elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Temiz enerji üretimine 20 yıl boyunca tarife desteği

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerde tarife desteği uygulanacak. Güneşten enerji üretecek işletmelere ilk 10 yıl için 20-25 euro/cent, ikinci 10 yıl içi 20 euro/cent verilecek.



A- A+
05.06.2009 tarihli yazı 4099 kez okunmuştur.

Temiz enerji üretiminde en büyük destek güneş enerjisine verilecek. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda (YEK) değişiklik öngören yasa teklifine göre güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyenler diğer kaynaklara göre daha fazla destek görecek.



TBMM Enerji Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde tasarının alt komisyondaki çalışmaları sonucunda son şekli verilen teklif ele alındı. Buna göre 31 Aralık 2015 tarihinden önce işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerde tarife desteği uygulanacak. Tasarının komisyondaki oylanan maddelerine göre "YEK Destekleme Mekanizması" altında, birim başına güneşe işletmedeki ilk 10 yıl için 20-25 euro/cent, ikinci 10 yıl için de 20 euro/cent verilecek. Oiğer yenilenebilir enerji üretimi yapılacak tesislere ise 10 yıllık destek verilecek. Böylece en uzun süreli destek güneş enerjisine verilmiş olacak.


Çatılardan yani vatandaşların kendi üreteceği güneş enerjisine dayalı elektrik, güneşe öngörülen teşvikin yüksek olmasında önemli rol oynadı. Bu fiyatlar 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.


Öte yandan, bu yakıtlardan enerji üretmek için kurulacak santrallarda yerli ürün kullanımına da ayrıca destek verilecek.





Çöp gazı devreye giriyor


Teklif ile yerli imalat desteği de getirilmiş olacak. Yerli imalat desteği, enerji gruplarına göre değişiklik gösterecek. Bu alandaki en büyük desteği de yine güneş enerjisi imalatına yönelik olanlar alacak. YEK destekleme mekanizmasından faydalanmak isteyenlerin 31 Ekim tarihine kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurması gerekiyor. 2015'ten sonra işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesisleri için uygulanacak fiyat ve süreler ise bakanlar kurulu tarafından belirlenecek.


Alt komisyondaki değişikliklerle ve komisyonda maddelerinin oylamasının yapıldığı tasarının son haline göre artık "çöp gazı" da resmi olarak bu destekleme mekanizması içinde yer alıyor. Çöp gazı diğer kaynaklar gibi ayrı bir kalem olarak tanımlandı. Ayrıca koruma alanlarında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi kurulabilmesinin önü de bu tasarı ile açılmış olacak.





BTC'de zarar


Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın işletme giderlerinin karşılanamadığının doğru olduğunu bildirdi. Türkiye'nin zarar ettiği yönündeki soruları cevaplayan Yıldız, boru hattını işleten bir şirketin olduğunu, bu şirketin işletme giderleri ile normal bütçesi arasında fark bulunduğunu söyledi. Bu konuda görüşmelerin devam ettiğini belirten Yıldız, "Tabii ki zarar ederek devam edilmez. Bu farkın, yapılan anlaşmadan mı işletmeden mi kaynaklandığı belli değil. Onun üzerinde görüşüyoruz" diye konuştu.





VERİLECEK DESTEKLER (*)


Güneş enerjisi: 20-25 euro/cent


Rüzgâr: 8 euro/cent


Hidroelektrik: 7 euro/cent


Denizde rüzgâr enerjisi: 12 euro/cent.


Jeotermal enerji: 9 euro/cent,


Biyokütle (çöp gazı dahil): 14 euro/cent,


Dalga, gel-git enerjisi: 16 euro/cent


(*) İlk 10 yıl



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.