elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Türkiye'de petrol yok" demek için erken

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yaptıkların belirterek, "Türkiye'de petrol yok cümlesi erken söylenmiştir" dedi.



A- A+
01.05.2010 tarihli yazı 4125 kez okunmuştur.

Bakan Yıldız, Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi ve Enerji Verimliliği Derneği'nce Kartepe ilçesindeki Greenpark Resort Otel'de düzenlenen ''Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Ortak Akıl Çalışması''na katıldı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını, son 8 yılda arama faaliyetlerine ayrılan ödeneğin 8 ile 12 kat artırıldığını belirterek, ''Irak'tan önümüzdeki günlerde verebileceğimiz çok güzel haberler inşallah çıkacak'' dedi.



Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, ''Türkiye'de petrol yok'' şeklindeki ifadelerin hatırlatılması üzerine, ''Türkiye'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri ile kömür rezervlerinin tespitiyle alakalı ciddi çalışmalar yapıyoruz. Arama faaliyetlerine ayırdığımız ödenekler son 8 yılda 8 ile 12 kat arttı'' diye konuştu.



''ENERJİ GİDERLERİNİ AZALTMAK İÇİN YOĞUN BİR ÇABAMIZ VAR''



Petrol ve doğal gaz fiyatlarının arttığını, şu anda petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 80 dolar civarında olduğunu ifade eden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:





''Türkiye'nin ithalatının yüzde 20 ile 25'ini karşılayan enerji giderlerini azaltmak için yoğun bir çabamız var. Hem yenilenebilir hem de yerli kaynaklarımızın artırılmasına dönük...İthal ettiğimiz kaynakların azaltılmasına dönük Türkiye'de arama faaliyetleriyle alakalı yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Karadeniz'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde nerede petrol bulma ümidimiz varsa orada çalışıyoruz. 'Türkiye'de petrol yok' demek için erken. Bunun için mutlaka arama faaliyetlerimizi sonlandırmamız ve sonuçlarını değerlendirmiş olmamız gerekiyor. Tabii ki Irak'ta da çok güzel şeyler yapılabilir. Birini tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Biz her ikisini, hatta üçüncü ülkelerdeki çalışmaları da birleştirerek önemli katkılar sağlamak istiyoruz.''





Bakan Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Maden Tetkik Arama (MTA), BOTAŞ gibi kurumlar aracılığıyla önemli strateji ve politikalar yürüttüklerini söyledi.





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendilerine petrol ve doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili ''Nerede ne olduğunu ümit ediyorsanız ve inanıyorsanız onun peşinde koşacaksınız'' dediğini aktaran Yıldız, kendilerinin de bu hedef doğrultusunda çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı.





''Irak'tan önümüzdeki günlerde verebileceğimiz çok güzel haberler inşallah çıkacak'' diyen Yıldız, ''Bilindiği gibi bizim orada konsorsiyum beraber aldığımız bir ihale var. Bu ortaklığı zenginleştirmek sayılarını artırmak adına birçok girişimimiz var. Bunu önümüzdeki günlerde inşallah kamuoyuyla paylaşacağız. Hem 3. üçüncü ülkelerle yürüttüğümüz operasyonlardan hem de Türkiye'de yapacağımız faaliyetlerden mutlaka sonuç alacağımıza inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.



KARADENİZ'DE PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI





Gazetecilerin, Karadeniz'de yapılan petrol arama çalışmalarındaki son durumu sormaları üzerine de Yıldız, şöyle konuştu:





''Karadeniz'de bir platform var. Orada arama faaliyetleri devam ediyor. Yeni ortaklar yeni projeler buraya kazandırılmaya çalışılıyor. Onun görüşmelerini yapıyoruz. Mayıs ayında Sayın Başbakanımızla birlikte Brezilya'ya bir ziyaret yapacağız. O ziyaretin sonuçlarını enerji sektörü açısından önemsiyoruz ve Türkiye'de hem platform sayısını hem de üretim noktalarını arama faaliyetleriyle beraber artırırsak bunun sonuçlarını vatandaşlarımız görecek. Bunu ne zaman duyuracağız, İnşallah çıktığı zaman. Ama şu anda hem beklentilerle hem de ümitlerle oynamak istemiyoruz.''





Bakan Yıldız, şu anda çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, ''Ama Türkiye'de petrol yok ! cümlesi erken söylenmiştir. Buna katılmadığımızı ifade etmek istiyorum'' dedi.



Ayrıca karadeniz için yeni bir platform sipariş ettiklerini belirten Bakan Yıldız şöyle konuştu:



''Karadeniz'deki iki ve üç boyutlu sismik araştırmalarından dolayı alt yapıya müsait yeni bir platform sipariş edildi. Bu Güney Kore'de şu anda üretiliyor, inşallah 2011'in başında gelecek. Platform sayesinde 12 bin metreye inilebilecek. İşletme hariç, sırf yatırım değeri 1,5 milyar dolar olan bir proje. Bu yalnızca oradaki bir kuyudan petrol çıkartmaya yönelik işlem. Sırf Karadeniz'deki serüven için o kadar fazla işlem yapılıyor. O kadar fazla süreci var ki... Petrolü bulduğunuz anda 8 yıllık yeni bir süreç başlayacak. Bu nedenle 8 yılda enerji verimliliğiyle alakalı yapabileceğimiz çok iş var. Enerjiyle ilgili tüm yatırımları verimlilikle kazandığımız farktan finanse edebiliriz yani avantajı kendi içinde. Sabırla attığımız her adımın değerli olduğunu bilerek bu yola mutlaka devam etmeliyiz.''



AA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.