Resimlerle PC'nin 30 Yılı
Modern kişisel bilgisayarlar 30 yılı geride bıraktı. İşte devrimi oluşturan köşe taşları.
1981: IBM 5150 doğdu
Modern kişisel bilgisayarlar 30 yılı geride bıraktı. İşte köşe taşları: Devrim yaratan IBM 5150, 30 yıl önce bu ay piyasaya çıktı. Kendi sınıfının ilk ürünü değildi; örneğin Xerox PARC'ın Alto isimli 'ev bilgisayarı' daha önce çıkmıştı. Ancak IBM kişisel bilgisayarların, özellikle de 5150'nin farkı, insanların 'bilgisayar' algısını değiştirmesine ve evlerine sokmaya başlamasına yol açmasıydı.
1982: Commodore 64 çıktı
Ocak 1982'de piyasaya çıkan Commodore 64, bugüne kadar en çok satılan bilgisayar oldu. Zamanın kişisel bilgisayar pazarına 595 dolar gibi son derece rekabetçi bir fiyatla giren cihaz, diğerlerinin tozunu attı. Firma bu başarı üzerine fiyatı daha da düşürerek 400 dolara çekti.
1984: İlk Macintosh
Bir fare ve yenilikçi grafik arayüzle çıkan Macintosh 128K, beraberinde MacPaint ve MacWrite yazılımlarıyla geliyordu. Mac OS 1.0 işletim sistemini kullanan cihaz Aldus PageMaker yüklenip bir de 'LaserWriter' takıldığında masaüstü yayıncılık son derece kolay hale geliyordu.
1986: IBM şekil değiştiriyor
İlk 3.5 inç floppy disk okuyucu içeren 'taşınabilir' IBM PC Convertible, 2000 dolarlık bir fiyat etiketine sahipti. Monokrom ekranlı cihazda 4.77 MHz Intel 80c88 CPU ve 256-640 kB arasında RAM vardı.
1987: IBM Apple'a karşı
Macintosh'un kullanıcı arayüzü ve yayıncılıktaki başarısıyla rekabete girişen IBM, PS/2 modelinde 3.5 inç disket okuyucuyu ve grafik arayüzleri standart hale getirdi, tüm seriye fare ekledi. Bazı modellerde renkli ekran da kullanılıyordu.
1990: Steve Jobs, NeXT, NeXTstation
Apple'dan 1985'te istifa eden Steve Jobs, NeXT firmasını kurdu. Firma 1980'lerin sonları 1990'ların başlarında birkaç model çıkardı. Değişik mönü sistemiyle dikkat çeken NeXTstation modeli, world wide web'i geliştiren Tim-Berners Lee'nin de kullandığı bilgisayardı.
1993: Intel'den Pentium işlemci
22 Mart 1993'te piyasaya çıkan işlemci, x86 mimarisini kullanan ilk işlemciydi ve ilk kez bir sayı yerine isimle markalandırılmıştı. Tabi en büyük farkı tek çipin artık pek çok işlemi aynı anda yapabiliyor olmasıydı. Zaten astronomik hızla büyüyen PC pazarı, Intel'in her yıl daha da çevikleşen işlemcileri sayesinde uçmaya başladı.
1995: Windows 95'e merhaba deyin
Daha önce PC'ler için Windows ve MS-DOS ürünlerini ayrı ayrı satan Microsoft, 24 Ağustos 1995'te piyasaya sürdüğü Windows 4.0'ta (Windows 95) bu ikisini entegre şekilde paketledi. 16bit'ten 32bit'e yükseltilen mimarinin 'tak-çalıştır' özelliği de kullanıcı tarafında devrim yarattı.
2003: 64-bit işlemcilerin yükselişi
AMD ilk 64-bit mimarili işlemcisi Athlon 64'ü 2003'te piyasaya çıkardı. Onu kısa süre sonra 64-bit PowerPC 970 ile IBM izledi. Athlon 64 o kadar başarılı oldu ki, Apple'ın G5 Power Mac serisinde kullanıldı ve 'sanayi tipi' sunucu hızlarına evlerde ulaşıldı. Intel kendi 64-bit işlemcisini sonraki yıl çıkaracaktı. Bugün bu işlemciler PC'lerde sınırlı olmayıp belli başlı oyun konsollarında da kullanılıyor.
2011: Tablet yılı
Apple'ın 2010'da pazara çıkardığı iPad tablet bilgisayar, bir 'bilgisayar'da görmeye alıştığımız pek çok şeyi çöpe attı; fare gitti, klavye gitti, bellek düşürüldü, USB kayboldu. İnternete bağlı ve dokunarak veri işleme yapılabilen bir ekran ortaya çıktı. Gerçi dokunmatik ekran yeni bir fikir değildi, ancak iPad'in farkı ikna edici bir 'mobil ve ağa bağlı iletişim, veri işleme ve eğlence' aracı oluşturmasıydı. Bugün tüm cihaz üreticilerinin üstün özellikli tablet bilgisayarları arasından seçim yapma şansına sahibiz.
Elektrikport Forum'da görüş bildirmek için tıklayınız...
Kaynak: ntvmsnbc.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri