Türkiye pazarı pek çok kapıyı açabilir
Mitsubishi Electric Avrupa Özel Müşteriler Satış Müdürü Julien Dallery Elektrikport'a verdiği röportajda Türkiye'nin birçok kapıyı açacak anahtar market olduğunu, Türkiye'de ürün geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.
Mitsubishi'nin enerji verimliliği ile ilgili çalışmalarından bahseder misiniz?
Makine üreticileri ve fabrikalarla çalışıyoruz. Ürünlerimizi dizayn ederken enerji verimliliğini düşünerek tasarlıyoruz. Örneğin ürün motorlarımızda farklı bir teknoloji kullanıyoruz. Motorun aynı enerji ile çok daha hızlı dönmesini sağlıyoruz. Bu enerji verimliliğine bir örnektir. Diğer bir enerji verimli ürünümüz ise Frekans İnvertörleri yani AC Motor Sürücüler. AC Motor Sürücülerde de Rejeneratif denilen yeni bir ürün mevcut. Rejeneratif, kullanılmayan enerjiyi şebekeye tekrar kazandırıyor. Enerji verimliliği açısından çok büyük bir avantaj.
Enerji verimli ürünleriniz neler?
Mitsubishi diğer firmalardan farklı olarak Elektronik Kompenent üreticisidir. Cihazların içindeki her şey Mitsubishi Elektroniğe aittir. Enerji verimliliğinden bahsederken önce bu kompenentlerden başlamak gerekir. Biz bu kompenentleri enerji verimliliğine göre tasarlıyoruz.
Monitoring yani izleme gerçekleştiriyoruz. MES dediğimiz bir modülümüz var. Bu modül saha düzeyindeki bilgileri tamamen databace düzeyine aktaracak bir modüldür. İlgili kişi o bilgileri istediği zaman istediği formatta alarak inceleyebilir. Bir fabrikada enerji tüketimi artıyor mu? Artıyorsa bu hangi parçalar da oluyor? Bunun detaylı analizini sağlayacak ürünlerimiz var. Japonya'da bir fabrikamızda yüzde elli enerji tasarrufu sağladık. Enerjiyi analiz edemezseniz çözüm de üretemezsiniz.
Enerji verimli ürünleriniz en çok hangi sektör tarafından tercih ediliyor?
Asansör sektöründe ve fabrikalarda çok kullanılıyor. Özellikle asansör sektöründe enerji verimliliğinin önemi büyük. Yükü birden aşağıya indirdiğiniz zaman o potansiyel enerjinin bir şekilde absorbe edilmesi veya atılması gerekir. Bu daha önce bir direnç üzerinden veya herhangi bir yük boşaltıcı üzerinden boşa harcanıyordu. Şuan o potansiyel enerjiyi şebekeye tekrar veriyoruz. Bu büyük bir avantaj. Uygulamadan uygulamaya değişiyor. Ancak yaklaşık %30 enerji tasarrufu sağlanıyor.
Ürünlerimiz çok fazla sektöre hitap ediyor. Çeşit çeşit makine üreticileri ve makine fabrikaları kullanıyor. Büyük projeler yapıyoruz ve takip ediyoruz. Marmaray projesinin otomasyonunu Mitsubishi GTS ile beraber yapıyoruz. Bunların hepsi birer strateji.
AR&GE faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?
Japonya'daki fabrikamızda belli bölümler var. Bir bölüm tamamen enerji üzerine fabrika bilgilerini değerlendiriyor.
Fabrikalarda en fazla enerji tasarrufu sağlanabilecek ürün hangisi?
Fabrikadan fabrikaya değişir. Örneğin vinç fabrikasında Rejeneratif kullanarak vinç motorlarını daha az enerjiyle daha aktif kullanabilirsiniz. Dünyanın özü dönmeye yöneliktir. Çoğu fabrikada öteleme hareketi bile dönerek gider. Haliyle bu motora tekabül eder. AC motorlar fabrikalarda en fazla güç harcayan ürünlerdir. İster kaldırma olsun, ister döndürme olsun. En fazla enerji harcayan ürünlerdir.
Türkiye'deki yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Türkiye birkaç kapıyı açacak anahtar markettir. Çünkü burada pek çok Japon müşterimiz var. Türkiye gelişmekte olan dinamik bir ülke. Onun için burada ürün geliştirmeye devam edeceğiz.
Türkiye'de Nokia gibi Mitsubishi'nin bilinirliğini arttırmak için çalışmalarımız var. Bu da lokal olarak Mitsubishi'yi mühendislerle desteklemek ve temsil etmekle mümkün. Burada deneyimli Türk mühendislerle çalışıyoruz. İşi yapan Türk mühendisleri. Türkiye'de dört beş ay önce Ankara'da bölge sorumluluğu açtık. Bunun örnekleri giderek artacak. Dünya çapında çok büyük kalemi olan Mitsubishi Motor'la ilgili Türkiye'de çalışmalar var. Biz Türkiye'de daha da fazla tanınacağız.
Yeni ürünleriniz neler?
Mitsubishi'nin Equation adı verilen yeni çıkardığı bir ürün var. Birçok ürünün tek bir çatı altında çalışmasını sağlayan bir üründür. Dünyada sadece Mitsubishi'de var. Diğer ürünlerde fazla modül kullanmanız gerekir. Bu ürün kompak yapıdadır. Daha az modülle çok daha hızlı çözüm üretir. Herkesin çok daha rahat programlama yapmasını sağlar.
Geliştirilen yeni teknoloji ürünler insana duyulan ihitiyacı azaltacak mı?
Gelecekte insanlar aklını daha çok kullanacakları işler yapacaklar. Basit işleri artık robotlara bırakacaklar. İnsanlara her zaman ihtiyaç olacaktır. Japonya'da teknoloji araç olarak görülüyor. Teknolojiyi araç olarak gördüğünüz zaman çok daha seri üretim yapar hale geliyorsunuz.
Elektrikport
Â
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri