"Türkiye Bilişimin Merkezi Olacak"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bugün sadece ulaşımın, enerjinin merkezi değil, kısa sürede bilişimin de merkezi olacağını belirtti.
Üretimini Türkiye'de de gerçekleştirme kararı alan General Mobile'ın Anel Grup'un şirketlerinden ANELES'in binasındaki üretim tesisinin açılışını yapan Yıldırım, yapılan işin yeni ve yerli olması dolayısıyla iyi bir iş olduğunu söyledi.
Öğrenciliğinde 'yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı' diye okullarda sürekli söylendiğini ve kutlamalar düzenlendiğini hatırlatan Yıldırım, o günlerde evlerinde ürettikleriyle gurur duyduklarını belirtti. Bugün ise küreselleşme sürecine girildiğine dikkati çeken Yıldırım, hiçbir ülkenin kendi kendine yeter durumda olmadığını ifade etti.
35 bin parçadan oluşan bir uçağın üreticisinin, bu uçağın sadece 8-10 parçasını kendisinin ürettiğini, diğer parçaları ise dünyanın çeşitli ülkelerinden aldığını anlatan Bakan Yıldırım, '500 kalemden oluşan bu iş de şüphesiz 'A'dan 'Z'ye burada yapılmıyor, yapılmasını da beklemiyoruz ama bunu bir araya getiren ve bir ürüne dönüştüren, işin lokomotifi olma konumunda olmak başka, bu lokomotifin bir aksamını oluşturan parçalardan biri olmak başka bir şey' diye konuştu.
General Mobile'ın Türkiye'de üretim yapma kararı aldığını duyduğunda 'Bunlarınki de akıl mı acaba? Bu işe neden giriyorlar' diye düşündüğünü dile getiren Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
'Çünkü piyasaya bakıyorsun, bir sürü ürün var. Bir iki firma, memleketi haraca bağlamış vaziyette. Hal böyle olunca 'Ne yapacak bunlar acaba? Ne getirecekler de bir farklılık oluşturacaklar?' diye merak ettim ve yapılan bu yatırımın boşa gitmemesi için dua ettim. Şimdi dua etmekle de yetinmiyoruz. Bu projenin başarılı olması için her türlü desteği vereceğiz.
Bu işi deneyen başka kuruluşlarımızda oldu ama onlar 2001 krizinin fırtınasına dayanamadı ve bıraktılar. Siz bu işe neden kalkıştınız? Rakamlara bakılınca görülüyor. Memleketimizde 120 milyon cep telefonu var. Dolayısıyla milyarlarca dolarlık bir pazardan söz ediyoruz.'
'BEN BU GENÇ NÜFUSA İNANIYORUM'
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, teknolojiyle birlikte gelişen ürünlerin biraz da üretildiği ülkenin de kültürünü yansıtması gerektiğini ifade etti.
'Niye benim telefonumda, Türkçedeki harfler sığıntı durumunda olsun? Bu ülke bunu hak etmiyor, insanımız bunu hak etmiyor' diyen Yıldırım, böylelikle Türk kültürünün de teknolojiye yansıtılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de bugün her 100 kişiden 95'inde cep telefonu olduğunu dile getiren Binali Yıldırım, 'Cep telefonu ilk çıktığında 1 kilogramdı. Bugün 60 grama kadar düştü. O mucidin hayali, kulağının arkasına sığacak kadar küçük bir cep telefonu yapmaktı.
Bu hayal, umarım size nasip olur' dedi.
Türkiye'nin, konumu itibariyle 400 milyonluk bir nüfusa hitap ettiğini vurgulayan Yıldırım, 'Türkiye bugün sadece ulaşımın, enerjinin merkezi değil, kısa sürede inşallah bilişimin de merkezi olacak. Türkiye'nin nüfusunun yarısından fazla genç... Ben bu genç nüfusa inanıyorum' şeklinde konuştu.
Ümraniye'nin de yavaş yavaş 'bilişim merkezi' olmaya başladığını dile getiren Yıldırım, 'Bazı şeyler planlamadan oluyor ama önemli olan olmasıdır. Zaten bir şeyi çok planlayınca olmuyor. Hep planlamakla ömrümüz geçer' dedi.
Bakan Yıldırım, Türkiye'ye ithal edilen 200 liralık bir cep telefonundan şu an 40 lira vergi alındığını da belirterek, bu durumun da yerli üreticiler için önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım'a, Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel ve Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç tarafından bir plaket verildi.
Bakan Yıldırım daha sonra, açılışını yaptığı tesiste incelemelerde bulundu ve üretilen cep telefonuyla Ulaştırma Bakanlığının santrali ile bir görüşme yaptı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de, birçok kişinin daha önceden 'Başarılamaz, Türkiye'de üretilemez' denilen cep telefonunun, bugün Türkiye'de üretiliyor olmasından herkesin gurur duyduğunu söyledi.
Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri