Piyasalar bankalara inanmadı
Geçen hafta JP Morgan ve Citigroup'dan beklentilerden daha iyi gelen verilerle yükseliş yaşayan piyasalarda dün açıklanan iyi rakamlara rağmen sert düşüşler yaşandı.
ABD'nin devletten yardım alan en büyük bankalarından biri olan Bank of America (BoA) 2009'da beklentilerden daha iyi olmak üzere karını 4,25 milyar dolara çıkararak üçe katladı. Merrill Lynch'i satın almasınının karına 3 milyar dolar eklediğini belirten BoA'nın geliri de 35,76 milyar dolar oldu. Ancak bu iyimser tabloya rağmen ne Avrupa'da ne de ABD'de toparlanma görülmedi. Aksine yatırımcı bankaların son bir kaç haftadır beklentilerden iyi gelen bu verilerini gerçekçi bulmadı ve iyimser tablonun sürdürülebilirliğini fiyatladı. Asya'da Japon Nikkei 100 endeksi yüzde 0,19 yükselirken, Singapur'un Straits Times endeksi yüzde 1,14 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0,96 yükseldi. Avrupa'yı ise yatırımcının açıklanan iyimser verilere temkinli yaklaşmasının yanısıra Bundesbank'tan Alman ekonomisine ilişkin gelen kötümser açıklamalar da aşağıya çekti. Bundesbank Alman ekonomisinin 2008'in son çeyreğinde yüzde 2,1 çakılmasının ardından 2009'un ilk çeyreğinde daha da derin bir resesyona sürüklendiğini özellikle de üretimdeki sert çakılmasının devam ettiğini öne sürdü.
Büyüme 2010 sonuna doğru
Avrupa'da İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 2,84 düşerken, Fransız CAC 40 endeksi yüzde 3,53, Alman DAX endeksi ise yüzde 3,86 çakıldı. ABD'de ise Dow Jones endeksi yüzde 2,50, S&P 500 endeksi yüzde 2,73, Nasdaq endeksi ise yüzde 2,94 kan kaybetti. Beklenenden iyi gelen performansların bankaların bilançolarındaki batık krediler ve zararlı varlıkların üzerine gölge düşürdüğü düşünülüyor. Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF'nin küresel ekonominin büyümesine ilişkin tahminlerini azaltacağını kaydetti. Strauss-Kahn, "Küresel ekonomide düzelmenin gelecek yılın ilk yarısında başlamasını bekliyorum" dedi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet ise, Japonya'da yayımlanan Nikkei gazetesine yaptığı açıklamada, AMB'nin ölçülü bir faiz indirimini ihtimal dışı bırakmayacağını ve 25 baz puanlık indirim için yeri olduğunu söyledi. Geçen ay gösterge faiz oranını yüzde 1,25'e indiren AMB, geçen yıl ekim ayından bu yana 300 baz puan indirim yaptı. Ayrıca Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, hükümetlerin ekonominin canlanması için hazırladığı trilyonlarca dolarlık teşvik paketlerinin işlemeye başladığını, ancak dünya ekonomisinin 80 yılda gördüğü en kötü durgunluk döneminden çıkması için daha fazlasını yapmaları gerektiğini söyledi. Gurria, dün Çin'in başkenti Pekin'de bir toplantıda Reuters'a yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin gelecek yıla kadar düzelmeyeceğini, ekonomik büyümenin muhtemelen 2010 yılının sonuna doğru tekrar başlayacağını ifade etti.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri