elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlara Dokunma Duyusu Kazandıracak Yapay Deri

Robotlar insanları geride bırakabilir ancak insan olmanın ne olduğunu anlayabilirler mi? Robotların bilime, teknolojiye ve hatta çevreye etkisinin ne derece önemli olduğunu biliyoruz. Peki yapay deri bir robotu ne kadar ileriye taşır? Detaylar yazımızda.



A- A+
15.08.2020 tarihli yazı 7272 kez okunmuştur.
Her alanda ve her sektörde karşımıza çıkan robotlar teknolojinin yardımı ile çok işlevsel özellikler kazanmaya devam ediyor. İnsanlardan ayrılan en büyük farkındalıklarından biri de dokunma dahil bazı hislere sahip olamayışlarıdır. Bu farklılığı göz önüne alan bilim adamları dokunma hissini kazanmalarına yardımcı olan robotik bir cilt geliştirerek robotları bu süreklilik boyunca hareket ettiriyorlar.

Bu alanda çalışmaların hız kazanmasının sebeplerinin başında ise otomasyonun yükselişi geliyor. halihazırda endüstri sektöründe 3 milyon robot bulunduğu belirtiliyor. 2023 yılı ile birlikte bu sayının yıllık bazda yaklaşık %9.4 oranında artması bekleniyor. Bu haliyle ise 2030 yılı geldiğinde robotların 20 milyon insanın işini yapar hale geleceği tahmin ediliyor.



► İlginizi Çekebilir: Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı

Farklı ülkelerde ve farklı üniversitelerde yapılan çalışmalar, robotik bir cilt oluşturmanın dünyayı mümkün olduğunca insan gibi deneyimlemesini istenmesidir. Yapılan son çalışmalardan bahsedecek olursak; Intel Nöromorfik Araştırma Topluluğu’nun bir üyesi olan Singapur Ulusal Üniversitesi, Intel’in nöromorfik işlemcisiyle birlikte olaya dayalı dokunma algılama özelliğini robotlara kazandırabileceklerini dair yeni bulgular sunmaktadır.

Robotlara nesnelerin sertliğini, şeklini ve dokunmayı tespit etmeyi öğretmeye ve aynı zamanda Singapur Ulusal Üniversitesi araştırmacıları robotların insan sinir sisteminden 1.000 kat daha hızlı algılayabilmesi için çalışıyor. Singapur Üniversitesi ekibi, Intel’in Loihi nöromorfik araştırma çipini kullanarak yapay deriden duyusal verileri işlemeyi planlamaktadırlar. Deneylerinde başarılı sonuçlar elde etmişlerdir.

Bu sonuçlar üzerine 
Harold Soh: “Bu sonuçlar bizi heyecanlandırıyor. Nöromorfik bir sistemin, robot algısını iyileştirmek için çoklu sensörleri birleştirmek bulmacanın umut verici bir parçası olduğunu gösteriyor. Bu, beklenmedik durumlarda hızlı ve uygun bir şekilde yanıt verebilen, güç tasarruflu ve güvenilir robotlar oluşturma yolunda büyük bir adım ”dedi.



► İlginizi Çekebilir: Acıya Tepki Veren Robotlar Geliştirildi

Bu alanda çalışmalar yürüten ve Maryland Üniversitesi Bilgisayar Bölümü’nde görevli John Yiannis Aloimonos yapay deri alanındaki çalışmalarla ilgili, “Yapay deri, robotların çevrelerini çok daha detaylı ve hassasiyet oranı yüksek biçimde algılamalarını sağlıyor. Bu sayede makineler hem çok daha emniyetli şekilde hareket edebiliyor hem de insanlarla yanında çalışırken daha dikkatli hareket etmelerini sağlıyor.” ifadelerini kullanmıştır.
 
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı müdürü Daniela Rus, “Çevremiz hakkında daha fazla bilgi almak ve dokunma ve etkileşimde bulunduğumuz şeylerle ilgili sürekli girdiler alarak eylemlerimizi ayarlamak için dokunsal geribildirim kullanıyoruz” dedi. Amacının “robotların aynı tür yeteneklere sahip olmasını sağlamak için ilk adımı atmak” olduğunu söyledi.
 
Yapay deri, robotların çevrelerini çok daha ayrıntılı ve hassas bir şekilde algılamasını sağlar. Bu sadece güvenli hareket etmelerine yardımcı olmakla kalmaz. Ayrıca, insanların yakınında çalışırken onları daha güvenli hale getirir ve kazaları öngörebilme ve aktif olarak önleme yeteneği verir.
 
Gelecekte bu teknolojinin gerçekleşmesinin somut faydalarını da yanında getirecektir. Örneğin robot-insan etkileşiminin olduğu ortamlarda robotların insan vücudunu algılaması anında kendini durdurması kaza riskini düşürüyor bir başka bakış açısıyla insanları yapması güç ve zorlu durumlarda robotların devreye girmesi üstün çaba sarf etmeden kısa zamanda işin hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor.
 
Ancak maliyet ve mekanik açısından robotların üzerine deri koymanın zorlukları da vardır. Smela, “Tüm robotu kapsamak istiyorsanız kablolanması gereken çok sayıda parça ve bundan çok fazla veri geliyor” dedi. Söz konusu teknolojinin imali için ihtiyaç duyulan donanım maliyetleri çok yüksek olduğundan üreticiler için öncelik robotların el ve kol bölgelerini yapay deri ile kaplamak olacakmış gibi görünüyor.


Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► teknoloji.org

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.