elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Özilhan'dan enerjiye dev yatırım

Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Gerze Enerji Santrali için 3-4 yabancı grupla görüşmeler yaptıklarını bildirdi.



A- A+
19.02.2010 tarihli yazı 3975 kez okunmuştur.

Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, içecekten sonra en büyük ikinci hedefleri olan enerjye mevcut olan ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar avroluk yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.



Özilhan, Grubun enerji yatırımlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki ve Türkiye'deki enerji talebine işaret ederek, Türkiye'de nihai enerji tüketiminde elektrik ve doğalgazın payının arttığını, elektrik enerjisi talebinin son 40 yılda senede ortalama yüzde 8 oranında arttığını, ülkede kurulu elektrik üretim gücünün birincil enerji kaynaklarına dağılımında doğalgaz ve kömürün ön plana çıktığını söyledi.





Tahminlere göre Türkiye'de elektrik enerjisi talebinin 2018 yılında en düşük tahminle 335.815, en yüksek tahminle 357.000 gigavat saat olacağının, 2013 yılından itibaren de ülkedeki enerji ihtiyacının toplam üretimin üzerinde olacağının öngörüldüğünü anlatan Özilhan, tüm bu gelişmelerin ülkede enerji yatırımı yapılmasını şart koştuğunu vurguladı.





Enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte yapacakları 2 milyar avroluk finansman kapsamında hayata geçirecekleri Sinop Gerze Enerji Santrali, Gürcistan Paravani Hidroelektrik Santrali ve Giresun Aslancık Hidroelektrik Santrali yatırımlarına değinen Özilhan, temelini bu yıl sonunda atmayı planladıkları Gerze projesini 2014 yılı içinde işletmeye açmayı öngördüklerini bildirdi.





-''GERZE'YE 1 MİLYAR AVROLUK TERMİK SANTRAL YATIRIMI''-





Tuncay Özilhan, 1 milyar avroluk yatırımla kuracakları, 1.200 megavat kurulu güçteki santralin, ithal kömür yakıtlı, süper kritik ve konvansiyonel bir termik santral olacağını belirterek, santralin, tamamlandığında yılda 7 bin saatlik faaliyetle 7,5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üreteceğini, bunun Türkiye'nin bugünkü toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacağı anlamına geldiğini söyledi. Özilhan, proje için 150 milyon dolarlık yatırımla bir liman yapacaklarını bildirdi.





Büyük bir titizlikle tasarladıklarını belirttiği santralin Türkiye'de ''ilk kez uygulanacak yeni teknolojiyle çağdaş, çevreci, insan ve toplum merkezli'' olacağını dile getiren Özilhan, santralde kullanılacak yüksek kalorili ve düşük atıklı taş kömürünün yurt dışından ithal edileceğini, soğutma sistemi için deniz suyunun kullanılacağını anlattı.





Her konuda büyük titizlik gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini ifade eden Özilhan, ''Gerze ya da Gerzeli'ye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem projeden, hiç düşünmeden, bir anda vazgeçeceğimizin bilinmesini isterim. Santral çalışmalarını fiilen başlatmak için ÇED raporunu bekliyoruz. Santralin inşası sırasında yaratacağımız 2.500 kişilik istihdam, kuşkusuz Gerze halkının ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunacak'' diye konuştu.





Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani nehri üzerine de bir hidroelektrik santrali kuracaklarını anlatan Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014 yılında devreye girmesini planladıkları santralin 90 megavat gücünde olacağını, yılda 420 milyon kilovat saat enerji üretileceğini, üretimin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti.





Bir diğer yatırımın da Giresun'da Aslancık Hidroelektrik Santrali olduğunu, santrali Doğan ve Doğuş Grupları ile birlikte kuracaklarını belirten Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planladıkları santralin toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini ifade etti.





-''EĞER İKNA OLMAZSANIZ YOKUZ DEDİK''-





Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Özilhan, söz konusu 3 projenin yanı sıra Gürcistan'da ilave birtakım yatırımlar daha yapabileceklerini, 400-500 megavata kadar çıkabilecek projeler olabileceğini söyledi.





Tuncay Özilhan, ortaklıklara ilişkin bir soru üzerine de ''Şu aşamada bile gelen ortaklık teklifleri var. Ama önce Gerze'de projeyi başlatarak bir değer yaratmak istiyoruz. Yabancı ortakla konuşurken bir değer hazır olsun. Gerze projesi için 3-4 yabancı grupla bu şekilde birtakım görüşmelerimiz var. Zaten belirli dönemde değerler yaratıldıktan sonra, Anadolu Grubu'nun temel politikaları ortaklıklarla işi yürütmek'' şeklinde konuştu.





Termik santrallerin insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin soruyu ise Özilhan, şöyle yanıtladı:





''Türkiye'nin termik santralde çok kötü tecrübeleri var. Bu kötü tecrübeler maalesef devlet eliyle yapılmış. Çevreye büyük zarar vermiş, çevre faciası yaratmış. Çok eski termik santraller. Çok basit teknolojiyle kurulmuş, çevreye hiç dikkat etmeyen zihniyetle kurulmuş. Dünyada termik santral teknolojileri çok hızlı gelişiyor. İskenderun'da OYAK'ın sahip olduğu termik santralde en ufak çevre kirlenmesi göremezsiniz. Almanya'da şehirlerin içinde termik santraller var. Esas zorluğu, bu işle ilgili vatandaşı iyi bilgilendirmek. Vatandaşın duyumlarıyla bugünkü teknoloji çok farklı.''





Gerze projesinin çevreye ve insanlara zarar vermeyeceği noktasında ilgili bakanlık ve yetkililerle toplantı yaptıklarını anlatan Özilhan, ''Onlara 'eğer ikna olmazsanız, eğer çevreyi bozar, çevreyi kirletir derseniz biz bu işte yokuz' dedik. Gerze'ye, Sinop'a, insana en ufak bir zararı olacağını görürsek biz bu projeyi durdururuz'' dedi.





-''ÜYELER İLGİ GÖSTERMEZSE YA TEK YA DA ORTAKLA GİRERİZ''-





Dağıtım ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki soruya da Özilhan, ''Esasında dağıtımla ilgileniyoruz. Makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde bir iki dağıtım projesine girmek isteriz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması birtakım işleri kolaylaştırır'' karşılığını verdi.





Özilhan, ''İstanbul'da girecek misiniz?'' sorusu üzerine buradaki ihaleye gireceklerini tahmin ettiklerini belirterek, ''Doğuş ve Doğan'dan oluşan konsorsiyumumuz var. Bütün üyeleri ilgi gösterirse konsorsiyum olarak gireceğiz. İlgi göstermedikleri takdirde Anadolu Grubu olarak ya tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz diye düşünüyorum. 'Yatağan'a girer misiniz' diye sorarsanız girmeyiz'' dedi.





Nükleer santrallere ilişkin soru üzerine de Özilhan, şu anda Rusya ile Türkiye arasında yürütülen çalışmanın ''devletten devlete proje'' gibi göründüğünü, ancak Türkiye'nin 1 değil en az 2 tane nükleer santrale ihtiyacı olduğunu söyledi.





Tuncay Özilhan, ''Türkiye'de nükleer santral ihtiyacı var. İkinci olarak en az 5 bin megavatlık bir proje mutlaka gündeme gelecektir. Bu özel sektörle batı teknolojisiyle yapılacaktır'' diye konuştu.





Enerjinin Grup içinde içecekten sonra ikinci büyük faaliyet alanı olmasıyla ilgili de Özilhan, enerji tesislerinin devreye girmesiyle ciroda yüzde 25 civarında pay almasını beklediklerini bildirdi.





Özilhan, Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş'ın, ''son 4 yılda 17 bin satış noktasının ya kapandığı ya da bira satışından vazgeçtiğine'' yönelik açıklamasıyla ilgili soru üzerine de ''Maalesef öyle bir sıkıntı var. Türkiye'de satış noktası son 4-5 senede 100 binlerden 80 binlere doğru geriledi'' dedi.





-''YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR BİRANIN KÖPÜĞÜ GİBİDİR''-





Anadolu Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy da, petrolün sadece 35 yıl, doğalgazın ise 60 yıl ömrünün kaldığının tahmin edildiğini, bu nedenle kömürün ön planda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.





Türkiye'de kömür kullanımının düşük kalorili olması nedeniyle dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkati çeken Aksoy, ''Maalesef doğalgaz müptelası olduk. Bir ülkenin elektrik sektörü de sadece yenilenebilir kaynaklara bağlanamaz. Yenilenebilir kaynaklar biranın köpüğü gibidir. Bundan dolayı termik santraller çok önemlidir'' diye konuştu.





Aksoy, Türkiye'nin düşük senaryoda yılda 4 milyar dolarlık, yüksek senaryoda 5 milyar dolarlık elektrik yatırımına ihtiyacı olduğuna işaret ederek, ''2030'a kadar sektörün 100 milyar dolara ihtiyacı var'' dedi.





Gerze projesi için 3-4 yabancıyla ortaklık görüşmesi yaptıklarını ve bunun için Garanti Yatırım'a yetki verdiklerini anlatan Aksoy, ''Söz hakkını domine eden kesinlikle biz olacağız'' dedi.





Projede sadece baca gazı arıtma tesisi için 150 milyon dolarlık yatırımın söz konusu olduğuna dikkati çeken Aksoy, şöyle devam etti:





''Sinop öncelikle nükleerde aşıyı almış, ardından kömürlere karşı bir direnç... Neredeyse santral deyince telefon santraline karşı bir duruş var. Orada tek tek esnafı ziyaret ettim. Bir saatte 3 berbere gittim, 2 imamla konuştum, bakkalla sohbet ettim. Feodal yapı nedeniyle eksik bilgilendirme yapılıyor. Biz de bilgilendirme ofisi kurduk. Doğru bilgilendirmeyle ciddi bir kırılma gözlemlemekteyiz. Hatta Sinoplu ve Gerzeli kardeşlerimizi OYAK'ın İSKEN termik santraline götürerek orada gezi düzenledik.





Aksoy, nükleer santralle ilgili de ''Yeni şartlar, uygun ortam oluşursa neden düşünmeyelim?'' dedi.





Kaynak: Ekotrent


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.