elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'de Nabucco gazını taşıyacak yasa yok

Türkiye, uluslararası doğalgaz projesi Nabucco'nun önemli ortaklarından olmasına rağmen, henüz doğalgaz transit taşımacılığında gerekli hukuki altyapıyı sağlayamadı.



A- A+
24.04.2009 tarihli yazı 3955 kez okunmuştur.

Bu alanda yasaya sahip olunmaması nedeniyle transit taşımacılığın kurallarının belirlenmesinde sıkıntı yaşanıyor.



Botaş'ın projeksiyonuna göre ise, 2020'de Türkiye 60-100 milyar metreküplük doğalgazın transit geçişinde ev sahipliği yapacak. Bu gazın hangi kurallara göre ülke sınırlarından geçeceği ise belirsiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu yöndeki kuralları ortaya koyan çalışmayı ise başlattığı ve Türkiye Doğalgaz Piyasası Yasası'nda değişiklik öngören yasa taslağına konuyla ilgili bir madde konulacağı öğrenildi.





Uluslararası projeler önünde engel


Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 2014'te hayata geçebilmesi için gelecek birkaç ay içinde hükümetlerarası anlaşmanın imzalanması gerekecek. Ancak gaz akışının zamanında başlaması için Türkiye'nin de üzerine düşen ev ödevleri bulunuyor. Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol, bir konferansta yaptığı sunumda doğalgaz üretim ve transit taşımacılığına yönelik hukuki altyapının bulunmadığını belirtti. Düzyol, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle transit rejiminde farklılıklar olduğunu dile getirerek, bu konunun Nabucco ve diğer doğalgaz transit boru hattı projelerinin önünde engel olduğunu kaydetti. Bakanlık yetkilileri ise Türkiye'den transit geçişe yönelik bir yasanın bulunmamasının eksiklik olduğunu ancak bu yöndeki bir çalışmada acele etmeyeceklerini kaydettiler. Bakanlık yetkilileri, sadece Nabucco için değil gelecek dönemde Türkiye'nin karşısına çıkacak transit boru hattı projeleri açısından da böyle bir yasal düzenlemenin gerekli olduğunu vurguladılar.





Petrol için düzenleme BTC ile çıktı


Sektör temsilcileri ise mevcut Doğalgaz Piyasası Yasası'nın transit boru hattı projelerini desteklediğini ancak transit geçişin hangi kurallar çerçevesinde yapılacağını düzenlemediğini vurguladılar. Bu yönde bir yasal düzenleme yapılmasının ise BOTAŞ'ın faydasına olacağını vurgulayan sektör temsilcileri, petrolün boru hatlarıyla geçişini düzenleyen yasanın ise 2000 yılında Bakü-Tilfis-Ceyhan (BTC) Projesi'nin hazırlıkları çerçevesinde çıkarıldığını kaydettiler. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin doğalgazın transit geçişine yönelik bir yasa olmamasına rağmen, Bakanlığın transit boru hatlarına yönelik ayrı bir daire oluşturduğunu ve bu konuda bir kurul da kurulduğunu ifade ettiler.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.