Türkiye, Avrupa'ya GE teknolojisiyle bağlanıyor
Türkiye, GE’nin akıllı şebeke teknolojisi ile Avrupa elektrik ağına bağlanacak. Bu bağlantıyla enerjinin güvenirliliği ve kullanılabilirliği sağlanacak.
Türkiye Eylül 2010'da, GE'nin (General Electric) akıllı şebeke teknolojisiyle Avrupa elektrik ağına bağlanacak. Bu bağlantı, enerji alanında büyüme ve ekonomik fırsatların genişlemesini sağlayacak. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.), Avrupa elektrik piyasası ile enerji alışverişinde bulunabilecek. Bu da Avrupa genelinde enerjinin güvenirliğini ve kullanılabilirliğini artıracak.
Enerji Bakanlığı tarafından 2009'da yayımlanan Türkiye Elektrik İletimi Sektör Raporu'nda belirtildiği gibi: '1950'li yılların basında 7 üye ile senkron paralel işletilmeye başlayan ve son gelişmelerle üye sayısı 24'e ulasan Avrupa Elektrik İletim Birliği (ENTSO-E) dünya üzerinde enerji talebinin en yüksek olduğu bölgelerden birisidir. Enerji temininde birbirlerine ve dışa bağımlı olan ENTSO-E ülkelerinin enerji politikalarını şekillendiren temel unsurlar; daha fazla şebeke senkronizasyonu ile geçerli tek tip piyasa modeli oluşturmak ve bu sayede enerji arzı güvenliğini artırmak, enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve kullanım verimliliğini en üst düzeye çıkarmak, çevre sorunlarını en aza indirmek ve şebekelerin enerji çeşitliliğini fırsata dönüştürmek olarak benimsenmiştir.'
Türkiye'yi Avrupa elektrik ağının geri kalanı ile bağlamak, bu girişimlerin karşılanmasına yardımcı olmak için önemli bir adımdır. Sınır ötesi sistem, aynı zamanda Avrupa için yeni ve daha temiz bir enerji karışımı sağlayabilir. Avrupa ülkelerinde yenilenebilir enerjiye talep vardır. Türkiye'nin ise yoğun yenilenebilir enerji kaynağı bulunmaktadır. Bu da TEİAŞ ve ENTSO-E arasında karşılıklı fayda getirecek yeni bir ilişki kurulmasını sağlayacaktır.
GE Energy Servisleri Türkiye Direktörü Yavuz Aydın, "GE'nin akıllı şebeke çözümleri her gün yeni enerji fırsatları yaratıyor. Bizim iletişim ve kontrol tekniğimiz, birkaç yıl öncesine kadar neredeyse imkansız gibi görünen uluslararası ticaret ve enerji paylaşımı girişimlerine olanak sağlıyor. Türkiye Avrupa enerji topluluğuna katıldığında, her iki taraftaki enerji sistemleri için ileriye doğru çok önemli bir adım atılmış olacaktır" dedi.
GE'nin akıllı şebeke sistemleri ve geniş alan koruma çözümleri, bağlantı noktalarında ağ durumunu izleyecek ve Türkiye'deki üretim ve yükleme kontrolünü otomatik hale getirecektir. Sistem enerji paylaşımını ve enerji kalitesini ideal seviyeye getirmenin yanı sıra, güvenirliği artıracak ve elektrik kesintilerini önleyecektir.
GE, kendini kanıtlamış ürünlerini ve sistem entegrasyon uzmanlığını kullanarak birkaç ay içinde sistemin mühendislik çalışmalarını tamamlamıştır. Şu anda test çalışmalarının son aşamasında olan GE'nin geniş alan koruma çözümleri, Eylül ayı içinde Türkiye ve Avrupa şebekelerinin ilk bağlantısına olanak tanıyacaktır.
GE hakkında
GE dünyanın önemli gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulmuş, farklı alanlarda faaliyetler gösteren global bir altyapı, finans ve medya şirketidir. GE 100'ü aşkın ülkede enerjiden su ve ulaşıma, sağlıktan para ve bilgi erişimine kadar pek çok alanda müşterilerine hizmet vermektedir ve dünya genelinde 300.000'den fazla çalışan istihdam etmektedir.
GE enerji sektörüne doğal kaynakları daha verimli kullanmaya yardımcı olan teknolojiler geliştirerek hizmet etmektedir. 2009'de yıllık geliri 37 milyar dolara ulaşan GE Energy www.ge.com/energy 60,000 çalışanı ile dünyanın önde gelen enerji üretim ve dağıtım teknolojisi sağlayıcılarından biridir. GE Energy - GE Power & Water, GE Energy Services ve GE Oil & Gas bölümleriyle kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer enerji ile su, rüzgâr, güneş ve biyogaz gibi yenilenebilir kaynaklar ve diğer alternatif yakıtlar dahil olmak üzere enerji sektöründeki tüm alanlarda entegre ürün ve servis hizmetleri sunarak faaliyet göstermektedir.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri