Teknolojide Milli Dönem!
Yıllardır merakla takip edilen milli teknoloji konusu, bugünlerde kendisinden sıklıkla bahsettiriyor. Yerli araba, yerli cep telefonu, yerli uydular, yerli yazılımlar ve daha pek çok yerli düşünce hayata geçirilmek için gün sayıyor.
Her gün bir teknolojik gelişme haberini gerek yazılı medya gerekse görsel medya yoluyla öğreniyoruz. Ancak bunların çoğunluğu yabancı kaynaklı gelişmeler. Yerli gelişmeler çok nadir oluyor. Hala markalaşma aşamasına ülkemizde tam olarak geçilemedi. Ancak yüzde yüz yerli üretim kavramı bugünlerde oldukça önem kazanmış durumda.
Yerli araba, yerli cep telefonu, yerli uydular, yerli yazılımlar ve daha pek çok yerli düşünce hayata geçirilmek için gün sayıyor. Ülkemiz dünya teknolojisine yön veren gelişmiş ülkelerden birisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.
Yazılım konusunda bir hayli yol almış olan ülkemiz artık savaş uçaklarında milli yazılımlar kullanmaya başlayacak. Daha önce ABD tarafından üretilen yazılımların tüm kontrolü kendi ellerinde bulunuyor. Şu an NATO bünyesinde bulunan ülkeler arasında bu durum bir sorun oluşturmasa da olası bir savaş durumunda ne olabileceği önceden kestirilemiyor. Bu nedenle tamamen yerli yazılım içeren sistem ve entegrasyonların kullanımı için çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Özellikle F-16 uçaklarının sistem yazılımları tamamen yerlileştirilecek.
Sadece yazılımla kalınmayıp diğer teknik donanım ve malzeme kısımlarının da üretim ve kullanımı için çalışmalar son hızıyla devam ediyor.
Diğer yandan sektör büyüklüğü ülkemizde 35 milyar dolarlara ulaşan iletişim teknolojisi ülkemizde gerek kullanıcı sayısından gerekse yapılan yeni teknolojiler açısından öncülük etmeye ve kazandırmaya devam ediyor. İlk yerli cep telefonu için alt yapı hazırlamaya başlandı bile. Özellikle 3G mobil genişbant uygulamaları ve teknolojisi konusunda Avrupayı yakalamış durumdayız hatta belki de lider konumundayız. Çünkü bugün bir çok ülkede telekomünikasyon alanında Türk firmaları faaliyet gösteriyor ve hizmet sunuyor. Yapılan tasarı ve düzenlemelerle yerli ürünlerin standardizasyon ve sertifikasyonları konusunda büyük kolaylıklar ve teşvikler geliyor.
Yerli uydu konusunda ise bizi en çok heyecanlandıran proje Göktürk projesi. Bu kesif ve gözetleme uydu sistemi ile birlikte Uydu Montaj Entegrasyon ve Test (UMET) merkezi kurulacak ve TSK'nin tüm ihtiyaçları karşılanmış olacak. Elektro-Optik kamera taşıyan uydu ile çok yüksek çözünürlükte görüntüler elde etmek mümkün. Uydunun teknik özelliklerinden bazılarına değinelim. Bu uydu öncelikle 4 band renkli ve siyah beyaz görüntü alabilen elektro-optik kamera sistemi ile donatılacak. Nokta, stereo, şerit ve geniş alan modlarında görüntüleme kabiliyetlerine sahip olacak. Uydu ile tüm dünya üzerinden görüntü elde edilebilecek. Bu yörüngede uydunun periyodu yaklaşık 98 dakikada olup, dünya etrafında bir günde 14 tur atabilecek. Proje kapsamında kurulacak uydu yer istasyonu ile gelecekte keşif gözetleme uydu sistemi mimarisinde yer alacak uyduların işletimini de desteklemesi hedefleniyor.
##VIDEO##
Yerli otomobil konusu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki bu da bizim otomobilimiz'' sözleriyle büyük heyecan oluşturdu. Bilindiği üzere Türkiye ilk yerli otomobil macerasına 60'larda Devrim ile başladı ve Anadol ile devam etti. Ancak bir türlü istenilen ve hedeflenen konuma gelinemedi. Otomotiv sektörü ülkemiz açısından çok önemli. Çünkü bugün bir çok otomobilin üretimi ülkemizde gerçekleştiriliyor. Bunların hepsi yabancı kaynaklı. Bizim hedefimiz her şeyiyle yerli bir otomobil üretebilmek. Otomotiv Sanayi Derneği, yerli otomobilin nasıl üretileceği konusunda bir rapor hazırlamaya başladı. Ülkemiz üreticilerinin yaptıkları açıklamalara göre bunları gerçekleştirebilecek mühendis ve personel sıkıntımız yok. Ancak bu kadar kapsamlı gelişmeleri yapabilmek ciddi teknoloji gerektiriyor. Bu nedenle var güçle çalışılmaya devam ediliyor.
Ekonomik ve teknolojik açıdan birçok sorun görünse de tüm bu gelişmeleri gerçekleştirebilmek hayal değil tamamiyle gerçek. Geçmişte bir kere yapmıştık.Biz inanıyoruz yine yapacağız.
Kaynak: Ajanslar
Emre MERSİN / Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri