milyon dolar AKSA



Yeşilırmak Elektrik: 441.5 milyon dolar Çalık Enerji



Boğaziçi Elektrik: 2 milyar 990 milyon dolar MMEKA



Gediz Elektrik: 1 milyar 920 milyon dolar MMEKA



Dicle Elektrik: 238 milyon dolar Karavil-Ceylan



Trakya Elektrik: 622 milyon dolar AKSA





Özelleştirme İhaleleri Tartışmaya Açılır !



Elektrik birim fiyatlarında kâr marjının özel sektörün lobisinin etkisi ile yüzde 5-7 gibi oranlarda çıkmasının dağıtım özelleştirmelerini de tartışmaya açacağı belirtiliyor. Enerji uzmanları ihalelerde oluşan fiyatın faturalara yansıtılmayacağı görüşünde.





Üretimin satışına asılacaklar





Dağıtım şirketleri, EPDK'nın kâr marjları konusunda beklenen oranlarda artış yapmaması durumunda elektriği daha ucuza mal etmenin yollarını arayacak. Şirketler, rotayı 2011 yılında başlayacak olan elektrik üretim tesisleri özelleştirmesine çevirecek. Bu durumda santral özelleştirmeleri, kıran kırana yarışa sahne olacak. Sektör uzmanları, "Şirketler, üretim ayağını güçlendirmek isteyecek. Bu yolla görece daha ucuza elektrik üretip, tüketiciye satmayı isteyecektir" görüşünü dile getirdi.



Kaynak: Habertürk


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.