Talibi çıkmayan Afşin-Elbistan'ın cazibesi artırılıyor
Afşin-Elbistan C ve D termik santralleri için yeni ihale sürecinde alım garantisine getirilecek esneklikle katılımcı sayısının artırılması hedeflenecek.
Santraller için bugüne kadar iki kez ihaleye çıkılmış ancak sonuca ulaşılamamıştı.
Projenin 2014 yılına kadar tamamlanması durumunda verilmesi öngörülen 'alım garantisi'nin, önündeki bu tarih kısıtlamasının kaldırılacağı öğrenildi.
Bununla ilgili yasal düzenlemenin ise bir ay içinde tamamlanarak ihale ilanına çıkılması planlanıyor. Ic İçtaş, Demirexport firmalarının yanı sıra son ihalede fiyat teklifi sunan iki firmadan biri olan Ciner grubuna ait Park Teknik'in de yeniden bu ihaleye katılmak istediği öğrenildi. 5 milyar dolarlık bu proje için çıkılacak ihale, nükleer santral projesinden sonra en büyük enerji ihalesi olacak.
EÜAŞ, yeni ihale için hazırlıklara başladı. Önceki ihale süreçlerinde 15 yıllık alım garantisinden ancak projenin 2014 yılında tamamlanması durumunda faydalanabiliniyordu. EÜAŞ, gelecek günlerde Meclis gündemine gelecek olan ve Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda (YEK) değişiklik öngören tasarıya eklenecek bir madde ile bu kuralın değiştirilmesi yönünde hazırlık yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da alım garantisi'ne esneklik getirilmesine olumlu baktığı ifade edildi.
Nükleer projesi örnek oldu
Nükleer Güç Santralleri Kanunu'nun bu konuyla ilgili geçici ikinci maddesinde yapılacak değişiklikle, 'alım garantisi'nden faydalanmak için santralleri 2014 yılında bitirme zorunluluğu kalkacak. Mevcut durumda inşaat bugün başlasa dahi 2014 tarihine kadar santrallerin tamamlanması mümkün olmadığı için bu yönde bir düzenlemeye gidilecek. Alım garantisi uygulamasının ise nükleer santral projesindeki gibi olabileceği belirtildi. Projenin bitirilmesi için yeni bir tarih belirlenecek. Bu tarihten sonra santrallerin bitirilmesi durumunda, alım garantisinden faydalanılabilecek olan 15 yıllık süreden düşülecek.
Konu hakkında görüş bildiren Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman ise elektrik satış fiyatınının kamu belirlenmesi gerektiğini özel sektörün ise şartlarını ortaya koymasının uygun olacağını kaydetti. "Bir idare bir ihaleyi iki kere iptal ettirmek zorunda kaldığı zaman, idarenin hazırladığı şartnameleri sorgulamak lazım. Özel sektörde böyle bir şey yapıldığı zaman, bu masrafları, kaybedilen zamanı özel sektör sorgular. Bu ihale sağlıklı bir şekilde çıksaydı, bu ihaleler erken bitmiş olacaktı" diyen Karaduman, ihalenin iptalinin 3 milyar kWh'lik elektrik kaybı anlamına geldiğini ifade etti. Kamunun sivil toplum örgütlerinden görüş alması gerektiğini belirten Karaduman "Yabancılara açık olacak bu ihalelerde elektrik fiyatını şart olarak ortaya koyalım. 15 yıl süreyle hangi fiyattan elektrik isteniyorsa, özel sektöre 'ona göre şartlarınızı siz söyleyin' densin. Bu yolla ihaleye talipli çok olacaktır" şeklinde konuştu.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri