Türk Mühendislerinin Başarısı !
Dünyanın ilk "Halografik haritası" Türk münedisleri tarafından gerçekleştirildi ve tatbikatta kullanıldı.
Yapılan müşterek fiili atışlı tatbikatını izleyen gazetecilere, Harita Genel Komutanlığı ve MTM AŞ işbirliği ile 2008 yılından beri yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde yapılan dünyanın ilk holografik haritası tanıtıldı.
Yetkililer, haritanın Türk mühendisler tarafından yapıldığını, haritacılık alanında bir devrim niteliğinde olduğunu, üç boyutlu bilgilerin 0.2 milimetre kalınlığında özel bir film üzerine lazerler yardımıyla kaydedildiğini anlattı.
Holografik haritanın, Türk Silahlı Kuvvetlerine haritacılık alanında yeni imkan ve kabiliyetler kazandırdığını belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: "Holografik haritalar, basılı kağıt haritalar ve plastik kabartma haritalarının tüm özelliğine sahip olmasının yanında, birçok haritanın aynı anda tek bir materyal üzerinden gösterimine ve farklı ışık kaynakları ile birçok coğrafi bilginin sunumuna olanak sağlamaktadır." Özellikle haritanın planlama safhasında, uçak ve helikopter kabinlerinde, çıkartma harekatında, ileri gözetleme unsurlarında, arazide haritayı icra eden piyade birliklerinde kullanılmak üzere hologram haritalar üretmenin mümkün olacağı kaydedildi.
İNSANSIZ HAVA ARACI
Taktik keşif amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından projelendirilen, Kale-Baykar firması tarafından üretilen Türk malı insansız hava aracı tanıtıldı.
Dün icra edilen gece atışlarında da kullanılan insansız hava aracı, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail yapımı insansız hava uçaklarıyla karşılaştırıldı. Yaklaşık 4 kilo 750 gram ağırlığında olan aracın özellikleri anlatıldı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bu araçların iki yıldır kullanıldığı vurgulandı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 motorize tabur, 1 tank taburu, 3 topçu taburu, 33 helikopter, 45 bot, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çıkarma Filosu Komutanlığından 47 muhtelif gemi, 2 amfibi deniz piyade taburu, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 46 muharip uçak, 4 nakliye uçağı ve 1 elektronik istihbarat uçağı, Özel Kuvvetler Komutanlığından 3 özel kuvvet timi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin katıldığı tatbikatta görevli personel sayısının ise 6963 olduğu vurgulandı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Efes 2010 Müşterek Atışlı Fiili tatbikatına yaklaşık 7 bin kişinin katıldığını belirterek, ''Efes serisi tatbikatlar belki de tatbikata katılan araç, gereç, silahları ve personeli açısından, dünyaca icra edilen en büyük tatbikatlardan birini oluşturuyor'' dedi. Silahlı Kuvvetler için geçerli en zor harekat tipi denildiğinde, iki şeyin öne çıktığını, bunlardan birinin müşterek harekat olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:
''Planlanması ve icraatı bir tatbikat olarak bile her ordunun kolaylıkla yapabileceği, başarabileceği işlerden değil. Bu tatbikatta, Silahlı Kuvvetler için en zor görevlerden biri olan müşterek harekatın gerek planlanması, gerekse icrası açısından mükemmel seviyede yapıldığını gördük. İkinci önemli husus, Silahlı Kuvvetler için zor olan harekat tiplerinden biri de gece harekatı. Gece harekatı hem zor, ancak etkin şekilde icra edildiğinde, Silahlı Kuvvetler'e çok büyük güç katıyor. Bunu bir iki defa ifade ettim. Burada bir daha ifade etmekten kıvanç duyuyorum, Türk Silahlı Kuvvetleri, karasıyla, denizi, hava kuvvetleri, jandarması, gece harekatı icra etme imkan ve yeteneği açısından dünyanın en önde gelen ordularından birisi. Hatta aynı seviyede kaç tane ordu var derseniz, fazla da olduğunu ifade edemem. Gece harekatı gerçekten çok zor, fakat fevkalade de önemli.''
ASLİ GÖREVİMİZ BUDUR
Orgeneral Başbuğ, "Bakınız Silahlı Kuvvetlerin, her ülke için geçerli, asli görevi bir tek mermi atmadan barışı muhafaza etmektir, asli görevimiz budur. Bir tek mermi atmadan barışı muhafaza etmek, bunun için de Silahlı Kuvvetler olarak her zaman göreve hazır olmak mecburiyetindesiniz." diye konuştu. Orgeneral Başbuğ, daha sonra tatbikata katılan başarılı personele şilt verdi.
Kaynak: AA /Haberturk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma