TRT de rüzgâr türbini kuruyor
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), artan elektrik ihtiyacını karşılamak için verici istasyonlarının olduğu sahalara rüzgâr türbinleri kurmaya hazırlanıyor.
Bu kapsamda, bazı firmalarla görüşen TRT, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yazı yazarak, lisans almak zorunda olup olmadığını sordu. EPDK'dan TRT'ye 'Kurulu gücü 500 kwh'nin altında olan bir rüzgâr santralını şirket kurmadan, lisans almadan işletebilirsiniz' yanıtı geldi.
'Tecrübemiz yok'
Yerli ve yabancı pek çok enerji devinin ardından TRT'de rüzgâr yatırımına göz kırptı. Birçok verici istasyonunda yıllık elektrik tüketimi 1.2 milyon kwh'yi geçen TRT, konuyu firmaların kapısını çalması üzerine gündemine aldı.
Enerji şirketleri TRT'ye, 'Verici istasyonlarınıza rüzgâr santralı kuralım, kendi elektrik ihtiyacınızı daha ucuza karşılayın' önerisinde bulundu. Şirketlerin TRT'den 10-20 yıl alım garantisi istemesi üzerine kurum, mevzuatı ve piyasayı incelemeye aldı.
Rüzgâr tesislerinin üretim miktarının mevsimlere göre değiştiğini, istasyonların çalışma saatleri ile üretimin denk gelemeyebileceğini, bu nedenle bazı saatlerde üretim fazlası, bazı saatlerde de üretim açığı olacağını tespit eden TRT, çareyi EPDK'ya danışmakta buldu.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin imzası ile EPDK'ya geçtiğimiz aylarda gönderilen yazıda, kurumun ucuza elektrik elde etmek istediği, ancak bazı tereddütleri bulunduğu aktarıldı. Yayıncı bir kuruluş olduğunu ve enerji üretimi konusunda tecrübesi olmadığını vurgulayan TRT, bu konuda yaşanmış bir tecrübe olup olmadığını da öğrenmek istedi.
Anonim şirket kurulmalı
TRT, EPDK'ya gönderdiği yazıda, 'üretici lisansı almak zorunda olup olmadığını, ihtiyaç fazlası elektriği başka bir istasyona aktarıp aktarmayacağını, söz konusu faaliyetlerin önünde yasal bir engel olup olmadığını' sordu.
EPDK'nın TRT'ye geçtiğimiz hafta yanıt gönderdiği öğrenildi. Söz konusu yanıtta, elektrik üretimi için lisans almak isteyen şirketlerin anonim ya da limitet şirket olarak kurulmaları gerektiği hatırlatıldı.
Firmaların, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı faaliyetlerde lisans almadan bulunabilmesine ilişkin fırsatların artırıldığını aktaran EPDK'nın yanıtına göre, TRT de bu fırsatlardan yararlanabilecek.
TRT, 500 kwh'nin altında kurulu güce sahip olan her bir rüzgâr santralı tesisini yeni şirket kurmadan, lisans almadan işletebilecek.
Ancak tesislerin kurulu güç miktarı 500 kwh'nin üzerine çıkarsa, TRT'nin önce anonim veya limitet şirket kurması, proje fizbilitesi hazırlaması, üretim miktarını ve tüketimin ne kadarının karşılanacağını belirlemesi gerekecek. TRT daha sonra lisans almak için EPDK'ya başvuracak.
Kaynak: Milliyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye