Para ödemeyen dağıtım şirketinin elektriği kesilecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik parası ödemeyen elektrik dağıtım şirketlerini yakın takibe aldı.
Elektriğin serbestçe alınıp satıldığı PMUM'da (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) yaşanan mali sorun EPDK'yı harekete geçirdi. Kurul, PMUM'dan aldığı elektriğin parasını ödemeyen şirketlerle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda haksız bulunan şirketlere ihtar verilecek ve para cezası uygulanacak. Adını açıklamak istemeyen bir kaynak, "PMUM'da ciddi bir alacak-verecek stoku oluştuğunu" belirterek, "Herkes aldığı elektriğin parasını ödeyecek. Nasıl dağıtım şirketleri, fatura ödenmeyince elektriği kesiyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin de aldığı elektriğin parasını ödemesi gerekiyor." değerlendirmesi yaptı. Aynı kaynak şöyle konuştu: "Aslında, düzenli elektrik parasını ödemeyenin sistemden atılması söz konusu. Ancak pratikte uygulanmıyor. Teminat alma şartı uygulanacak ve soruşturmaların gereği yapılacak. Sistemden atılma da son aşama olarak gündeme gelebilir, sistemden atılan bir şirketin de elektriği kesilmiş olur."
Bilindiği gibi PMUM, elektrik sektöründe serbest üreticilerle tüketicileri buluşturan ve elektik fiyatlarının serbestçe belirlendiği piyasa olarak adlandırılıyor. Kamu şirketleri dahil, elektrik alıcı ve satıcıları günlük üretimi ve taleplerini sistem üzerinden karşılıyor. Sistemi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yönetiyor. Ancak son aylarda sistem üzerinden alınıp satılan elektriğin bedelinin ödenmemesi kriz noktasına ulaştı. TEİAŞ'ın ödeme yapmayan şirketleri EPDK'ya bildirmesiyle soruşturma süreci başlatıldı. Elektrik dağıtım sektörü, geniş çaplı incelemeye alındı.
TEİAŞ çevrelerinden alınan bilgilere göre PMUM üzerinden elektrik alım satımı yapan elektrik dağıtım şirketleri, üreticiler, otoprodüktör gibi piyasa aktörleri, düzenli ödeme yapmayınca TEİAŞ konuyu EPDK'ya iletti. Harekete geçen kurul, aldığı elektriğin parasını düzenli ödemeyen dağıtım şirketleriyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda haksız bulunan şirketlere, ihtar ve sonrasında para cezası uygulanacak. Kurul ayrıca, TEİAŞ'a PMUM'dan işlem yapan şirketlere teminat şartının uygulanması uyarısı yaptı. Uyarı üzerine TEİAŞ, PMUM'da işlem yapan şirketlerden alınması gereken teminat konusuna daha hassas davranmaya başladı.
Kaynak: Zaman / Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye