TÜİK:
'Voltaj düştü'
Türkiye İstatistik Kurumu'nun sanayi üretimi verilerinde yaptığı hata sonrasında TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak'ın "elektrik voltajındaki düşüş nedeniyle olmuş olabilir" sözleri, tartışma yarattı.
1992-1996 arasında kurumda başkanlık görevini yürütmüş olan Işık Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz, "İstatistik nankördür. Hata olur ama önemli olan bunun nedenini ayrıntılı biçimde, teknik yönleriyle kamuoyuna en kısa sürede duyurmaktır" dedi. Kaytaz, teknik açıklamaların dışında tatmin etmeyen gerekçeler kuruma ciddi biçimde güveni sarsar uyarısında bulundu.
Şimdiki durumu bilmemekle beraber, kurumda eskiden mekanizmanın aslında çok sıkı işlediğini söyleyen Kaytaz, veri yayımlanmadan önce hatanın bulunabilmesi için prosedürün hiç aksatılmadan dikkatli biçimde yapılması gerektiğini vurguladı. Kaytaz bu mekanizmayı şöyle anlattı: "Önce toplanan veriler ilgili daireye gelir. Orada uzmanlar inceler. Sonra şube müdürlüğüne gönderilir. Burada da incelemesi yapılır. Ardından daire başkanlığına iletilir. Aynı prosedür geçerlidir. Uzmanlar kontrol eder. Sıradaki kurum başkanvekilidir. Onun onayının ardından başkana ulaştırılır. Son onay mekanizması TÜİK başkanıdır. Onay vermesinin ardından kamuoyuna açıklanır."
Teknoloji çok gelişti
Kendisinin görev yaptığı dönemde, o zamanki adıyla Devlet İstatistik Enstitüsü'nde (DİE), işlerin biraz daha zor olduğunu hatırlatan Kaytaz, verilerin faksla geldiğini ve tek tek sisteme kaydedildiğini belirtti. "Şimdi elektronik ortam var ve teknolojik altyapı çok gelişti. TÜİK veri serisini yeniledi. İstatistik sistemi kurdu. Bütün bunların veri üretimini daha hızlı ve doğru hale getirmesi gerekiyor" dedi.
Kaytaz, önceki gün sanayi üretimi verilerinde yapılan tarihi hatanın çok önemli olduğuna da dikkat çekerek, "İstatistik nankör bir iştir. Tabii ki, Referans'ın önemli katkısıyla TÜİK hatasını çabuk telafi etti. Burada önemli olan şu. İstatistik kurumları mümkün olan en kısa sürede yaptığı hatanın teknik nedenini ayrıntıları ile kamuoyu ile paylaşmalı. Bunun dışındaki açıklamalar, kuruma güveni sarsar. TÜİK de bu hatasını yakın zamanda açıklamak zorundadır" diye konuştu.
İstatistik kurumunun teknik bir iş yaptığını dolayısıyla siyasi etkilerden ve müdahalelerden tamamen bağımsız tutulması gerektiğini de dile getiren Kaytaz, bütçeyi hükümet belirlese de verilen hizmetin tüm ülkeyi ilgilendirdiğini söyledi.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler