Ruslara nükleerde iki sürpriz şart
Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin yapımını üstlenen Rus şirketi, başvuru işlemlerini tamamlarken, ikisürpriz şartla karşılaştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin ilk nükleer santralini yapacak Rus Atomstroyexport şirketinden çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu kapsamında nükleer santral konusunda öncelikli olarak Mersinlinin ikna edilmesini istedi. İkinci olarak, atık konusunda detaylı bilgi isteyen Bakanlık, Rus şirketinden radyoaktif atıkların nasıl bertaraf edileceği konusunda çalışma talep etti. Bakanlığın çevre yönetimi alanından sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, vatandaşın nükleer santrale ilişkin bilgilendirilmesi konusunda hassas olduklarını belirterek, "Bu konuda bilgi kirliliği var. OECD ülkeleri arasında nükleer santrale sahip olmayan tek ülkeyiz. Nükleerin tüm ayrıntılarını, halkımıza detaylı olarak anlatmamız ve bilgi kirliliğinin önüne geçmemiz gerekiyor." dedi.
BAKANLIK, ATIKLAR İÇİN DETAYLI ÇALIŞMA İSTEDİ
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin ÇED raporunu hazırlayacak komisyon için çalışmaların başlatıldığını bildiren Kadıoğlu, komisyon çalışmalarına vatandaşın, üniversitelerin, TÜBİTAK'ın, sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurumlarının dahil edileceğini kaydetti. Kadıoğlu, "Akıllarda soru işareti kalmayacak. Tüm katılımı göstermek isteyen kurumları bu ekibin içine dahil ederek, raporlar ve bilimsel çalışmalar ışığında tüm soru işaretlerini gidereceğiz." diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rus şirketinden nükleer santrale ilişkin bölge halkının sorularına cevap verecek, halk ile etkili iletişim halinde olacak bir birimin kurulmasını istiyor. Kurulacak birim, tüm sivil toplum örgütlerine, bölge halkına ve tüm kurumlara nükleer santraller, dünyada kullanımı ve diğer santrallere göre kâr ve zararları konusunda bilgilendirme yapacak. Birim bu bilgilendirmeleri, seminerler, basılacak broşürler ve yerelde uygulanacak simülasyon gösterileri ile anlatacak.
Türkiye'nin tarihinde ilk olacak nükleer santral ile ilgili halkın çekincelerinin farkında olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ruslardan nükleer santralin atıkları konusunda ne yapılacağına ilişkin detaylı bir çalışma istedi. Özellikle karbon emisyonu olmamasından dolayı hava kirliliği ve küresel ısınmaya etkisi olmayan nükleer santrallerin, en riskli ayağını radyoaktif atıklar oluşturuyor. Bakanlık, Rus şirketinden radyoaktif atıkların nasıl bertaraf edileceği konusunda detaylı bilgi isterken, şirketten ayrıca nükleer santralin 4 bin 800 megavatlık kapasitesinde bir termik, santralin doğaya vereceği zararların da karşılaştırmalı olarak çalışmada yer alması uyarısında bulundu.
Kaynak: Zaman
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
- Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi