elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TOBB Başkanı duyarlılığa davet etti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin krizden en az etkilenecek ülkelerden biri olacağına inandığını belirtirken,'Ancak panik yaparsak en çok etkilenen oluruz' dedi.



A- A+
09.10.2008 tarihli yazı 3780 kez okunmuştur.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin krizden en az etkilenecek ülkelerden biri olacağına inandığını belirtirken, "Ancak panik yaparsak en çok etkilenen oluruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, küresel krizin Türkiye'ye etkisinin özellikle büyüme noktasında olacağını söylerken, "Maalesef bütün dünya ekonomileri küçülürken, Türkiye'nin büyümesi mümkün değil" dedi.



TOBB ile Rekabet Kurumu tarafından dün ilki yapılan 'Rekabet Kültürü ve İş Dünyası' konulu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, yaşanan krizin dünyanın son dönemde görmüş olduğu en büyük ekonomik krizlerden biri olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, krizden tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'nin de etkileneceğine işaret etti. Ancak Türkiye'nin finans sektörünün, kamu maliyesinin 2001 yılına kıyasla daha güçlü olduğunu ve bütçenin disiplinli uygulandığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bizim (krizden) en az etkilenecek ülkelerden olacağımız inancındaydım" dedi. Hisarcıklıoğlu, önemli olanın soğukkanlılıkla dünyanın global bir ekonomik krizde olduğunun kabul edilmesi ve Türkiye'nin de eskiye göre daha dirençli olduğunu kabul etmek olduğunu vurgularken, "O zaman bunun etkisi az olur. Bu, bizlerin hareket tarzına bağlı" dedi.





En yetkili ağız Başbakan



Hisarcıklıoğlu, hükümetin krize dönük yeterli tedbir alıp almadığının sorulması üzerine ise "Burada en yetkili ağız, Sayın Başbakan. Sayın Başbakan bu işin başında olduklarını ve yakından takip ettiklerini, ekonomiden sorumlu bakanlarla yakın takip içinde olduklarını ifade ediyor. Bu önemli" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, söz konusu dönem özellikle Avrupa Birliği ve IMF'yle ilişkilerin önemi üzerinde dururken, bu 2 çıpayı da devam ettirmek gerektiğini belirtti.



Toplantıda konuşan RK Başkanı Nurettin Kaldırımcı da, krizin arka planında yetersiz regülasyonların olduğunu belirtti. Bu tespiti yapmanın fazla acelecilik olmayacağını söyleyen Kaldırımcı, krize ilişin tespitlerle uygulanacak çözümlerin ise uzun vadede piyasa ekonomisine ve rekabete yaklaşımların da belirleyicisi olacağını söyledi. Bundan hareketle rekabet hukuku ve uygulamaları konusunda toplumun farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasının önemi üzerinde duran Kaldırımcı, RK uzmanlarınca hazırlanan 'Rekabet El Kitabı'nı dağıtmaya başlayacaklarını ve 'Rekabet Kültürü ve İş Dünyası' toplantılarını Ankara'nın ardından Erzurum, Bursa, Kayseri, Gaziantep, İstanbul, Trabzon, Konya, Samsun, Adana, Manisa ve Antalya'da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.





Rekabet Kurumu güçlendirilmeli



Hisarcıklıoğlu da, Rekabet Kurumu'nun önümüzdeki dönem hem altyapı hem de yetki alanı olarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Rekabet kavramının sadece özel sektörü değil kamu idaresini de kapsaması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesiyle ilgili olarak Meclis'e sunulan yasasının bir an önce çıkarılmasında büyük fayda olduğunu kaydetti. "Yabancı sermayenin bir ülkeye gitmek için aradığı koşulların başında, yerli ve yabancı, kamu-özel ayrımı gözetmeksizin tüm teşebbüslere eşit ve adil uygulanan rekabet mevzuatının varlığı gelmekte" diyen Hisarcıklıoğlu, rekabetin faydasına ilişkin en güzel örneğin son dönem sivil havacılıkta yaşandığını ve benzer örnekleri otomotiv ve iletişim hizmetlerinde de görmenin mümkün olduğunu söyledi.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.