elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şirketler enerji için her atığı değerlendiriyor

Enerji maliyetlerini aşağı çekmek isteyen şirketler, alternatif yollar arıyor. Son zamanlarda bu alternatif yollardan biri de atıklardan enerji elde etmek.



A- A+
25.08.2008 tarihli yazı 4807 kez okunmuştur.

Enerji maliyetlerini aşağı çekmek isteyen şirketler, alternatif yollar arıyor. Son zamanlarda bu alternatif yollardan biri de atıklardan enerji elde etmek. Şirketler, kurutma çamurları, yağlar, lastik, çöplerin yanı sıra iş sürecinde ortaya çıkan buhar, odun kabuğu, talaş gibi atıkları da enerji için kullanılıyor.



ENERJİ maliyetlerinin giderek artığı günümüzde enerji yoğun çalışan şirketler bu kalemlerindeki artışı aşağı çekmek için alternatif yollar arıyor. Bazıları kendi atığını, bazıları belediyelerin atığını belli işlemlerden geçirip yakarak enerji elde ediyor. Bazıları da çamurdan enerji çıkarıyor. Bazı şirketler kışın soğuğunu, yazın da sıcağını yer altında depolayarak tasarrufa gidiyor. Bu uygulamalar şirketlerin şu andaki enerji tüketiminin çok fazla bir kısmını karşılamasa da belli ihtiyacı karşılaması açısından gelecek vaat ediyor. Ekonomist dergisi de, bu alternatif yollara başvuran şirketleri ve bulundukları sektörleri inceledi. Buna göre, Türkiye'de halen devam eden bazı çalışmalar şöyle:



Çimentocular önde


Pekçok şirket, bu alandaki yatırımlarını hızlandırarak şu an enerji tüketiminde ortalama yüzde 5'lerde olan bu tür enerjilerin payını yüzde 15'lere kadar çıkarmayı planlıyor. Bu şirketler arasında çoğunluk ise enerji yoğun çalışan çimento şirketlerinde bulunuyor. Nuh Çimento, Akçansa, Bolu Çimento, Çimsa, Adana Çimento, Ünye ve Mardin Çimento bu anlamda yatırım yapan şirketler. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, yılda yakılan 10-15 bin ton lastiğin yanı sıra, plastik, sintine yağı, kullanılmamış yağ, tarımsal atıklar, arıtma çamuru gibi çeşitli atıkların yok edildiğini söylüyor.



Kömür ve elektrik üretimi


Çimento dışında Petkim, Yeşim Tekstil, Oyka ve Metro Grup gibi şirketler de bulunuyor. Şirketler, kurutma çamurları, yağlar, lastik, çöplerin yanı sıra iş sürecinde ortaya çıkan buhar, odun kabuğu, talaş gibi atıkları da enerji için kullanılıyor. Bunun yanı sıra farklı projeler de bulunuyor. Bunlardan biri Ankara merkezli ITC. Atık yönetim sistemi şirketi ITC, Ankara'daki belediye çöplerini belli proseslerden geçirerek elektrik enerjisine dönüştürüyor ve bunu direkt olarak merkez enerji sistemine gönderiyor. ITC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur da, oksijensiz ortamda çürütme yaparak çöpü elektriğe ve gübreye dönüştürme projeleri bulunduğunu belirtirken bunun için 200 milyon dolar yatıracaklarını açıkladı.



Etkili tasarruf yöntemi


Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, sistemin toprağın altında inip kışın soğuk havayı yazın ise sıcak havayı yer altında depoladıklarını böylece alışveriş merkezinin ısıtma ve soğutma sistemini karşıladıklarını söylüyor. Metro bu sistemle yılda 1.3 milyon kilowatt-saat'lik enerji tasarrufu sağlıyor. Fabrikanın baca ısısıyla yılda 400 bin ton çamuru kurutup, 40 bin ton kömür elde edecek bir tesis kurmak için çalışan Nuh Çimento'nun Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu da, yılda 3 milyon dolar tasarruf edeceklerine dikkat çekiyor.



Mimsan atıklar için santral yapıyor


MALATYA'da kurulu Mimsan, bitkisel fabrika atıklarını elektrik enerjisine dönüştüren termik santral üretiyor. Zeytin çekirdeğinden çay çöpüne, ağaç kabuğundan zımpara tozuna kadar birçok fabrika atığını yakıp, elektrik üreten termik santrallar yapıyor. Mimsan Genel Müdürü Ahmet İlhan, bitkisel atıkların elektrik enerjisine dönüştürülmesi durumunda yılda 10 milyar dolar dolayında tasarruf edilebileceğini savunuyor.



Akçansa'nın yenilenebilir enerji yatırımı


AKÇANSA Genel Müdürü Hakan Gürdal, yılda yakılan 10-15 bin ton lastiğin yanı sıra, plastik, sintine yağı, kullanılmamış yağ, tarımsal atıklar, arıtma çamuru gibi çeşitli atıkların yok edildiğini söylüyor. Hakan Gürdal, önümüzdeki dönemde alternatif yakıt kullanımını artırmanın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı hedeflediklerini ifade ediyor.



Atık lastikten dizel üretecek


ABD merkezli Cierra Recycling, lağım çamurlarını özel prosesten geçirerek elektrik elde etmeye çalışıyor. Şirketin bir diğer projesi de atık lastiklerden dizel üretmek. Bu, Türkiye'de bir ilk olacak. Şirket bu konuda büyük bir çimento grubuyla görüşmelerini sürdürüyor. Cierra Recycling Turkey Genel Müdürü Turgut Abacıoğlu, dünyada ilk defa Cierra'nın atık sahalarına son veren tüm atıkları yüzde 100 geri dönüştüren patentli teknolojiler ürettiğini söylüyor.



Kaynak: Hürriyet




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.