Türkiye, Suriye'ye elektrik ve gaz satacak
Nabucco projesiyle Avrupa'yı gaz ihtiyacını çözecek Asya kaynaklarına bağlayan Türkiye, şimdi de Suriye ile kritik enerji anlaşmasına vardı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'deki fazla gazın 1 milyar metreküplük kısmın Suriye'ye satılacağını açıkladı. Yıldız, 1 milyar metreküplük gazın 4-5 yıllık anlaşmayla Suriye'ye verileceğini belirtti. Suriye'ye ayrıca 400 megavatlık elektrik de satılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Süfian Al-Allao ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası açıklama yapan Yıldız, Suriye Bakanı ile 3 temel konu hakkında görüşme yaptıklarını söyledi. Elektrik satışı, Suriye'ye su verilmesi, Suriye'ye doğalgaz satışı konusunda görüştüklerini aktaran Enerji Bakanı, 1 milyar metreküp gazın 4-5 yıllık anlaşmayla Suriye'ye verilmesinin düşünüldüğünü belirtti. Türkiye'de doğalgaz tüketimin azalmasıyla al ya da öde yükümlülüklerinin azaltma adına bu tür çıkışlara gittiklerini belirten Yıldız, elektrikte de 400 megavatlık gücün Suriye'ye aktarılması konusunda görüş birliğine vardıklarını da kaydetti. Bu miktar, Türkiye'nin toplam üretimin 100'de 1'ine denk geliyor.
Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Süfian Al-Allao ise ülkesinin yıllık 7 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacı olduğunu, bunun 6 milyar metreküpünü kendi kaynaklarından ürettiklerini anlattı. 1 milyar metreküplük kısmı Mısır'dan tedarik ettiklerini kaydeden misafir bakan, "Gelecek yıl üretimimiz 2 milyar metreküp artacak. Buna paralel ihtiyaçlarımız da artacak. Kendi ihtiyacımızı karşılayabilmek için ithalata devam edeceğiz. 5-6 yıl sonra üretimde tüketim arasında denge oluşacak. Gaz ve elektrik alımıyla Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkinin iki taraflı gelişmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
'RUSYA NABUCCO'YA DAHİL OLURSA ÇOK ŞAŞIRMAMAK GEREK'
Bakan Yıldız, Nabucco'ya Rusya'nın dahil olup olmaması konusunda ABD'nin yaklaşımları ve diğer katılımcı ülkelerin bakışının sorulması üzerine Nabucco'nun ciddi gaz tüketim noktası olduğunu, üretim yapan bütün ülkeleri ilgilendirdiğini söyledi. Yıldız, "Rusya Federasyonu projeye dahil olması halinde çok fazla şaşırmamamız gerekir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri