Tavan fiyat uygulamasında karar son haftaya kaldı
Akaryakıt fiyatlarındaki tavan fiyat uygulamasının son haftasına girilirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) uygulamayı 2 ay süre için uzatmayı hedeflediği öğrenildi.
25 Ağustos tarihinde süresi bitecek olan EPDK kararının bu nedenle yenilenmesi gerekiyor. Ancak EPDK'nın bu hafta perşembe günü yapacağı kurul toplantısının gündeminde, "tavan fiyat uygulaması"nın yer almadığı belirtildi. EPDK'nın gelecek hafta başında son kez özel sektörle bir araya geldikten sonra kararını açıklaması bekleniyor.
Akaryakıt sektörünü temsil eden özel sektör temsilcileri, geçen haftalarda EPDK ile bir araya gelerek konuyu görüşmüşlerdi. Bu görüşmede, akaryakıt sektör temsilcileri EPDK'nın "tavan fiyat" için belirlediği formülün yanlış hesaplamalara dayandığını savundu. Bugüne kadar tavan fiyat formülüne taşıma bedellerinin dahil edilmemesinden şikâyet eden sektör temsilcileri, formül içerisindeki finansman, işletme maliyetleri ve ulusal marker konusundaki hesaplamaların da gerçekçi olmadığını EPDK'ya iletti. Sektör temsilcilerinin kendi hesaplamalarını ve yanlış buldukları noktaları bir çalışma ile EPDK'ya ileteceği belirtildi. EPDK'nın ise bu çalışmayı gördükten sonra bir karara varacağı kaydedildi. Sektör temsilcilerinin kendi kâr paylarının Avrupa'daki akaryakıtçıların kâr marjlarından yüksek olmadığına yönelik bir çalışmayı da kurula sunması bekleniyor.
Sektör serbest piyasadan vazgeçmiyor
EPDK'nın tavan fiyat uygulamasındaki formülasyonu değiştirerek sektörün şikâyetleri doğrultusunda nakliye masraflarını göz önüne alarak yeni bir formül ortaya koyması bekleniyor. Ancak sektör temsilcileri, nakliye masraflarının kendilerine verilmesi durumunda dahi devlet müdahalesiyle fiyatların belirlenmesine karşı çıkıyor. Sektör temsilcileri, serbest piyasa modelinden vazgeçmeyeceklerini dile getiriyorlar.
Akaryakıt fiyatlarına, Avrupa'daki fiyatlara göre yüksek olduğu gerekçesiyle müdahale edilmiş, fiyatları indirmek için sektörün kâr marjı aşağıya çekilme yoluna gidilmişti. Bu karardan 20 gün sonraysa akaryakıt içindeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılması ile fiyatlar yeniden tavan fiyat öncesi düzeyine çıkmıştı. Ardından dünya piyasalarında ham petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi ile akaryakıt fiyatları daha da artmıştı. Akaryakıt bayileri, kurşunsuz benzinde litre başına kâr tutarının 12.5 kuruş ile sınırlanması nedeniyle, satış fiyatı içindeki brüt kâr oranlarının yarı yarıya azaldığını ifade ediyorlar.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri