Türkiye elektrik iletiminde de köprü olacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yılardır sürdürdüğü Avrupa Elektrik İetimi Enterkonnekte Birliği'ne (UCTE) uyum çalımaları2009 yılında bitecek ve gelecek yıl sonunda ticarete başlanabilecek.
UCTE'ye katılım ile birlikte Türkiye'nin elektrik iletim sistemi Avrupa'nın iletim sistemi ile uyumlu hale gelmiş olacak ve Türkiye doğu ile batı arasında artık elektrik iletiminde de bir köprü görevi görecek.
Elektrik Piyasası Strateji Belgesi'nin revize taslak raporuna göre, iletim ve üretim sisteminde yapılması gerekli olan değişiklik ve iyileşmeler 2009 yılı ilk çeyreğinde bitirilecek. 2009 yılı sonuna kadar UCTE sistemi ile paralel çalışmanın sağlanması hedefleniyor. Bu nedenle Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) santrallarının iletim sistemine entegrasyonu ve Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) çalışmaları için gerekli ödeneklerin tahsisi sağlanacak. Böylece sınır ötesi ticaret de başlatılabilecek. Avrupa Birliği (AB) UCTE'ye uyum çalışmaları için 1.5 milyon euroluk hibe vermişti.Bulgaristan ve Yunanistan bağlanacak
UCTE'ye uyum çalışmaları tamamlandıktan sonra Türkiye Avrupa elektrik iletim sistemine Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden bağlanmış olacak. Böylece bir arz açığı oluştuğu ve yedek gücün ise yetmediği durumlarda Türkiye Avrupa elektrik iletim sistemi üzerinden elektrik alabilecek. Arz güvenliği için büyük önem taşıyan UCTE'ye üyelikle birlikte özel sektör elektrik üretim şirketlerinin de elektrik satacakları pazar genişlemiş olacak. Üretim şirketleri, Avrupa ülkelerine elektrik ticareti yapabilecek. Türkiye'nin şu anda Yunanistan ile bir elektrik ticareti bulunsa da, Yunanistan'a elektrik verilirken aynı anda da karşıdan elektrik alınamıyor. UCTE'ye uyum sonrasında eş zamanlı ticaret de yapılabilecek. Türkiye şu anda Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Romanya, İran, Irak ve Suriye ile enterkonnekte hatlara sahip bulunuyor.UCTE'ye 23 iletim şirketi üye
UCTE Portekiz'den Polonya'ya, Hollanda'dan Romanya ve Yunanistan'a kadar elektrik iletim sisteminin geliştirilmesi ve işletilmesini koordine eden bir kuruluş. Avrupa'dan 23 iletim şirketinin üyesi olduğu UCTE, etkili ve güvenli iletim sisteminin işletilmesini hedefliyor. Şu anda Avusturya, Bosna Hersek, Belçika, Bulgaristan, İsviçre, Sırbistan-Karadağ, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Makedonya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Slovak Cumhuriyeti UCTE'ye üye bulunuyor. Fas, Cezayir ve Tunus, 1995 yılında Cebelitarık üzerinden Avrupa sistemine bağlandı.
Kaynak: Referansgazetesi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler