Siteco Aydınlatma Genel Müdürü Sn. Niyazı Avcı
Geçtiğimiz ay Osram'a satışı gerçekleşen Siteco Aydınlatma, 14-17 Nisan tarihlerinde düzenlenen İstanbul Light Fuarı'na katıldı. Genel Müdür Niyazı Avcı ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti sizinle paylaşıyoruz.
Niyazi Bey, firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
Siteco, Siemens'in Aydınlatma Tekniği Bölümü olarak 1998 yılında Siemens'ten ayrıldı ve bağımsız bir firma oldu. Çoğunluk hisseleri Barclays Holding'teydi. Geçtiğimiz ay itibari ile de Osram A.Ş. bütün dünyada Siteco hisselerini satın aldı. Dolayısıyla biz aslında geçen ay itibari ile bir Osram firmasıyız. Osram da bir Siemens firması olduğu için aslında 13 yıl sonra yuvaya dönmüş olduk.
Biz iç ve dış aydınlatma, sanayi aydınlatması, otoyol aydınlatması, tünel, stadyum ve özellikle spor sahaları aydınlatmasında çok iddialı bir firmayız. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yapılan Dünya Basketbol Şampiyonası'nın yapıldığı salonların hepsini biz aydınlattık. Universiade Kış Olimpiyatlarının yapıldığı tesisleri aydınlattık. Karadeniz'de yapılacak olan Gençlik Olimpiyatları'nın tesislerini aydınlattık. Spor konusunda oldukça iddialıyız. Bunun yanında şehir aydınlatmasında Siteco bir konsept yaratmıştır. İstanbul'da, özellikle belediyenin de yeniliklere yakın durması ile biz de bu taleplere çok iyi cevap verdik. Şehir aydınlatması Türkiye'de artık oldukça düzeldi, güzelleşti. Eskisi gibi kötü aydınlatmalar kalmadı. Biz de Siteco olarak bu kapıyı açan. Bu konuda ciddi emeği olan bir firmayız. Tabi daha sonra piyasada bizim gibi iş yapan firmalar da pazara girdiler ama bunların öncüsü Siteco'dur. Siteco Türkiye'de modern aydınlatmanın öncüsüdür. Bunun yanında pek çok, yol, otoyol, sanayi tesisleri gibi alanlarda çalıştık.
Enerji verimliliğine yönelik çok ciddi yatırımlarımı var, bu konuda çok fazla projemiz var. Buna oldukça fazla kafa yoruyoruz. Her yerde olduğu gibi Türkiye'de de enerji pahalı. Onun için artık aydınlatmada temel kriterlerden biri enerji verimliliği olmak zorunda. Bu nedenle zaten biz yıllardan beri elektronik balastı sürekli olarak kullanmaya çalışan, müşterileri bu konuda ikna etmeye çalışan bir firmaydık. Yeni jenerasyon tasarruflu lambaları uzun süredir piyasada müşterilerimize anlatıyorduk. Şunu söyleyebilirim ki, enerjinin de fiyatının artması ile artık insanlar bu konudaki yeniliklere yakın duruyorlar. Bu da tabi ki, bizim gibi yenilikleri sürekli geliştiren firmaların önünü açıyor. O anlamda bu yeni yaklaşımlardan son derece mutluyuz. Umarım buna herkes uyar ve sonuçta ülkemiz kazanır. Sonuçta enerjinin neye mal olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülkemizde üretilen enerjinin % 20'si aydınlatmaya gidiyor. %20 önemli bir kaynak gerektiriyor. Bundan ne kadar tasarruf edilirse ülke de o kadar tasarruf eder.
Aydınlatma sektörü açısından 2011 yılından neler bekliyorsunuz? Firmanızın hedefleri nelerdir?
2011 yılı bizim gibi enerji tasarruflu ürünleri üreten ve bunları pazarlayan firmalar için daha iyi bir yıl olacak, bizim de beklentimiz o yönde. Bu anlamda bu tür ürünlere oldukça fala ağırlık veriyoruz. Tabi ki bazı handikaplar olacak, örneğin Libya'da ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar olmasından dolayı biz Pazar daralması yaşanacak, sonuçta Türk firmaları o ülkelerde çok aktif, Kuzey Irak, Kuzey Afrika, özellikle Libya'da. Libya'da inşaat ve yatırım sektöründe %70 oranında Türk firmaları hakimdi. Tabi bu bir pazar daralması oluşturacaktır ama buna karşılık Rusya da krizi atlatıyor, pazarı açılıyor. Çevre ülkelerin bazılarında sorunlar çıksa da diğerlerinde yeni pazarlar açılıyor. O anlamda birbirin kompanze ettiğini düşünüyorum. Ama genel olarak sektörün gidişatı iyi, fuara da baktığımızda geçen seneye göre daha fala katılım olduğunu söyleyebiliriz. Firmalar daha ilgili, herkes yenilikçi ürünlerini, özellikle led ile ilgili ürünlerini sergiliyorlar. Biz de sadece led ile ilgili ürünlerimizi sergiledik. Led'in de artık giderek daha geniş kabul gördüğü görüyoruz. Enerji tasarrufu konusunda da led daha etkin bir ürün.
Firmanızın yeni yatırımlar konusunda hedefleri var mı?
Firmamız geçen sene fabrikasını genişletti, Sarıgazi'de daha büyük bir alana taşındık. İmalatımızı daha da güçlendirdik. Ürün segmentimizde yerli ürettiğimiz ürünlerimiz de var, Almanya'dan, ana firmamızdan aldığımız ürünlerimiz de var. Projelere göre her iki ürün grubunu da kullanabiliyoruz. Yerli imalatımız özellikle iç aydınlatmada oldukça yoğun ve güçlü. Ana firmamızdan ithal ettiğimiz ürünler daha çok dış aydınlatma ürünleri.
İstanbul Light Fuarı'nda bu sene oldukça güzel etkinlikler yapıldı. ATMK ve AGİD'in düzenlediği 8 Aydınlatma Kongresi düzenlendi. Fuar hakkında ne düşünüyorsunuz? Katılımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Fuarın sektöre katkıları sizce nelerdir?
Ben Açıkçası ATMK'nın seminerlerine hep katılırdım. İlk defa bu sene salonların dolduğunu gördüm. Bu oldukça sevindirici bir şey. Bu demektir ki aydınlatma konusu artık daha ilgi çekici hale geliyor, insanlar bu konuya artık daha fazla ilgi gösteriyorlar. Geçtiğimiz fuarlarda bu oldukça zayıftı. Bu sene katıldığım seminerlerde salonların dolu olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Fuar da aynı şekilde geçtiğimiz yılar göre daha canlı. Ayrıca firmalar da daha ilgililer, daha canlı olarak katılmışlar. Bu da iyi bir gelişme.
Röportaj: Alper COPLUGİL
Fotoğraflar: Halit ALGÜL
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri