elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parçalarını yaptık, sıra gaz türbini üretmeye geldi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan Hamitabat Gaz Türbini parçalarının yapılmasını 'müthiş ve anlamlı bir gelişme' olarak nitelendirdi.



A- A+
28.02.2009 tarihli yazı 4568 kez okunmuştur.

Güler, "Artık yedek parça üreten ülke değil türbin üreten ülke haline geleceğiz" dedi.



TÜRKİYE Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi, Hamitabat Santralı Gaz Türbini'ne parça üretti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bu parçalar birleştirildiği zaman Türkiye'nin artık yedek parça üreticisi bir ülke olmaktan çıkacağını belirterek, "Türbin üreten bir ülke haline geleceğiz. Bu müthiş ve anlamlı bir gelişme. Türbini yapabilen bir ülke uçak motorunu da yapabilir diye konuştu. Yaklaşık 4 milyon dolarlık proje ile yapılan Hamitabat Gaz Türbini parçalarının teslim töreninde yaptığı konuşmada Güler, şunları söyledi: "Biz bu parçalara 6-7 misli para öderken şimdi Türk araştırmacılarının beyin gücü ile bu çalışmalar ortaya çıkacak. Buradaki 3 ayrı masada bulunan türbin parçaları bir araya gelirse türbinimizi kendimiz yapabiliriz."



Otomotive bile fark atar


Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından düzenlenen "Türkiye Ulusal Enerji Programı Ortak Akıl Platformu"nda da da, Türkiye'nin enerji potansiyeli hakkında bilgi verdi. Güler, şu bilgileri verdi: "TÜBİTAK enerji grubunun çok başarılı. TÜBİTAK'da rüzgar türbinleri yapılması halinde bu 20 bin megavat, 40 milyar dolarlık bir yatırım anlamına gelecek. Türkiye'nin otomotiv sektörüne bile fark atacak, yeni bir sektör oluşturacak kadar rüzgar enerjisi bulunuyor. "



Tasarruf sağlandı



Hamitabat gaz türbini parçaları, yaklaşık 4 milyon dolarlık bütçeyle gerçekleştirilen çalışmada yapıldı. Türbin sisteminin 'süperalışım' adı verilen özel bir malzemeden imal edildiği, Türkiye'nin 2010 yılı türbin süperalışım malzeme ihtiyacının ise yaklaşık 300 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Proje, büyük bir gizlilikle yürütüldü. Proje ile en az 4 milyon dolar tasarruf sağlandığı, yurtdışına bağımlı olunan projenin de Türkiye'ye kazandırılmış olduğu belirtildi.



Antalya'nın yüzde 80'ine panel konsa Kayseri gibi 10 kente elektrik üretilir



TÜRKİYE'nin su, rüzgar ve jeotermalin dışında önemli bir enerji kaynağının da güneş enerjisini olduğunu, Türkiye'nin asıl atılımı bu alanda yapacağını dile getiren Hilmi Güler, şunları açıkladı: "Güneş enerjisi sadece su ısıtmakta değil, elektrik üretmekte de kullanılmalı. Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli, geçen yıl doğalgaz santralleri, barajlar ve kömür santralleri ile üretilen elektrik enerjisi toplamının 2 katı. Sadece Antalya'daki binaların yüzde 80'ine güneş paneli konulması halinde Kayseri gibi 10 kentin elektriğinin üretilebilir. Bununla ilgili fiyatla, tarifeyle ilgili bir yasa tasarısı hazırladık. Yerel seçimlerin ardından bunu yasalaştıracağız. Ayrıca, güneş termik santralleri büyük bir uygulama alanı olabilir. Tuz gölünden tutun, Konya Karapınar'dan Şanlıurfa'ya kadar geniş bir arazi var. Seçkin, özel gruplarla yapılacak çalışmalarla güneşte de örnek bir adım atacağımıza, enerji bağımsızlık savaşında başarılar kazanacağımıza inanıyorum."



Kaynak: Hürriyet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.