elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgarda Çin ve ABD başı çekiyor

Kapasitesine 18.9 GW ekleme yapan Çin, küresel rüzgar enerjisi pazarında ABD'yi yakaladı. Türkiye ise bu alanda mevzuat değişiklikleriyle uğraşıyor. Son olarak 3 ay önce çıkarttığı Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği yok sayarak yeni yönetmelik taslağı hazırlayanTürkiye, bu taslak ile yerli ürünlerdeki desteği kaldırıp, fiyatları düşürmek ve üretime sınırlama getirmek istiyor.



A- A+
10.05.2011 tarihli yazı 6324 kez okunmuştur.

Temiz ve çevreci bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisine yatırım yapan ülkelerin sayısı son yıllarda hızla artıyor. Nükleer santral tartışmalarının yaşandığı Türkiye ise rüzgar enerjisi konusunda yerinde sayıyor. Türkiye'de rüzgar enerjisi üretimi ve tüketimi konusunda yönetmelik hazırlığında olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'te değişikliğe giderek yerli teşviği kaldırmak, fiyatları düşürmek ve üretime sınırlama getirmek istiyor..



Türkiye mevzuatla uğraşırken, rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik konusunda dünyada başı ABD çekiyor. Ancak son dönemde yaptığı yatırımlarla Çin de onu yakalamayı başardı. 2005-2009 yılları arasında rüzgar enerjisi pazarında her yıl iki katı büyüme gösteren Çin kapasitesini de artırdı. Rüzgar kapasitesine 18.9 GW ekleme yapan Çin, toplam kapasitesini 44.7 GW'a çıkardı. Böylece Çin en fazla kurulu kapasiteye sahip ülke olarak, ABD'yi yakaladı.



Sektöre önem verilsin


Türkiye'nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind'in Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, Çin'in en büyük sürükleyici haline geldiği küresel rüzgar enerjisi pazarında Türkiye'nin durumunu değerlendirdi. Çolak şunları söyledi:



'Tüm dünya rüzgar enerjisinin gücünü kabul etmiş durumda. Buna paralel olarak yatırımlar hızlandı. Sadece Çin ve ABD'de değil Avrupa Birliği ülkelerinde de rüzgar enerjisi konusunda büyük çalışmalar var. Santraller kuruluyor, elektrik ihtiyacını rüzgar santrallerinden karşılayanların sayısı hızla artıyor. Türkiye ise bu konuda henüz mevzuat çalışmalarını dahi tamamlayamadı. Örneğin Aralık ayında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştı. Bu yönetmelik yerli sanayiciyi teşvik edici nitelikteydi. EPDK bunu kaldırarak yerine taslak bir yönetmelik hazırladı. Buna göre rüzgar enerjisinde yerli teşviği kaldırıldı, fiyatlar düşürüldü ve üretime sınırlama getirildi. Biz bu konuların biran önce düzenlenmesini ve sektöre gereken önemin verilmesini istiyoruz.'



Çalışmalar sürüyor


Rüzgar enerjisi alanında Türkiye'nin şu anda 2 bin megawat kurulu gücü olduğunu belirten Çolak, 'Sektör olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023'te bunu 20 bin megawata çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye gerekli yatırımları yapması durumunda 98 bin megawatlık rüzgar enerjisi elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke' açıklamasında bulundu. Rüzgar enerjisinin anavatanının aslında Anadolu olduğunu dile getiren Çolak, Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, İskenderun, Çatalca ve Silivri'nin rüzgar potansiyeli açısından son derece zengin yerler olduğunu anlattı.