elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Solar Yol Panelleri Asfalt Yola Alternatif Olabilir mi?

Güneş enerjisinin kullanım alanları sınır tanımıyor. Aracınızla üzerinden geçtiğiniz asfalt yerine bir güneş paneli bulunsa nasıl olurdu ? Solar Roadways adlı şirketin projesi ile yollar enerji otobanlarına dönüşecek.



A- A+
04.08.2010 tarihli yazı 9144 kez okunmuştur.

Otoyolları kullanarak güneşin gücünden fayadalanmak? Güneş enerjisinin nerdeyse her alanda yer almaya başladığı şu günlerde, aslında hiç de kötü bir fikir değil. Solar Roadways adlı şirket bu fikri hayata geçirdi. ABD Ulaştırma Bakanlığı'ndan 100,000$ yardım aldıktan 6 ay sonra "Solar Yol Paneli" adını verdiği bir prototip üretti. Alet güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretiyor.



Gelecekte asfalt yolun yerine kullanılması hayal edilen bu paneller solar hücre ve camlardan oluşuyor. Her bir panel, kötü hava şartlarına dayanıklı ve bir takım katmanlardan oluşuyor: şeffaf bir yol yüzey tabakası, LED'ler ve güneş hücreleri ile kaplı bir elektronik tabaka ve yol ile bağlantılı çevredeki yapılara üretilen elektriği ileten bir taban tabakası.





Bahsettiğimiz paneller küçümsenemeyecek ölçüde önemli. Her bir panel günde 7,6 kwh enerji üretiyor. Eğer 4 şeritli bir otoyolu 1 mil boyunca bu panellerle kaplayacak olursak, 500 eve yetecek gücü üretmiş oluyoruz. Panellerle ilgili tek sorun her birinin 7,000$ olması. Fakat yine de bu sistemin en pahalı kütlesel solar enerji toplama şekli olmadığı belirtiliyor.





Panellerin en üstteki tabakası dayanıklı bir yapıya sahip olup çekiş gücü üretirken, bir alttaki tabaka yoldaki mesajları sürücülere görüntülemek için gömülü LED lambaları içeriyor. Ayrıca paneller, yolun donmasını önlemek için ısıtma sistemine sahip. Böylece panellerin üzerinde kar veya buz asla birikmiyor.





Sistemle ilgili bir başka güzel konu da şu: her pir panel kendi mikroişlemcisine sahip ve kendi güç istasyonuna bağlı. Bir başka ifadeyle, eğer herhangi bir panelde arıza çıkacak olursa veya panellerden herhangi biri çalışmayacak olursa, diğer paneller devre dışı kalmıyor ve çalışmaya devam ediyor.



Şirketin bu son buluşunun uygulamaya geçmesi halinde, sera gazı salınımını %50 oranında azaltarak çevreye önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor. Şirket, bu son buluşlarının gelecekte asfalt yolların yerini almasını umuyor. Onlara göre bu sistem sadece gelişmiş bir yol yüzeyi için yollara yerleştirilmeyecek, aynı zamanda var olan elektrik ızgarasına girecek güneş enerjisini de toplamaya yarayacak.











Bununla birlikte şirket, kısmen korkutucu şekilde, terörü önleme adına, araçların konumlarını izlemek için kendi sistemlerinin RFID etiketleriyle birlikte araçlarda kullanılmasını önerdi. Burası biraz şüpheli fakat, güç üreten bu akıllı ve güvenli sistemler, gelecekte fosil yakıt bağımlılığını azaltacak ya da tamamen ortadan kaldıracak gibi duruyor. Yine de sistemin işler hale gelmesi için uzun bir süre beklememiz gerekiyor.



Kaynak : Gajitz / Infoniac ,Çeviri : Emre GÜRBÜZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.