elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TÜBİTAK Yerli Füzeler İçin Yeni Bir Göz Geliştirdi

TÜBİTAK tamamen milli kaynaklarla üretilmiş olan ilk güdümlü füzemiz CİRİT için yepyeni bir göz geliştirdi.



A- A+
21.10.2012 tarihli yazı 8311 kez okunmuştur.
Dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu ileri teknolojilerle üretilebilen ve şimdiye kadar yurt dışından ithal edilen bu lazer dedektörler, TÜBİTAK’ın çalışmaları neticesinde ülkemizde de üretilmeye başlanacak. Füze teknolojisinde önemli parçalardan biri olan yerli lazer dedektörleri, yurt dışındaki örneklerine göre daha üstün teknik özellikler taşıyor.  “4 kadranlı” olarak bilinen dedektörler, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, yüksek belverme gerilimi, düşük kaçak akımı, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip. Tamamen yerli kaynaklarla üretilen maliyet etkin ve yüksek katma değerli lazer dedektörler, TÜBİTAK Ar-Ge uzmanlarının 2 yılı bulan çalışmalarının neticesinde geliştirildi.

Testlerde Üstün Başarı

Dedektörlerin yurtiçinde üretilerek lazer güdümlü roketlerin arayıcı başlıklarında kullanılabilmesi için TÜBİTAK ile ROKETSAN AŞ arasında sözleşme imzalandı. ROKETSAN, projede teknik isterlerin belirlenmesi ve test aşamalarında katkı sağladı. CİRİT füzesinde kullanılan lazer dedektörler ROKETSAN’da yapılan testlerden üstün başarıyla geçti.
 

 

Araştırma kurumu ve sanayi işbirliğine örnek olarak gösterilen lazer dedektörü projesinin ardından TÜBİTAK ve ROKETSAN arasında farklı araştırma projelerinde benzer işbirlikleri yapılması için çalışmalar başlatıldı. İki kurumun ortak çalışması ile savunma sanayinde millileştirme çalışmaları kapsamında ileri teknoloji gerektiren parçalarınında yurt içinde karşılanması amaçlanıyor.

Kaynak: Tübitak

Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.