Rusya, Türkiye'ye muhtaç halde
Enerji arenasında adeta fırtınalar kopuyor. Rusya'yı devredışı bırakacak Nabucco'da imzalar 13 Temmuz'da atılıyor.
Rusya Nabucco Projesi'nin rakibi Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı için Ukrayna'dan karasularını kullanmak için olumsuz yanıt alınca rotayı Türkiye'ye çevirdi. Ankara, Rusya'dan 'projeye dahil ol' teklifine resmi yanıt vermedi.
Türkiye'nin hayır demesi Rusya'ya çok büyük bir maliyete neden olacak. Rusya'nın Türkiye'yi, AB Doğal Gaz Boru Hattı Nabucco'nun en büyük rakibi olan Güney Akım Projesi'ne davet etmesinin altındaki temel nedeni, Moskova-Kiev gerginliği oluşturuyor. Ukrayna'nın mevcut yönetiminin kendisini by-pass edecek olan Güney Akım için karasularını kullandırmak istememesi Moskova'nın rotasını mecburen kendisine maliyeti daha az olan Türkiye'ye çeviriyor.
Moskova yönetimi bunun yanısıra Türkiye'nin Güney Akım Projesi'ne dahil olması durumunda Türkiye-AB Doğalgaz Boru Hattı Nabucco'nun atıl durumda kalacağını düşünüyor. Ankara ise Güney Akım ile Nabucco'nun birbirinden farklı projeler olduğunu ve ikisinin de faaliyet göstermesinde herhangi bir sakınca olmadığını düşünüyor. AKŞAM'ın edindiği bilgilere göre, Rusya'nın Türkiye'yi Güney Akım'a davet etmesinin altında farklı gerekçeler bulunuyor. Bu gerekçelerden en önemlisi ise, Kiev ile Moskova arasında esen soğuk rüzgarlar.
Nabucco Projesi olacak gibi değil
RUS kaynaklar ise, Türkiye'nin, Güney Akım Doğalgaz Projesi'ne dahil olması durumunda, Nabucco Projesi'nin gerçekleşmesinin zor olduğunu savunuyorlar. Aynı kaynaklar, bunun nedenini ise, Nabucco'nun çektiği kaynak sıkıntısı ve Rusya'nın Güney Akım'dan daha ucuza doğalgaz sağlayabilme potansiyeli olduğu şeklinde açıklıyorlar.
Tarafsız bölge yok
KARADENİZ kapalı bir deniz olduğu için, uluslararası denizlerde olan 'tarafsız suları' barındırmıyor. Tüm deniz, komşu ülkeler arasında münhasır ekonomik bölgelere bölünmüş durumda. Açık denizde kıyıdan 200 kilometre olan ekonomik bölge, kapalı denizlerde komşu ülkenin sınırına kadar uzanıyor.
Ankara ikisine sıcak
ANKARA , her iki projenin de birlikte gerçekleşmesinin sorun yaratmayacağını, aksine her iki hattın da hali hazırda müşterilerinin bulunduğunu belirtiyorlar. AB yetkililerine göre Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin gerçekleştirilmesine ilişkin imzaların 13 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşecek bir tören ile atılması bekleniyor. Ancak imza tarihi konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'Henüz kesinleşmiş bir şey yok' dedi.
Ukrayna'dan izin yok
GÜNEY Akım boru hattı projesinin bugün planlandığı gibi gerçekleşebilmesi için ya Ukrayna'nın ya da Türkiye'nin ekonomik bölgesi kullanılmak zorunda. Ancak Ukrayna kendisini by-pass edeceği için Rusya'ya karasularını kullanma izni vermiyor. Bu nedenle Rusya geçtiğimiz nisanda Türkiye'nin kapısını çalarak, Güney Akım Hattı'nın güzergahını Türkiye'den geçirip geçiremeyeceğini resmi olarak sormuştu.
Kaynak: Ekotrent
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler