elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şimşek:
"Türkiye krizden güçlenerek çıkacak"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sanayi üretimindeki düşüşün arkasındaki en önemli faktörlerden birisinin, dışarıdaki talep daralması olduğunu söyledi.



A- A+
10.02.2009 tarihli yazı 3611 kez okunmuştur.

Bakan Şimşek, AK Parti il, ilçe başkanları ve belediye başkan adaylarıyla Gaziantep'te Grand Otel'de bir araya geldi.



Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şimşek, sanayi üretimindeki düşüşün sadece Türkiye'de değil Avrupa'nın birçok ülkesinde yüzde 20 civarında düştüğünü söyledi.



Şimşek, "Sanayi üretimiyle ilgili bir kaç faktör var. Bunlardan bir tanesi ihracat. Dikkat ederseniz sanayi üretiminde en fazla düşüş sağlayan sektörlerden birisi ihracat ağırlıklı sektörlerdir. Mesela otomotiv üretimi Aralık ayında yüzde 52 civarında düşmüş. Çünkü biz ürettiğimiz 1.2 milyon aracın yüzde 80'inini ihraç ediyoruz. Bunun da önemli bir kısmını Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Ama Avrupa çok büyük bir sıkıntı içinde olduğu için, talepte büyük bir daralma yaşandığı için, maalesef istihdama olumsuz yansıyor. Burada konu sadece Türkiye ile ilgili değil. Sanayi üretimindeki düşüşün arkasındaki en önemli faktörlerden biri dışarıdaki talep daralmasıdır. İkincisi tabii bir çok sektörümüz, Eylül sonrası döneme önemli stoklarla yakalandı. Talep bu kadar hızlı bir şekilde daralırken, stok eritme yoluna gidildi. Ama bu stoklar bittiği zaman üretim tekrar hızlanacaktır. Bu açık. Dolayısıyla onun da etkisi var. Bu sadece Türkiye'de olan bir şey değil. Bakın, İspanya'da sanayi üretimi neredeyse yüzde 20 civarında düştü. Sadece Türkiye değil, birçok ülkede sanayi üretimi yüzde 20'nin üzerinde düştü. Bazı ülkelerde yüzde 30'a yakın düştü. İhracat da benzer bir şekilde düştü. Dolayısıyla bu sadece Türkiye'ye özgü bir sıkıntı değil" dedi.



12 Eylül'den bu yana dünya ekonomisinin senkronize ve eşzamanlı bir şekilde bir resesyona doğru gittiğini ifade eden Bakan Şimşek, "Birçok ülke ve bölge yılın ikinci, üçüncü çeyreğinde resesyona yani ekonomide daralmaya zaten girmişti. Ama bu giderek daha da derinleşen bir süreç. Bunda dış talebin katkısı büyük, stokları eritme eğilimi büyük, içeride talepte daralma söz konusu. Bu kriz Türkiye'ye özgü değil, Türkiye'ye ilişkin kaygılardan kaynaklanmıyor. Ama maalesef Türkiye'de dünya ticaretinde giderek daha fazla pay alan bir ülke olarak bundan etkileniyor. Bunu doğal karşılamak lazım ama bunun etkilerini sınırlamak için, gerek istihdam boyutu olarak, gerekse üretim boyutu ile etkilerini sınırlamak için de elimizden geleni yapıyoruz. Ülkenin imkanları tabii ki sınırlı. Bu imkanları en iyi şekilde kullanıp özellikle istihdamı korumak için gerekli adımları atıyoruz" diye konuştu.



Bir basın mensubunun Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, 'İkinci bir kriz dalgası geliyor. Ekonomimiz hazırlıklı olması gerek' sözlerini hatırlatarak, 'Türkiye'ye yeni bir kriz dalgası geliyor mu?' sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:


"Krizin dalga dalga gelmesi olayını biz bundan aylar önce Ağustos ayında konuşmuştuk. Finans sektörü boyutu ile başlayan bir kriz, reel sektöre yansımış durumda. Reel sektörden, finans sektörüne geri bir dönüş olabilir mi? Olumsuz bir etki olabilin mi? Böyle kaygılar var. Sonuç itibariyle Türkiye'nin bankacılık sektörü finans sektörünün önemli bir kısmını oluşturuyor. Bankacılık sektörü, bu krize son derece sağlıklı bir yapıda sağlam bir yapıda yakalandı. Bu şekilde olması en azından krizin finans yönüyle Türkiye'ye yansımasını sınırlamış durumda.



Ben ümit ediyorum ki bu alınan tedbirler, gerek Türkiye'de gerekse dünyada alınan tedbirler zamanla tabii ki olumlu bir etkide bulunacak. Türkiye reel sektör boyutuyla yaşanan sıkıntıları aşacaktır. Olaya bu şekilde bakmakta büyük fayda vardır. Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için bu krizden güçlü bir şekilde çıkacaktır. Ama temelleriniz sağlam olabilir. Malınızı satmaya çalıştığınız ülkeler, o malları almıyorsa tabii ki sizin üretiminize, istihdamınıza olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. IMF konusunda yeni bir gelişme yoktur."



Gün boyu Gaziantep'te partisinin düzenlediği çeşitli etkinliklere katılacak olan Bakan Şimşek, Araban ve Yavuzeli ilçelerinde seçim koordinasyon merkezlerinin açılışını yapacak. Şimşek daha sonra, Şehitkamil ve Şahinbey ilçesinde seçim bürosu açılışına katılacak. Bakan Şimşek akşam saatlerinde, bir yerel televizyondaki programa konuk olacak.



Kaynak: İHA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.