Sanayiciye enerji desteği için 700 milyon liralık kaynak aranıyor
Teşvik paketi kapsamında sanayicilere gelecek enerji desteği için kaynak aranıyor.
Hükümetin teşvik paketi kapsamında sanayicilere getirmeye hazırlandığı enerji teşviğinin bedeli yıllık ortalama 700 milyon TL olacak. Gece tarifesinin hafta sonu da uygulanması yöntemiyle, sanayici daha ucuza elektrik tüketme şansı bulacak ancak ortaya çıkan maliyetin nasıl karşılanacağı konusunda henüz çalışmalar devam ediyor. Bu bedelin diğer abone grubu yani konut abonelerine yansıtılmasının düşünüldüğü ancak buna karşı çıkıldığı öğrenildi. Bu bedelin Hazine tarafından karşılanması üzerinde durulurken, bir fon oluşturulması da düşünülüyor.
Eski dönemin çalışması
Sanayi aboneleri tek zamanlı elektrik kullanmaları durumunda 1 kWh için 16.8 kuruş öderken, gündüz, gece ve puant olmak üzere gün içindeki 3 ayrı tarife modelinden de faydalanabiliyor. Bu durumda 06.00-17.00 saatlerini kapsayan gündüz tarifesinde 1 kWh için 16.7 kuruş, 17.00-22.00 saatlerini kapsayan puant döneminde 26.8 kuruş, 22.00-06.00 saatlerini kapsayan gece tarifesinde ise 9.4 kuruş ödüyorlar. Hafta sonunda da bu sistem uygulanırken, gece tarifesinin hafta sonunda tam gün olarak uygulanması yoluyla sanayicinin enerji maliyetlerinde önemli düşüşler gerçekleşmiş olacak. Hafta sonuna gece tarifesi uygulanması için çalışmaların eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler döneminde başladığı öğrenildi. Çalışmanın yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a sunulduğu ve uygulamaya yönelik yeni onay beklendiği ifade edildi.
Santrallar atıl duruyor
Yeni tarife modelinin bu sene devreye girmesi durumunda 2009 yılı için faturası ise ortalama 300 milyon TL'yi bulacak. Bu fatura tüm yıl uygulansaydı maliyeti 700 milyon TL olacaktı. Bu bedelin nereden karşılanacağı konusundaki çalışmalar ise henüz netlik kazanmadı. Sanayicinin kriz döneminde elektrik tüketiminin düşmesiyle birlikte elektrik üretiminde de gerileme oldu. Bakanlık yetkilileri, bu teşvikle birlikte hafta sonu tüketimin artırılmasının hedeflendiğini belirterek, böylece elektrik üretiminin de artacağını kaydettiler. Hafta sonu bazı santralların devre dışı kaldığını belirten yetkililer, sanayideki üretimin artmasının santralları da harekete geçireceğini vurguladılar. Bakanlık yetkilileri, hafta sonu elektrik tüketiminin artması durumunda iletim sisteminin bunu kaldırabileceğini belirterek, "Mevcut durumda zaten cumartesi ve pazar günleri yük kaybı yaşanıyor. Tüketim artışı iletim sistemini olumsuz etkilemez. İletim sistemi şu anda mevcut tüketimin 3-4 katını kaldıracak düzeyde" diye konuştular.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler