Savunma'dan firmalara destek kredisi
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Vakıflar Bankası arasında ''Savunma Sanayi Destek Kredisi'' protokolü imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Vakıflar Bankası arasında ''Savunma Sanayi Destek Kredisi'' protokolü imzalandı.
Krediden, savunma sanayi sektöründe faaliyette bulunan, Savunma Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) üyesi olan ve SSM tarafından yürütülen herhangi bir projede görev alan firmalar yararlanabilecek.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, müsteşarlık binasında düzenlenen imza töreninde, uzun yıllardır birlikte çalıştıkları Vakıflar Bankasının kendileri için önemli bir çözüm ortağı olduğunu söyledi.
Savunma sanayi projelerinde artık yurt içi geliştirmeye ve tasarım mühendisliğine önem vermeye başladıklarını ifade eden Bayar, bunun sonucu olarak projelerin teslimat sürelerinde uzamalar olduğunu belirtti.
Çünkü artık hazır bir üründen bahsetmediklerini, ürünün geliştirilmesi, imal edilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırılmasının belirli bir süreyi kapsadığını anlatan Bayar, ''Ana yüklenici firmalarımız kendi mali güçleriyle bu süreleri geçebiliyorlar. Sözleşmelerde de gerekli avanslar ve imkanlar sağlanıyor ama özellikle alt yüklenici rolünde olan şirketler için bu projelere katılabilmek bir finans desteğini gerektiriyor. Bunun farkına vardık ve müsteşarlığımız ve Vakıflar Bankası ile geçen yıl bir kredi mekanizmasını geliştirdik'' dedi.
Bu çalışmanın sektör açısından bir ilk olduğunu ifade eden Bayar, böylelikle projelerin daha fazla sanayi tabanına yayılabileceğini, toplamda maliyetlerin düşeceğini ve ana yüklenici firmaların KOBİ'lerle ilişkilerinin daha sağlıklı yürütüleceğini kaydetti.
İLK ÖZEL UYGULAMALI BANKA DESTEK PROGRAMI
Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır da, Savunma Sanayii Müsteşarlığının desteğiyle 2008 yılı rakamlarıyla cirosunu 2,3 milyar dolara, toplam ihracatını da 780 milyon dolara ulaştıran savunma sanayinin müthiş bir büyüme performansı sağladığını bildirdi.
Geleceğe dönük olarak da büyüme potansiyeli olan savunma sanayi sektörüne banka olarak özel önem verdiklerini ifade eden Çakır, sektöre yönelik çözümler üretebilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Bu kapsamda Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yaptıkları Savunma Sanayi Destek Kredisi Protokolü'nün çok önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Çakır, böylece ilk özel uygulamalı banka destek programını başlatmış olduklarını söyledi.
Çakır, bu proje ile savunma sanayinde fiilen faaliyet gösteren, SASAD üyesi olan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen herhangi bir projede görev alan firmalara, uygun maliyetler ve vadelerle TL, dolar ve avro cinsinden işletme sermayesi amaçlı ihracat veya proje kredisi gibi nakdi kredi kullandırılabileceğini bildirdi.
İmzalanan protokolün özellikle KOBİ'leri destekleyeceğini ve sektöre katılımlarını artıracağını anlatan Çakır, Vakıflar Bankası olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yurt içinde veya yurt dışında yürütülen projelere verdikleri desteği sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
Konuşmaların ardından Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar ile Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Çakır, kredi protokolünü imzaladılar.
LİMİT 1 MİLYON DOLAR
Kredinin limiti her firma için proje başına en fazla 1 milyon dolar olacak. Firmalar aynı proje için birden fazla kredi kullanabilecek. Söz konusu krediden faydalanmak isteyen firmaların, savunma sanayi sektöründe fiilen faaliyette bulunması, Savunma Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) üyesi olmaları ve mevcut bir kontrat kapsamında Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen bir projenin yüklenicisi, alt yüklenicisi veya taşeronu olması gerekiyor.
Kredilere uygulanacak faiz oranı banka tarafından belirlenecek.
AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri