elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termoelektrik Boyadan Elektrik Enerjisi Üretildi

Güney Kore’de bulunan Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları, atık ısıyı elektrik enerjisine çeviren termal jeneratörler yapmak için hemen hemen her yüzey üzerine doğrudan uygulanabilen bir termoelektrik boya geliştirdiklerini duyurdular. Termoelektrik boyanın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
15.12.2016 tarihli yazı 11064 kez okunmuştur.
Termoelektrik jenaratörler sıcak veya soğuktan elektrik enerjisi üretebilirler. Bu sistem kullanılabilirse katı hal aygıtlarından çıkan atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Bununla birlikte, bu cihazların sağlam yapısı genellikle kullanımlarını düz yüzeylerle sınırlar. Hemen hemen her şekle termal üretim yetenekleri uygulamak için, Güney Korede bulunan Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsündeki (UNIST) bilim insanları, çoğu yüzeye doğrudan boyanabilen bir termoelektrik kaplama geliştirdiler.

Peltier, Seebeck veya Thomson efekti olarak da bilinen termoelektrik etki, herhangi bir cihazın her iki tarafında farklı bir sıcaklık mevcut olduğunda voltaj yaratan yarı iletken cihazlardır. Özel olarak formüle edilmiş inorganik termoelektrik boya, iki tür yarı iletken malzeme oluşturmak için 𝐵𝑖2𝑇𝑒3 (bizmut tellürür) ve 𝑆𝑏2𝑇𝑒3 (antimon tellürür) parçacıkları kullanılarak yapılmıştır.

 


►İlginizi Çekebilir: Termoelektrik Etki Nedir?

Elde edilen karışımı test etmek için araştırmacılar, bir çeşit metal kubbe üzerine termoelektrik yarı iletken boya ile p-tipi (pozitif) ve n-tipi (negatif) tabakalar oluşturup ortalama santimetrekare başına 4 mW'lık bir güç çıkışı elde ettiler. KAIST'in giyilebilir aygıtı (Northwestern Üniversitesi termoelektrik malzemesinin sunduğu yüksek enerjiye yakın) gibi bazı esnek termoelektrik jeneratörlerin santimetrekare başına 40 mW'a kadar çıkmasa da, UNIST prototipinin en büyük avantajı, bir fırça ile herhangi bir yüzeye hemen uygulanabilir olmasıdır.
 


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Boya Yapımı

Projede çalışan Profesör Son: "Boyama işlemi ile birlikte entegre termoelektrik modüller geliştirerek, düz termoelektrik modüllerin sınırlamalarını aşmayı ve daha verimli bir şekilde ısı enerjisi toplamayı arzuluyoruz. Termoelektrik üretim sistemleri ile kullanıcıların istediği türdeki ve imalat sistemlerinden gelen maliyetin, malzemeleri korumak ve süreçleri basitleştirmek suretiyle büyük ölçüde azaltılabileceği amacıyla geliştirilebilir." dedi. UNIST araştırmacılarına göre diğer elektrik üretim uygulamalarından faklı olarak, bir gün binaların dış yüzeylerini, çatıları ve arabaların dış yüzeyini boyamakla ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmek ve birçok kişiye kolayca elektrik enerjisi sağlamak oldukça mümkün gözükmekte.


Kaynak:


newatlas
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.