Tofaş, Elektrikli Doblo İçin Motoru Arçelik İle Üretecek
Otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrik akımına Tofaş da kapıldı. 2000 yılından bu yana 1 milyon adet üreterek büyük başarı elde ettiği hafif ticari araç modeli Doblo’yu İtalyan Fiat’ın da isteğiyle fişe takan Tofaş, elektrik motorunu ise Arçelik’le birlikte geliştirme kararı aldı.
Fiat'ın en büyük Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olan Tofaş, Türk mühendislerle 2 ayda 40 milyon Euro'ya geliştirdiği elektrikli Doblo'nun seri üretimine ise 10 milyon Euro yatırımla 2011 yılı ortasında başlayacak. Ar-Ge çalışması Türkiye'de yapılan ilk elektrikli araç olan Doblo'nun dünyada seri üretimi yapılan ilk elektrikli hafif ticari aracı olması hedefleniyor.
Geleceğe her açıdan hazır
Elektrikli Doblo'nun Tofaş'ın Bursa fabrikasında gerçekleşen basın test sürüşü testi sırasında sorularımızı yanıtlayan Tofaş CEO'su Ali Pandır, Fiat'ın hafif ticari araç merkezi oldukları için bu görevin kendilerine verildiğini belirtti. Elektrikli araçların yaygınlaşmasının uzun zaman alacağını ama büyük bir otomobil üreticisi olarak geleceğe her açıdan hazır olmak gerektiğini kaydeden Pandır, 2010 yılı başında star verdikleri proje için 2 ayda 20'şer milyon Euro'dan iki prototip geliştirdiklerini söyledi.
Arçelik'te know-how var
Araçlardan birinin Türkiye'de diğerinin İtalya'da test edildiğini belirten Pandır, elektrik motoru konusunda ise Koç Grubu şirketlerinen Arçelik'ye işbirliği yaptıklarını söyledi. Pandır, 'Arçelik'in elektrik motoru konusunda çok önemli bir know-how'ı bulunuyor. Bu gücünden yararlanmak istedik' dedi. Fiat Doblo EV adını verdikleri bu prototipi 2011 yılı ortalarında küçük çaplı seri üretime geçirmek için çalıştıklarını söyleyen Pandır, 'Ancak bu üretim adetlerinin önümüzdeki yıllarda birkaç bin gibi küçük rakamları aşamayacağını tahin ediyoruz. Ama yakın ya da uzak olsun geleceğe şimdiden hazırlıklı olmayı istiyoruz' diye konuştu.
Menzil ve pil büyük sorun
Şu anda bazı dönüşüm şirketlerinin Fiat markalı ticari araçları elektrikliye çevirdiğini hatırlatan Pandır, bu tip araçların Avrupa'da 500 adetler civarında satıldığını vurguladı. Pandır, şöyle konuştu: 'Biz hem Doblo hem Fiorino'nun elektrikli versiyonunu seri olarak üretip, dönüşümlü modellere göre maliyetlerini düşürmek istiyoruz. Böylece 500'lü adetleri 1500-2 bine çıkartabiliriz. Elektrikli araçlarda menzil ve pil maliyeti sorunu aşalmadığı sürece çok fazla yaygınlaşmasını beklemiyoruz. Bu yüzden kısa vadede 1000-1500'den fazla talep olacağını beklemiyoruz.'
İçini dışına çıkardılar
Volkswagen Brezilya, Fox modeli için ilginç bir reklam kampanyasına imza attı. Aracın iç tasarımının tamamen yenilendiğini vurgulamak için içini dışına çıkaran şirketin bu kampanyası büyük ilgi uyandırdı.
130 yıllık teknoloji kısa sürede değişmez
Ali Pandır, elektrikli araçların yaygınlaşmasının 130 yıllık mevcut otomotiv teknolojisinin değişmesi anlamına geldiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Böylesine köklü bir geçmiş hemen değişmez. Düşünsenize ne yan sanayi kalır, ne servisler kalır. Elektrik teknolojisine geçince hepsinin baştan aşağıya değişmesi gerekir. Böyle bir yükü hangi ülke kısa sürede kaldırabilir. Türkiye'de elektrikli araçların yaygın olarak kullanılması için en azından ülke çapında 1000'e yakın şarj istasyonu kurmak gerekir. Böylesine büyük yatırımın kısa vadede yapılması çok zor. 5 yıl sonra elektrikli araçların ortalama menzilleri eğer 150'den 400 km'ye çıkar, aküler yerlileşir ve maliyetler düşerse o zaman talepte artış olur.'
Elektrikli Doblo'yu ABD'ye hazır olmak için geliştirdik
Gerekli altyapı ve pazar koşulları oluştuğunda Tofaş olarak kendi cevaplarını net ve hızlı bir şekilde ortaya koyabilmek için elektrikli Doblo'yu geliştirdiklerini söyleyen Ali Pandır, 'Bizim elektrik işine girmemizin en önemli sebebi Amerika pazarı. Doblo ihracatını gerekli pazar oluşmadığı için şu an askıya aldık. Ama benzinli ve dizel motorlu Doblo'nun bu ülkeye ihracatının yapılması olasılığı doğduğu takdirde aranan emisyon gereklilikleri açısından bir de elektrikli versiyona ihtiyaç duyulabileceğini öngörüyoruz' diye konuştu.
Türkiye'nin elektrikli araç takvimi
SON dönemde elektrikli araçların hem üretimi hem de yollara çıkmasıyla ilgili Türkiye'de bir çok gelişme yaşanıyor.
Türkiye'de ilk elektrikli araç olan Tesla'yı Ali Ağaoğlu alarak geçtiğimiz hafta yollara çıkardı.
Amerikan Fisker'in Karma modeli eylül ayında Boyner Sanayi temsilciliğinde Türkiye'de yollara çıkacak.
Oyak Renault, 2010 sonunda Bursa'da elektrikli Fluence'yi üretmeye başlayacak.
Tofaş, Türk mühendislerle Ar-Ge çalışması Türkiye'de yapılan ilk elektrikli Doblo'yu geliştirdi. .
Alphan Manas, B Plas ve Orhan Holding'le birlikte Fransız Synergethic'i alarak 2011 yılı sonunda 8 bin Euro fiyatla Bursa'da dünyanın en ucuz elektrikli aracını üretecek.
En büyük lityum pil üreticisi de olan Çinli BYD'nin elektrikli modelleri 2011 yılı sonunda Türkiye'de satışa sunulacak.
Chevrolet Volt ile Opel Ampera 2011 sonunda Türkiye'de yollara çıkacak.
Hürriyet
İlgili haber: Tofaş, Elektrikli Otomobil'de Bende Varım Dedi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye