elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Temiz enerjili ülkelere vergi ödeyeceğiz

Temiz Enerji Platformu tarafından gerçekleştirilen "Yenilenebilir Enerji ve Türkiye İçin Önemi" başlıklı panelde termik ve nükleer santralların getireceği olumsuz etkiler üzerinde duruldu.



A- A+
17.07.2008 tarihli yazı 3963 kez okunmuştur.


Panele Temiz Enerji Platformu Sekreteryası adına Dr. Ahmet Topuzoglu konuşmacı olarak katıldı. Ülkemizde kurulmak istenen termik santralların maliyet ve sağlık açısından son derece zararlı olduğunu belirten Topuzoğlu 'Termik santrallar geri teknolojidir. Ömrü tamamlanmış teknolojiyi bize sunuyorlar. Bu santrallar kömür ile çalışıyor. Kömürü Ukrayna'dan getirtecekler. Bu ekstra bir maliyet anlamına geliyor. Ayrıca termik santrallar hava, toprak, su kirliliği yaratıyor. Termik santral atığı küller çimento olarak kullanılacak. Bu çimentoyla yapılan evler radyasyon yayacaktır. Örneğin Yatağan termik santralı çalıştırıldığında ışınım tespit edildi. Radyasyon uyarısı yapıldı.' dedi.






Yenilenebilir enerjiye geçilebilmesi için devlet politikasının acil olarak değiştirilmesi gerektiğini savunan Topuzoğlu 'Dünya rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başladı. Yenilenebilir enerji iç ve dış barışı destekliyor. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye geçtiği takdirde petrol savaşları olmayacaktır. Parayı öncelikle buna harcamamız gerekiyor. Yenilenebilir enerjiye yönelmeyişimizin hiçbir bilimsel açıklaması yok. Tamamen politik sebeplerden kaynaklanıyor. Kamu politikasının oluşması gerekiyor. Türkiye Kyoto protokolünü imzaladı. Protokolde fosil yakıt kullanmanın bedelinin olması gerektiği yazıyor. Bu nedenle fosil yakıt ile enerji üretirken yenilenebilir enerji üreten ülkelere vergi ödeyeceğiz. Hükümet hala yatırımları termik santrala yönlendiriyor.' diye konuştu.






Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi yönünden Avrupa ülkelerinden daha fazla potansiyele sahip olduğunu belirten Topuzoğlu 'Türkiye rüzgar ve güneş potansiyelinde en ön sıralarda. Almanya enerji ihtiyacının yüzde ellisini rüzgar enerjisi ile karşılıyor. Halbuki bizim potansiyelimiz daha fazla. Rüzgar panelinin takılıp çıkarılması çok basit ve maliyetsiz. Ayrıca hiçbir atığı yok. Daha az maliyet harcayacak yeni teknoloji rüzgar panelleri yapmalıyız. Neden gelişmiş ülkelerin gittiği yoldan gitmeyelim de eski teknolojiyi kullanalım.' şeklinde konuştu.






Nükleer santral konusuna da değinen Topuzoğlu, nükleer santralların tehlikeli olmadığı yönündeki görüşleri kabullenmenin mümkün olmadığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da santral soğutma suyunun yanlışlıkla nehirlere boşaltıldığı haberinin duyulduğunu hatırlatan Topuzoğlu nükleer santrallarda kullanılacak plutonyumun zenginleştirilmesi için termik santrallara ihtiyaç duyulacağını bunun da ekstra maliyet ve kirlilik anlamına geleceğini sözlerine ekledi.






Elektrikport



















ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.