elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tisk'den elektrik zammı değerlendirme çağrısı

Tisk, Hükümetin Elektrik Satış Fiyatına Yapılan "Fahiş" Zammı ve Otomatik Fiyatlandırma Sistemini Yeniden Değerlendirmesini İstedi.



A- A+
17.07.2008 tarihli yazı 3846 kez okunmuştur.


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye'yi elektriğin en pahalı olduğu ülkelerden biri haline getiren "fahiş" zammı ve otomatik fiyatlandırma sistemini hükümetin yeniden gözden geçirmesini istedi.



-NİHAİ ÜRÜN FİYATLARINDA CİDDİ ARTIŞA YOL AÇACAK-



TİSK'ten yapılan açıklamada, satın alma gücü paritesine göre Türkiye'nin, 25 OECD Ülkesi içinde satın alma gücü paritesine göre en pahalı elektriği tüketen 6'ncı ülke konumundayken, zamlardan sonra 2'nci sıraya yükseldiğine işaret edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı karar doğrultusunda 1 Temmuz 2008 tarihinde otomatik fiyat uygulamasına geçilerek tarifelerin yılda 3 kez yeniden düzenlenmesinin öngörüldüğü belirtilen açıklamada, 1 Temmuz itibariyle sanayi elektrik fiyatına yüzde 22 zam yapıldığı anımsatıldı. Yılbaşında yapılan yüzde 12'lik zamla birlikte sanayinin kullandığı elektriğin fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 40'a yakın bir oranda arttığı belirtildi.







TİSK'in, elektriğin satış fiyatına zam yapılması yerine, elektrik üzerinden alınan vergi payının indirilmesi, böylece ekonominin rekabet gücünün ve enflasyonla mücadelenin gözetilmesi önerisini getirdiği; ancak tercihin, zam yönünde kullanıldığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:


"Geçen yıl, seçimler nedeniyle ertelenen ve bu yıl sanayi elektriğine tek seferde yapılan bu fahiş zam, nihai ürün maliyetlerinde ciddi artışlar yaratacaktır. Sadece 1 Temmuz 2008 tarihinde gerçekleşen yüzde 22'lik son zammın dahi maliyetlerde en az yüzde 4 ila yüzde 5 arası artışa sebep olması beklenmektedir.


Elektrik zammı, yurt içi satış fiyatlarını, dolayısıyla baş kaldıran enflasyonu körükleyeceği gibi, ekonomik dengelerin daha çok bozulmaması açısından hayati önem taşıyan ülkemiz ihracatını da olumsuz yönde etkileyecektir. Yurtdışıyla belirli fiyat üzerinden anlaşılmış ihracat bağlantılarından, sanayimiz hanesine zarar yazılacak, gelecekte uygun fiyatla sipariş almak zorlaşacak ve pazar kayıpları yaşanacaktır."




-SANAYİ İÇİN BELİRSİZLİK-




Öte yandan, gelecekte elektrik fiyatının hesaplanmasında petrol ve doğal gaz fiyatları ile KİT'lerin finansman dengesinin ve yıllık kar ya da faiz dışı fazla hedeflerinin de dikkate alınacak olmasının, sanayi için büyük bir belirsizlik yarattığı kaydedildi.




Türk sanayicisinin, uzun süredir yüksek enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle iç ve dış piyasalarda yabancı üreticiler karşısında imalat sanayii sektörlerinde rekabet etmekte zorlandığı belirtilen açıklamada, "Bize göre hatalı olan söz konusu uygulama ile yeni ve ağır bir yükle karşı karşıya kalmıştır. Hükümetimiz sanayi elektriğine zam kararını ve otomatik fiyatlandırma sistemini yeniden değerlendirmelidir" denildi.



Kaynak: ANKA






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.