Rüzgâr santralleri radara takıldı
Askeri radar sistemlerine zarar verdiği gerekçesiyle Genelkurmay'ın izin vermediği Rüzgar enerjisi yatırımları için formül aranıyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen 'Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Buluşması'nda 'Genelkurmay izni' damgasını vurdu. Yatırımcılar 4 paket halinde 3 milyar Euro'yu bin 700 megawatlık rüzgar enerjisi yatırımlarının ölçüm görüşü için Genelkurmay'a sunulduğunu ancak herhangi bir yanıt gelmediğini söyledi.
Askeri radar sistemlerine zarar verdiği gerekçesiyle geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'nın olumlu iznine bağlanan rüzgar enerjisi yatırımları geçtiğimiz hafta masaya yatırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açılışını yaptığı toplantı, basına kapalı devam etti ve burada şirketlerin sorunları dinlendi. 40'a yakın firma ve 80'in üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen toplantıda, işletmede ve inşaa halinde olan rüzgar santrallerinin sorunları mercek altına alındı. Yatırımcılar, 4 paket halinde toplam bin 700 megavatlık rüzgar enerjisi yatırımlarının ölçüm görüşünün Genelkurmay7a sunulduğunu ancak herhangi bir yanıt gelmediğini iletti. Bir şirket 6 aydır rüzgar enerjisi yatırımlarını tamamlaması ve üretime hazır hale getirmesine rağmen Genelkurmay'dan izin çıkmaması nedeniyle üretime başlayamadığını anlattı.
Genelkurmay Başkanlığı, geçen yıl Enerji Bakanlığı'na başvurarak rüzgar enerjisi yatırımlarının savaş uçakları, muharebe sistemleri, radar kontrol aletlerini bozduğu gerekçesiyle, bakanlığın düzenleme yapmasını talep etmişti. Yapılan incelemelerin ardından Genelkurmay ve TÜBİTAK'la protokol imzalanmış ve şirketlerin izin alması kararlaştırıldı. Buna göre şirketler EPDK'dan lisans başvurusu ardından TÜBİTAK'a gidecek. TÜBİTAK o bölgeye yatırım yapılmasın diyecek veya yatırımın büyüklüğü hakkında karar verecek Verileri değerlendirme aşamasının ardından nihai karar Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilecek. Karargah, başvuruları reddetme veya kısmi izin verme şartı olacak.
Nihai kararlar ise Enerji Bakanlığı aracılığı ile şirketlere duyurulacak. Bu şekilde Genelkurmay şirketlerle doğrudan görüşemeyecek. Şirketler, TÜBİTAK incelemesi için megavat başına 750 Lira ödemesi gerekiyor.
Teşvik 2020'ye uzatılsın
Enerji Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında şirketler TÜBİTAK aracılığı ile Genelkurmay'dan izin alıyor. Genelkurmay şirketlerle doğrudan görüşmüyor. Yetkililer, 20 milyar Euro'ya ulaşması beklenen tüm rüzgar yatırımlarında Genelkurmay şartının gerekli olduğunu vurguladı. Toplantıda, yerli üretime verilen teşviğin uygulanabilir hale getirilmesi, verilen teşvik süresinin 2020 yılına kadar uzatılması, yatırımcıların önünü görerek yatırımlarına devam etmeleri için uzun vadeli politikaların oluşturulması görüşüldü.
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
-
Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
-
NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
-
NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
-
NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
-
CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
-
NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
-
Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
-
Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
-
Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi