Rakiplerimiz güvence vermeyen Uzakdoğu firmaları
Osram Satış ve Pazarlama Müdürü Garo Varjabetoğlu "Asıl rakiplerimiz Uzakdoğu dediğimiz rakipler. Bu firmalarla mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü arkalarında bir kuruluş yok. Ürün arızalandığında tüketiciye yardımcı olacak kimse yok ortada." dedi.
05.08.2008 tarihli yazı 6301 kez okunmuştur.
Osram ile ilgili bilgi verir misiniz?
Osram tamamen aydınlatma üzerine kurulmuş bir firmadır. Çeşitli sektörlere çeşitli kanallarla ürünlerimizi pazarlıyoruz. Osram aynı zamanda bir Siemens kuruluşudur. Genel aydınlatma, otomobil aydınlatması, sahne ve stüdyo aydınlatması üzerine üretim yapıyoruz. Toptancı, imalatçı ya da perakende kanalıyla ürünleri pazarlıyoruz. Ciromuz 4.6 milyar Euro. 110 ülkede kendi kuruluşlarımız var. 139 ülkede de temsilcilerimiz bulunuyor. Sattığımız ürünlerin yaklaşık yüzde altmışı yeni ürünlerdir.
Osram'ın 2009 yılı yatırımları ile ilgili bilgi verir misiniz?
Yenilikçi ürünlere önem veriyoruz. Enerji tasarrufu sağlayan ürünler ile ilgili çok hızlı gelişmeler var. Yavaş yavaş plastik lambaların ve klasik florasanların yerini led dediğimiz bu ürünler alacak. Yakında yeni armatürlerimizi tanıtacağız.
Osram üretimini nerelerde yapıyor?
İşçilik, ulaşım maliyetlerinin fazla olması nedeniyle Türkiye'de üretim yapmıyoruz. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde toplam on sekiz ülkede kırk dokuz fabrikamız var.
Enerji tasarrufu için geliştirdiğiniz yeni ürünleriniz var mı?
Enerji tasarrufu ile ilgili ürünler çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Normal ampullerin yerini yavaş yavaş elektronik ampuller almaya başladı. Bu ürünlerle yüzde seksen enerji tasarrufu sağlanıyor. Florasanlarda da tasarruflu ürünler geliştiriliyor. Tabi ledler yavaş yavaş bunların hepsinin yerini almaya başlayacak. Ancak bu on senelik bir süreci alacaktır.
Tüketiciler beyaz ışık, sarı ışık olsun diye bir ayırım yapıyorlar mı?
Sarı ışık genellikle kuzey ülkelerinde, beyaz ışık ise güney ülkelerinde kullanılıyor. Türkiye'de de Anadolu'da beyaz ışık tercih ediliyor. Genellikle bürolarda da soğuk beyaz ışığı tercih ediyorlar.
Sizce ülkemizde aydınlatma doğru şekilde kullanılıyor mu?
Türkiye'de en büyük sorunlardan biri ışık planlamacısının olmayışı. Bu daha çok mimarlara ve elektrik-elektronik mühendislerine bırakılmış durumda. Bazen yanlış kullanımlar söz konusu olabiliyor. Aslında standartlara uygun aydınlatma ürünlerini seçmek gerekir. Yavaş yavaş bunun önemi kavranmaya başlandı. Yanlış bir ışık kaynağı kullanıldığında enerji kaybı söz konusu. Daha ekonomik bir şekilde aydınlatma sağlanabilir.
AR-GE'ye ne kadar önem veriyorsunuz?
Burada üretim olmadığı için herhangi bir şey yapamıyoruz. Üretim olan ülkelerde Osram yatırımının yüzde beşini AR-GE'ye ayırıyor. Yeni ürünlerin geliştirilmesi, verimli ampullerin geliştirilmesi için AR-GE çok önemli.
Ham madde bulma konusunda sıkıntılarınız oluyor mu?
Çok çeşitli ürünler kullanılıyor. Dönem dönem bunların üretimlerinde sıkıntı olabiliyor. Osram belli ürünleri belli fabrikalarda üreterek uzmanlaşma sağlıyor. Böylece kalite problemi önlenmiş oluyor.
Rakip olarak gördüğünüz firmalar var mı? Nasıl rekabet ediyorsunuz?
General Elektrik ve Philips rakiplerimiz. Aslında bunlar iyi rakipler. Bizim asıl rakiplerimiz Uzakdoğu dediğimiz rakipler. Bu firmalarla mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü arkalarında bir kuruluş yok. Ürün arızalandığında tüketiciye yardımcı olacak kimse yok ortada.
Bügünlerde enerji açığı konusu gündeme geliyor. Bu durum satışlarınızı etkiledi mi?
Enerji tasarrufu ile ilgili ürünlerin satışlarındaki artış yüzde otuzla yüzde elli arasında değişiyor.
Kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğünüz çalışmalar var mı?
TEDAŞ'la temas halindeyiz. ENVER projesini destekledik. Özellikle son tüketicinin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaları destekliyoruz. Bu da satışlarımıza olumlu bir şekilde yansıyor. Özellikle marketlerde bunu fark ediyoruz. Marketlerde pazarlama faaliyetleri son tüketiciye daha çabuk ulaşıyor.
Su ışıkla temizlenebilir mi? Bunun maliyeti nedir?
Ultraviyole lambalar ile sudaki bakteriler bertaraf edilebilir. Dolayısı ile temiz su elde edilmiş olur. Şuan su kimyasallarla temizleniyor. Bunun da belli standartları var. Türkiye'de bilinç ve denetleme olmadığı için aşırı kimyasal kullanılıyor. Aslına bakarsanız ultraviyoleyi de kullansanız suyun temizlenmesi için yine kimyasal kullanılması gerekiyor. Ancak ışık ile birlikte bu kimyasallar standardın çok daha altında kullanılmış olacak. Bu projenin sadece ilk yatırım maliyeti biraz yüksek.
Fabrikalarınızda yenilenebilir enerji kullanıyor musunuz?
Fabrikalarda ampul üretimi için çok yüksek ısılar gerekiyor. Osram bu ısıyı daha sonra fabrika içerisinde kullanıyor. Aynı zamanda geri dönüştürüp elektrik üretiyor.
Garo Varjabetoğlu kimdir?
1958 yılında İstanbul'da doğdu. Liseyi Saint Benoit Fransız Lisesinde okudu. Yüksek öğrenimimine Almanya - Münih'te devam etti. 1985'te Elektronik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1986'da Türkiye'ye geri döndü.
OSRAM'a 1988'de Satış Mühendisi olarak başladı. Görevine imalatçılardan sorumlu Satış Müdürü olarak devam etti. Şu anda tüm satış kanallarında sorumlu Satış Direktörü olarak çalışıyor.
Röportaj: Elektrikport
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.