Türkiye enerji pazarı yatırım için hala cazip
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, küresel mali krizin Türkiye enerji sektörü açısından bir fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.
Köktaş, küresel krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemenin doğru olmayacağını belirtti. Dünya çapında bu kadar yaygınlaşmış bir soruna bağlı olarak, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin belli bir nispette azalması, kredi imkanlarının kısmen daralması gibi sonuçlar oluşabileceğine işaret eden Köktaş, "Ancak dünya çapında yaşanan bu krizin Türkiye enerji sektörü açısından fırsata dönüştürebileceğini düşünüyorum" dedi.
Köktaş, krizin başladığı süreçten bugüne enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen ve projeleriyle ilgili süreçleri devam eden yerli ve yabancı şirketlerin yöneticileriyle görüştüğünü belirtti. Yatırım finansmanı açısından krizin yakından takip edildiğine dikkat çeken Köktaş, krizin şirketlerin yatırım kararlarında ciddi bir değişiklik yapmadığı ve özellikle enerji yatırımlarının proje finansmanı konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarının görüldüğünü kaydetti.
Sektöre finansal akış sürecek
Bankacılık sisteminin geçmiş krizlere göre çok daha sağlam olduğunu ifade eden Köktaş, şunları söyledi: "Krediyle yapılan yatırımların verimliliği ve karlılığı daha çok önem kazanırken, enerji sektörümüz yatırım yapmak için cazibesini koruyor. Küresel krizden dolayı dünya çapında faiz oranlarının düşürülmesine paralel olarak Türkiye enerji sektörüne finansal akışın devam edeceğini düşünüyorum. Hükümetimiz de reel sektörün finansal kredilere ulaşımı konusunda ilave çalışmalar yapıyor. Bu tür olağanüstü gelişmeler düzenlemenin ve düzenleyici kurumların da önemini artırıyor."
Dağıtım ihaleleri ertelenmeyecek
İlk bakışta küresel mali krizin bir yansıması olarak elektrik özelleştirmelerine olan ilginin azalmasının beklenebileceğini belirten Köktaş, ancak siyasi iradenin 2009 yılında da elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerine devam etmeyi planladığını kaydetti.
Söz konusu tesislerle ilgilenen alıcılar ve bunların finansal imkanlarının belli olduğuna işaret eden Köktaş, "Elbette bu şirketler mevcut koşullardan etkilenebilirler ancak sektörün geleceğini düşünerek karar alır ve yatırım yaparlar. Bu itibarla önümüzdeki dönemde yerli ve yabancı şirketlerin Türkiye'ye yönelik ilgisi sürecektir" diye konuştu.
Özel sektörün payı 10 kat arttı
Bundan üç ay önce Türkiye elektrik dağıtımının yüzde 98'inin kamunun elinde olduğunu ve özel şirketin payının sadece yüzde 2 olduğunu hatırlatan Köktaş, "Son üç ayda ardı ardına yapılan dört bölgenin özelleştirme ihalesi ve bir bölgenin özel sektöre devri ile bu oran yüzde 20 düzeylerine çıktı. Bir başka ifade ile özel sektörün toplam elektrik dağıtımdaki payı 10 kat birden artmış oluyor" diye konuştu.
Sadece bu ihaleleri kazanan şirketlerin yabancı ortaklarıyla elektrik dağıtım ve üretim sektörlerinde toplamda 10 milyar dolara yakın bir yatırım yapmayı hedeflediğine dikkat çeken Köktaş, dünyadaki son mali krizin şirketlerin bu konudaki kararlılığını da etkilemediğini gördüğünü söyledi.
EPDK Başkanı Köktaş, önümüzdeki günlerde büyük ölçekli yeni elektrik üretim santrallarının temel atma törenlerine tanık olunacağını da söyledi.
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri