elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tezinde portatif patoloji cihazı geliştirdi

Selçuk Üniversitesi bir araştırma görevlisi, kanser tanısı için biyopsiyle alınan dokuyu dondurup zar şeklinde kesmeyi sağlayan taşınması zor büyük patoloji cihazını ucuz ve portatif hale getirdi.



A- A+
11.03.2010 tarihli yazı 4140 kez okunmuştur.

SÜ Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Işık ile SÜ Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Cihat Avunduk'un danışmanlığında yüksek lisans yapan araştırma görevlisi Yavuz Ünal, tezinde tıbbi bir cihaz geliştirmeye karar verdi.





SÜ Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğünün desteğiyle yaklaşık 2 yıldır çalışmasını sürdüren Ünal, kanser tanısını hızlandıracak makineyle ilgili çalışmada başarıya ulaştı.





300-400 KİLOLUK CİHAZIN AĞIRLIĞINI 25-30 KİLOYA DÜŞÜRDÜ





Kanser ve bazı hastalıkların tanısı için biyopsiyle alınan dokuyu zar şeklinde kesmeyi sağlayan taşınması zor, yaklaşık 300-400 kilogram ağırlığındaki kriyostat adı verilen ithal cihaz, bu çalışma sonunda 25-30 kilogram ağırlığa düşürülerek portatif hale getirildi.





Araştırma görevlisi Yavuz Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu cihazın bir buluş değil ancak kanser ve bazı hastalıklarla mücadele için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.





Ünal, şunları kaydetti:





''Ürettiğimiz bu cihaz artık yaklaşık 25 kilogram ağırlığında yani kolayca taşınabiliyor. Ayrıca içine, dokuyu kesme özelliği de katarak mikrotomun yaptığı işi de aynı zamanda yapar hale getirdik. Patoloji cihazları yurt dışından geliyor ve şu an oldukça pahalı. Bizim maliyetimiz ithal cihazlarla kıyaslanamayacak oranda düşük. Bu cihazdan çok sayıda üretilip hastanelere verilmesi durumunda, biyopsiyle alınan ve araştırma için laboratuvarlara gönderilecek dokunun zar şeklinde kesilmesi işlemi çok daha hızlı yapılabilecek. Biyopsiyle alınan dokuyu dondurup zar şeklinde kesmeye yarayan bu makinenin seri üretimine kısa sürede başlanabilir.''





Bu ürünün özellikle kanserin teşhisinde önemli bir sorun olan zaman sorununu azaltacağını söyleyen Ünal, şöyle konuştu:





''Böylece kişinin kanser olup olmadığının veya kanserin tipinin öğrenilmesi için çok uzun zamanlar beklenmeyecek. Bugün bu cihazdan az miktarda olduğu için hastalar zaman kaybediyor. Bu uzayan zaman, sonuç bekleyen hasta için adeta kabusa dönüyor. Çok kısa sürede sonuç alınıp tedaviye başlanabilecek. Cihazın patentini aldık. Şu an bazı firmalarla cihazın seri üretimiyle ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerin en yakın zamanda olumlu sonuçlanmasını umuyoruz.''


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.