Teknolojik aygıtlar önsezi kullanabilecek
Kullandığınız elektronik cihazın sizin istediğinizi önceden tahmin edip ona göre çalışmasını ister miydiniz ? İntel teknolojik cihazlara kendi kendine öğrenme yeteneği aşılayarak bunu gerçekleştirmek için çalışıyor.
Yeni bir teknolojik cihaz elimize ilk geçtiğinde çoğumuz tam olarak ne yapacağımızı bilemez durumda cihazı incelemeye başlar ve onu tanımaya çalışırız ancak Intel araştırmacılarına göre artık çok da uzak olmayan bir gelecekte bu işlem tam tersine dönebilir ve kullandığımız cihazlar bizler hakkında bilgiye sahip olabilir. Üstelik, firma cihazların bu bilgileri kendi kendilerine öğrenebileceklerini iddia ediyor.
Kulağa ne kadar ürkütücü gelse de, aslında işin aslı öyle değil. Intel Laboratuvarları Yöneticisi Justin Rattner, IDF'te sahne aldığında Intel'in şu an üzerinde çalıştığı ve elektronik cihazların sahipleri için hayatı nasıl kolaylaştıracağı ile ilgili teknolojisi "kaynak ilişkili bilişim" hakkında bilgi verdi.
Çevre ayırdında bilgi işlem (Context-aware computing), cihazların insanların ihtiyaçlarını ya da isteklerini fark edip ona göre kişileri yönlendirmelerinde kullanılan bir terim. Kaynak olarak kameralar, GPS tabanlı lokasyon bilgi cihazları gibi sabit algılayıcılar ve takvimdeki bilgiler ya da cihaza sizin eklediğiniz bir bilgi gibi geçici algılayıcılardan elde edilen bilgiler kullanılıyor.
Şu an için Intel laboratuvarlarında üzerinde çalışılan ve tüketime en uygun örnek "Kişisel Tatil Asistanı". Kendisi, halen prototip aşamasında olan ve aşırı büyük bir GPS gibi gözüken bir mobil cihaz. Intel'in burada "çevre" olarak tanımladıkları, turistlere neler yapılabileceği ile ilgil fikir veriyor. Kişisel seyahat tercihleriniz (nerde kalamayı seversiniz, tatilde neler yapmaktan hoşlanırsınız) ile daha önceden yaptığınız tatillerden alınan bilgiler toplanarak konumuzu, takviminizi vb. bilgileri de cihazın size anlık tavsiyeler verebilmesini sağlıyor. Seyahat sonunda cihaz içinde fotoğraflar ve videoların da olduğu seyahat blog'unu da otomatik olarak hazırlıyor.
Intel ve Fodor's bu cihazı, şu an New York'u ziyarete gelen birkaç düzine ziyaretçi üzerinde test etmek amacı ile test sürecine sokmuş durumda. Intel Laboratuvarlarında Araştırma Görevlisi olan Lama Nachman, cihazın içerisine yerleştirilen algılayıcıların kaynağı toplayıp işlemede kullanılacağını belirtiyor ve ekliyor: "Önsezi kullanmak çevre ayırdında bilgi işlem konseptinin özüdür".
Techno-Labs
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler