Tartışmalı elektrik ihalesi sil baştan
Kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ'ın özel sektörden elektrik alımı için açtığı ihaleden iptal kararı çıktı.
Özel sektörün TETAŞ'ın baraj olarak belirlediği fiyatların üzerinde teklif sunması nedeniyle ihale sonuçlanamadı. TETAŞ yetkilileri, ihalenin bu koşullarda sonuçlandırılmasının kanuna aykırı olacağı gerekçesiyle iptal yoluna gittiklerini belirtti. Özel sektör ihale koşullarının ağır olması ve özel sektör üzerindeki riskleri gerekçe göstererek 1 kWh elektrik için 18-28 kuruşluk fiyat teklifleri sunmuştu. TETAŞ, bu ihaleyi istediği gibi sonuçlandıramadığı için mali uzlaştırma sistemi üzerinden elektrik alımına devam edilecek.
İhaleye, elektrik borsası olarak da bilinen mali uzlaştırma sistemi üzerinden elektrik alımının pahalı olduğu gerekçesiyle çıkıldı. Ancak TETAŞ hedefine ulaşamadan iptal yoluna gitmek zorunda kaldı. Hidroelektrik ve yenilenebilir enerji santrallerinden üretilen elektriğe en fazla 13.45 kuruş, doğalgaz ve termik santrallerden üretilen elektrik için de en fazla 19.16 kuruş ödenmesine karar veren kamu, bu rakamların üzerinde fiyat teklifleri ile karşılaştı. Ancak özel sektör bu ihale öncesinde bir dilekçe ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak, ihale şartnamesinde değişiklikler talep etti. Bu değişikliklerin olmaması durumunda yüksek fiyatların ortaya çıkabileceği yönünde uyarıda bulunan özel sektörün talepleri ise kabul görmedi. Doğalgaz kesintisi gibi özel sektörden kaynaklanmayacak olumsuzlukların mücbir sebepler içerisine alınmadığı ihalede ortaya çıkan tabloda böylece özel sektör elektriği pahalı kaldı.
Yeni projeler gerekecek
Bir özel sektör temsilcisi doğalgazdan üretilen elektrik fiyatı içindeki yakıt maliyetinin TETAŞ'ın hesaplamalarında düşük kaldığını iddia etti. Şartnameye göre, satış fiyatı içinde doğalgazın payının yüzde 70 olduğunu kaydeden yetkili, buna göre TETAŞ'ın ilan ettiği baraj fiyat olan 19.16 kuruşluk satış fiyatı içinde doğalgaz maliyetinin 13.41 kuruş olduğunu ifade etti. Ancak özel sektörün ürettiği 1 kWh elektrik içinde yakıt maliyetinin ortalama 15 kuruş olduğunu iddia etti. Kamu ise mali uzlaştırma sistemi üzerinden alınan elektriğin pahalı olmasından yakınıyor. Bu sistem üzerinden alınan elektriğin 1 kWh'i kamuya ortalama 30 kuruşa mal oluyor. Finansal kriz nedeniyle elektrik arz ve talep dengesini koruyan bakanlık, gelecek dönem için uygun fiyata elektrik temini için yeni projeleri hayata geçirmek durumunda kalacak.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri