Şırnak'a 3 yılda 1 milyar TL'lik enerji yatırımı
Global Enerji, Şırnak Termik Santraline yapmış olduğu 750 milyon lira tutarındaki yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 1 milyar lira, 8 yılda da 2 milyar lira daha yatırım daha yapacak. İlk etapta 270 mw olarak planlanan proje, söz konusu yatırım bitince 1500-2000 mw'a çıkacak.
Şırnak'a 500 milyon liralık yatırım yapan Global Enerji, 3 yılda ise 1 milyar lira daha yatırım yapacak. Global Yatırım Holding İş Geliştirme Grup Başkanı Atay Arpacıoğulları, "Global Enerji, Şırnak Termik Santraline yapmış olduğu 750 milyon lira tutarındaki yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 1 milyar lira, 8 yılda da 2 milyar lira daha yatırım daha yapacak. İlk etapta 270 mw olarak planlanan proje, söz konusu yatırım bitince 1500-2000 mw'a çıkacak" dedi. Enerji kolundaki yatırımların fırsat yakaladıkça artabileceğini ifade eden Arpacıoğulları, mart ayında Şırnak yatırımına kazmayı vurduktan sonra başka yatırım fırsatlarını kollayacaklarını ifade etti.
Şırnak yatırımının maden sahasını kapsadığını ve buradan çıkarılacak kömürün termik santralde kullanılıp elektrik üretilmesinin planlandığını dile getiren Arpacıoğulları, "Entegre bir yatırım olacak. Türkiye'deki elektrik üretimin bir çoğu doğalgazdan karşılanıyor ve bu ithalat cari açığı olumsuz etkiliyor. Bu yatırım, yerel kaynakların kullanılması açısından önemli ve önleyici bir faktör. Buradan elde edilecek nakit dönüşü de yeni yatırımlarda kullanacağız" diye konuştu. Arpacıoğulları, söz konusu Şırnak yatırımının banka kredileri ve öz kaynaklarla finanse edileceğini söyledi.
Türkiye enerji sektöründeki projelerini Global Enerji çatısı altında toplayan Global Yatırım Holding, Energaz üzerinden yürütmekte olduğu doğalgaz sektöründeki faaliyetlerinin yanı sıra, Galata Enerji ile elektrik üretiminde, Medgaz ile doğalgaz toptan satış, Naturelgaz ile CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) dağıtım, ve Dağören Enerji ile yenilenebilir enerji alanlarında yatırımlarını sürdürüyor.
Doğalgazın araçlarda kullanılması için çalışmalar yapıyoruz
Global Enerji'nin yüzde 100 iştiraki Energaz'ın 10 bölgede doğalgaz dağıtımı yaptığını kaydeden Arpacıoğulları, " Toptan satışını gerçekleştiriyoruz. Şuan abone sayımız 600 bine yaklaşıyor, yıllık tüketim 1 milyar civarında. Bunun önümüzdeki dönemde 1 milyon abonelik, 2.5 milyar yıllık tüketime yükselmesini bekliyoruz" dedi. Doğalgazda direk ithalat fırsatlarına baktıklarını dile getiren Arpacıoğulları, Başkent ve İgdaş ihalelerini inceleyeceklerini ifade etti.
Naturelgaz şirketinin sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) dağıtımı yaptığını kaydeden Arpacıoğulları, "Doğalgaz dağıtım ağının gitmediği yerlere; sanayi tesislerine, otellere, AVM'lere satış yapıyoruz. Burada bir açılım daha yapacağız. CNG'nin ulaşım sektöründe de kullanılması için çalışmalarımız var. LPG çok büyük bir sektör; 2,5 milyon aracı ulaşıldı. Aynı dönüşümü dizel araçların CNG'ye dönüştürülmesi projelerimiz var. Bunun meyvelerini 2012'den itibaren alacağız" dedi.
Dağören Enerji olarak güneş ihaleleriyle ilgilendiklerini kaydeden Arpacıoğulları, "Burada EPDK'nın lisans yönetmeliğini açıklamasını bekliyoruz. Bu ihaleleri de yakından izleyeceğiz" diye konuştu.
Alıp büyüttüğümüz işleri geliştireceğiz
Enerji, alt yapı ve türevleriyle ilgilendiklerini kaydeden Atay Arpacıoğulları, "Holding olarak çok dinamik bir yapımız var. Sektörleri çok hızlı öğrenebiliyoruz. Gerekli noktada teknik ortak, yerel ortak bulabiliyoruz. Değişen ekonomik koşullara çok hızlı adapta oluyoruz. Stratejik olarak getirinin olduğu her yere yatırım yapabiliriz" dedi. Holding olarak satın alma/birleşme heyecanlarını hiçbir zaman kaybetmek istemediklerini dile getiren Arpacıoğulları, "Devamlı yenilik katmak, yeni iş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak en büyük özelliğimiz. Ama 2005'de başlayıp bugüne kadar geldiğimiz birleşmeler ve satın almalar kadar hızlı büyümeyeceğiz. Daha çok; bu kadar hızlı alıp büyüttüğümüz işleri geliştirme çalışmalarını yapacağız. Fırsat çıkarsa satın almalar olacak tabii 2005-2011 arası gibi olmayacak. Zaten piyasada o fırsatlar da yok. Doğru zamanla alıp doğru fiyata satmak önemli olan" diye konuştu.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye