Sanayici kendi elektriğini üretebilir
500 KW'a kadar üretilen elektiriğin fazlasını sanayi kuruluşları devlete satabilir.
Enerji güvenliği çerçevesinde son yıllarda Türkiye'de gündeme gelen yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmalar, ilgili yönetmeliklerin çıkmasını bekliyor. Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, yönetmelik çıktığında sanayi ve evlerde elektrik üreten tüketicilerin ihtiyaç fazlasını devlete satabileceğini söyledi.
Kavlak, "Tüketiciler aynı zamanda üretici konumunda olacak. Çünkü üretilen elektriğin kalan kısmını devlete satacağı için fiyatların yüksek olması onun için avantaj olacak. Halihazırda iletim hatlarındaki eksikliklerden dolayı üreteceği elektriği devlete satamayacağı için büyük yatırımlarını bekleten girişimciler var" dedi.
Türkiye'de ilk kez düşük rüzgârda enerji üretebilen türbinin mucidi Sina Enerji'nin Yönetim Kurulu Üyesi Kavlak, yenilenebilir enerji konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Değeri son dönemde anlaşılan yenilenebilir enerjide ilerleme sağlanması için ilgili yönetmeliklerin çıkmasını beklediklerini ifade eden Kavlak, sanayicilerin yanı sıra evlerde güneş ya da rüzgâr enerjisinden elektrik üretilmesine olanak veren yönetmeliklerin Türkiye'de enerji sorununu çözeceğine inandığını söyledi. Kavlak, "Bireysel çapta yapılan üretimler büyük megavatlardan daha fazla bir yekûn tutacağı için enerji sorununda çok büyük bir adım atılmış olacak.
Asıl çözüm büyük kilovatların, megavatların üretilmesiyle olmaz. Bunu üretebilecek insan sayısı çok az. Asıl çözüm bireysel tüketicinin 400-500 wat da olsa bunu şebekeye bağlayabildiği, devlet de buna alım garantisi getirdiği zaman Türkiye'de enerji krizini çözmek için büyük bir adım atılmış olur" diye konuştu.
Yenilenebilir enerjiden uzun yıllardır bahsedildiğini, ancak son dönemlerde somut adımlar atıldığını belirten Ahmet Kavlak, son yıllarda birçok şirketin alanı olmadığı halde enerji sektöründe faaliyet göstermeye başlamasını da hükümetin bu konudaki ciddiyetine bağladı. "Hükümetin ciddiyeti ve kârlı bir alan olması şirketleri bu sektöre yöneltti" diyen Kavlak, Hükümetin açıklamalarının enerjinin artık üretilip satılacağı düşüncesini doğurduğunu kaydetti.
Yenilenebilir enerji alanında yatırım yapacak firmaların kârlı çıkacağını aktaran Kavlak, "Şu anda kapsamlı bir üretim olmadığı için bir rekabet ortamı yok. Yani kim başlasa onun için de çok büyük bir pazar var. Bu Türkiye ile sınırlı değil. Üretime başladığımızda bize inanılmaz ülkelerde büyük siparişler geldi. Afrika'da elektrik yok. 16 bin sipariş geldi.
Dünyayı da düşünürseniz nasıl türbin olursa olsun muhakkak satılır. Enerji, dünyaya açık bir pazar. Herhangi bir firma çıksın üretim yapsın, verimliliğini ispat etsin her ülkeden sipariş gelecektir" değerlendirmesinde bulundu. Rüzgâr türbinlerine ihtiyacın uzun yıllar devam edeceğini vurgulayan Kavlak, "Türkiye'nin elektrikle ilgili enerji açığı yılda birkaç nükleer santral kurulursa ancak kapanır" dedi.
Sektörün dinamikliği Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çıkmadan fuar düzenletti
Yenilenebilir enerji sektörünün Türkiye'deki dinamik yapısı, 2010 yılında çıkacak olan kanunu beklemeden ilk fuar olan 'RENEX 2009'u düzenlemeye zorladı. Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr Ahmet Kavlak, ilk fuar olmasına rağmen 300 firmanın katılmasının ve bunun 200'e yakınının yerli olmasının bu sektörün ülkemizde hızla büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret ettiğini söyledi.
Kendilerinin firma olarak bu ilk fuarda yer almamalarına rağmen ikili görüşmeler yapacaklarına değinen Kavlak, fuarın sektördeki bilgilenme ihtiyacına katkı sağlayacağını belirtti. Kavlak ayrıca sektör hakkında sanayicilere yönelik yakın zamanda Türkiye genelinde toplantılar düzenleyerek bilgi açlığını kapatma hedefinde olduklarını söyledi.
Kaynak: Ekotrent
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri