elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye gaz ihtiyacı için 8 milyar metreküp istedi

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı'nda Şahdeniz gazı pazarlığı hareket kazandı.



A- A+
07.11.2008 tarihli yazı 4001 kez okunmuştur.

Nabucco'nun ilk önce Azeri gazı ile faaliyete geçmesi planlanırken, Türkiye'nin kendi iç tüketimine kaynak ayırma yönündeki isteğinin taraflar arasında tartışma yarattığı öğrenildi. Şahdeniz gaz sahasında 2013 yılında faaliyete geçecek olan faz-2 üretim bölgesinden, Türkiye kendi iç tüketimi için 8 milyar metreküp doğalgaz ayrılmasını istedi. Bu konuda taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için Şahdeniz bölgesinden Nabucco'ya ne kadarlık bir kaynak ayrılacağı da kesinlik kazanmadı. Türk yetkililer, Türkiye'nin isteği yönünde bir kaynak ayrıldıktan birkaç hafta sonra anlaşma imzalanma noktasına gelinebileceğini belirttiler. Nabucco International Company Sözcüsü Christian Dolezal ise Türkiye'nin istediği 8 milyar metreküplük gazın genel bir beklenti olduğunu ancak mevcut verilere göre gerçekçi bir senaryo olmadığını ileri sürdü. Irak gazının da Nabucco'ya dahil edilmesi için görüşmelerin arttığı belirtildi.





Nabucco'nun kapasitesi 2009'da belli olacak


Referans'ın sorularını cevaplandıran Dolezal, Nabucco International Company'nin herhangi bir şekilde gaz alıp satmayacağını belirterek, bunun Avrupa yasalarına göre mümkün olmadığını belirtti. Ancak şirketin birçok müşterisi olacağını ve bunların ticareti gerçekleştireceğini vurgulayan Dolezal, Şahdeniz sahasının Nabucco için önemli ve potansiyel kaynaklardan biri olduğunu vurguladı. Şahdeniz gazının Nabucco hattının ilk fazını oluşturacağını belirten Dolezal, tedarikçilerle Şahdeniz gazı üzerine çok verimli görüşmelerin bulunduğunu anlattı. Nabucco'nun kapasitesinin yani hangi gazlarla dolacağının 2009 yılının ilk yarısında tedarikçilerle anlaşılarak ortaya konacağını ifade eden Dolezal, Türkiye'nin kendi iç tüketimi için istediği 8 milyar metreküplük gaz miktarının genel bir beklenti olduğunu ancak gerçekçi bir senaryo olarak kabul görmediğini ifade etti.



Dolezal, Irak gazının Şahdeniz gazından sonra Nabucco için ikinci aşamada önemli bir potansiyel olarak görüldüğünü belirterek, birkaç ay önce Brüksel'de Irak otoriteleri ve Avrupa Birliği (AB) arasında çok verimli görüşmeler yapıldığını ifade etti. Dolezal, şu anda Nabucco Projesi ile ilgili olarak yasal çerçeve üzerinde çalıştıklarını da dile getirdi. Nabucco Projesi, gün geçtikçe kaynak çeşitliliği azalan AB ülkeleri için büyük önem taşıyor. AB ülkeleri çoğunlukla Rusya, Nijerya ve Norveç üzerinden gaz tedarik ederken, Avrupa'nın gelecekteki gaz talebinin karşılanması için yeni kaynak arayışına gitmesi gerekiyor. Hazar bölgesi, Ortadoğu ve Mısır potansiyel bir rol üstlenebilecekken, Nabucco hattının da Azerbaycan ve Irak'ın yanı sıra, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya ve İran gazı ile doldurulması düşünülüyor.





Avrupa'nın Hazar gazına ihtiyacı var


2005 yılında Avrupa gaz tüketimi yıllık 502 milyar metreküpe ulaşırken, bunun 290 milyar metreküpü değişik kaynaklardan ithal edildi. Bu da AB'nin yerli üretiminin yüzde 42 olduğu yani büyük oranda dışa bağımlı olduğu anlamına geliyor. Gelecekte AB, doğalgazdaki arz-talep dengesinin değişeceğini hesaplarken, doğalgazın birincil enerji kaynakları içindeki öneminin yüzde 23'den yüzde 34'e yükseleceğini hesapladı. Tüketimin artmasının Avrupa üretiminin düşmesiyle eş zamanlı gerçekleşecek olması da geleceğe yönelik endişeleri artırıyor. AB'nin öngörüsüne göre 2020 yılında Avrupa'nın gaz talebinin karşılanabilmesi için yılda 25-30 milyar metreküplük doğalgazın Hazar ve Ortadoğu üzerinden Avrupa'ya ulaşması gerekecek.





6 ülke Nabucco projesinde ortak


- Projeyle Hazar doğalgazı Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Avrupa'ya taşınacak.


- 3 bin 300 kilometrelik bir boru hattıyla yıllık 30 milyar metreküp gaz taşınacak.


- 2009 yılında başlanması hedeflenen projenin 2013 yılında tamamlanması bekleniyor.


- Ortaklar arasında Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Romanya'dan Transgaz, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Türkiye'den BOTAŞ ve Almanya'dan RWE firmaları yer alıyor.



Kaynak: Rotahaber




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.