Tek Işınlı Serap Efekti
Fototermal kırılma olarakta bilinen tek ışınlı serap efekti sıkıca hizalanmış karbon nanotüplü aerojel katmanlarının bir ısı kaynağı olarak kullanılması sonucu elde ediliyor.
Çok düşük ısı kapasitesi ve çok yüksek ısı transfer edebilme yeteneğine sahip bu şeffaf karbon nanotüp katmanları yüksek bir sıcaklık aralığında katman sıcaklığının sürekli değişmesini sağlıyor ve böylelikle etrafındaki sıvı veya gazında kırıcılık indeksinin sürekli değismesine imkan veriyor.
Bu karbon nanotüpleri kullanılarak sıcaklık değişimi sağlanmasının birçok avantajı var; örneğin durağan gazlar için sıcaklık 2500 Kelvin'in üzerine çıkabiliyor ve phototermal değişim 100 Khz'lik yüksek kırıcılık indeksine sahip sıvılarda ise 100 Hz'lik bir frekansa ulaşıyor aynı zamanda ısı kaynağı optik ve akustik dalgalar için şeffaf bir halde bulunuyor.Gleneksel ısı kaynaklarından fototermal kırılmasından farklı olarak ısıl olarak kontrol edilen ışının şiddeti ve fazı ışın ve katmanlar arasındaki yüksek çeşitlilikteki mesafeye lineer olarak bağlı.Bu olgu termal geçirgenliğin tutarlı bir şekilde ölçülmesini ve sıvı ve gazlardaki kırıcılık indisinin ısıl bağımlılığının hesaplanabilmesini sağlıyor. Nanotüp katmanlarının bu performansı foto kırıcılar ve durumu değiştirilebilen görünmezlik pelerini gibi birkaç uygulamayı mümkün kılıyor ve bu katmanların termoakustik görüntüleyiciler ve sonarlarda kullanımı hakkında sezgiler sağlıyor. Görünmezlik sıvılar içinde uygulandı.
Akkor vakumun içerisinde elde edilen yüksek ışın değişimi, kutuplu ışın kullanan faz duyarlı gece görüş sistemleri için karbon nanotüp katmanlarının kullanılması fikrini doğurdu. Bu sistemler için genellikle kullanılan flaman dizeleri düşük frekans ve tam olarak kutuplanmamış ışın sağlıyordu.Yüksek kırılma açıları ve hareketsiz gazlardaki değişim oranı bu katmanların optik kırıcılar olarak kullanılmasını sağlıyor.
##VIDEO##
Alican YEKSAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri