"Susuz orman yangını söndürme aracı"
ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu ve ekibinin orman yangınlarını su ve sıvı kullanmadan söndürmek için tasarladığı araç, 14 ulusal ve 12 uluslararası ödül kazandı.
Dr. Gürsu, türünün ilk örneği olduğunu söylediği teknoloji harikası buluşu, 'Susuz orman yangını söndürme aracı' olarak tanımlıyor.
ODTÜ'den bir grup bilim insanı, dünyada ilk defa su ve sıvı kimyasal kullanmadan orman yangın söndüren bir araç tasarladı. ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu ve ekibi tarafından iki yıllık bir çalışma sonucu tasarlanan araç, bugüne kadar 14 ulusal, 12 de uluslararası ödül kazandı.
'Fire Knight (Ateş Şövalyesi)' ismi verilen araç, orman yangınlarını toprak veya kum kullanarak söndürüyor. Dr. Gürsu, su kullanmayan ilk taktik orman yangını söndürme aracının her şeyiyle yerli olduğunu belirterek, 'Kendi ürettiği elektrikle hareket eden araç, yangın öncesi ve sonrası her türlü arazide hizmet verebiliyor. Toprak ve kum gibi bulduğu malzemeyi kullandığı için uluslararası otoriteler tarafından geleceğin en çevreci çözümü olarak kabul ediliyor' dedi.
'Köşk' de ilgi gösterdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini Köşk'e davet ederek projeyle ilgili detaylı bilgi aldığını hatırlatan Dr. Gürsu, arkasından da Cumhurbaşkanı'nın Finlandiya ve Estonya gezilerine katıldığını ve buralarda projelerini anlattığını söyledi. Bunun üzerine kendisini Avrupa Birliği programlarında tasarım dersleri vermek üzere hoca yaptıklarını belirten Dr. Gürsu, iki dönem İskandinav ülkelerinde ders verdiğini de vurguladı. Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da projeleri ile yakından ilgilendiğini, kendilerini Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre-Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na gönderdiğini belirten Dr. Gürsu, şöyle konuştu:
'Ne yazık ki, her şey orada kaldı. Bize, 'İki tane yapın getirin bin tane alalım' diyorlar. Bizim araç yakıtsız gittiği için bunu yapan da yakıtsız ve imkân verilmeden yeni buluşlar yapabilir diye düşünüyorlar sanıyorum.'
Fire Knight nasıl çalışıyor
ALTI tekerlekli araçta altı bağımsız elektrik motoru var. Biri devre dışı kalsa dahi, araç hareket kabiliyetini kaybetmiyor. Yoğun ağaçlıklı alanlarda ağaçların arasından daha rahat geçebilmesi için klasik araçlardan daha dar bir kesite sahip. Püskürtme menzili, rüzgâra karşı 80 ile 100 metre arasında değişiyor. Araç, henüz yanmamış ve yüksek risk içeren tüm kuru malzemeyi kesip parçalayarak ölü dokuyu ortadan kaldırıyor. Ön bölümde yer alan itici bir kepçe ile de kendi yolunu açabiliyor.
Su kullanmadan yangınları söndürebiliyor
1- Vakum kazıcı
2- Kum pompası
3- Hidrolik kol
4- Hava tankları
5- Uyarı ışığı
6- Rotatif elek
7- Kum tankı
8- Püskürtme kolu projektörü
9- Püskürtme kolu
10- Ana hortum
11- Seri atış tankı
12- Dizel jeneratör
13- Alev kalkanı
14- Kokpit
15- Ön kamera
16- Arka kamera
17- Kepçe
18- Vinç motoru
19- Elektrik motorları
20- Yakıt tankı
21- Yan uyarı ışıkları
22- Atık çıkış bölümü
23- Hava giriş çıkışı
Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler