elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'deki nükleer santral projeleri Almanların ilgisini çekiyor

Almanya'nın nükleer santralleri kapatma kararının ardından arayış içinde olan Alman şirketlerin de Türkiye'deki projelerle ilgilendiği bildirildi.



A- A+
18.08.2011 tarihli yazı 7055 kez okunmuştur.

Türkiye'nin ilk nükleer santralini Ruslar, Akkuyu'da kuracak. İkinci santral için ise görüşmeler sürüyor. Almanya'nın nükleer santralleri kapatma kararının ardından arayış içinde olan Alman şirketlerin de Türkiye'deki projelerle ilgilendiği bildirildi.



Zaman'ın Enerji Bakanlığı ve TAEK kaynaklarından aldığı bilgilere göre Japonlar, nükleer santral projesinden tamamen çekilmedi. Sadece Tepco firması süreci sonlandırdı. Japonlar, başka bir firma veya Amerikalı-Avrupalı şirketle de yola devam edebilir. Konunun kısa süre içerisinde netleşmesi bekleniyor. Aynı kaynaklar, nükleer santralle ilgili ilginç bir konuyu daha konuşmaya başladı. Kaynaklar, Almanların da nükleer santral için gelebileceklerini belirtiyor. Buna göre Almanya hükümetinin nükleerle ilgili aldığı son kısıtlama kararı, Alman elektrik şirketlerini zora soktu. Şimdiden şirketlerin zararı için 2-2,5 milyar dolar rakamları konuşuluyor. Almanların nükleerden tamamen vazgeçmeleri halinde bu şirketlerin zararı 10 milyarlarca doları bulabilecek. Ayrıca, yetişmiş insan kaynakları da işsiz kalacak. Bu sebeple şirketler çıkış kapısı olarak Türkiye'yi görüyor. Ayrıca, Kanadalıların Sinop'ta (deprem için) kriterleri karşılayacak tasarımlarının olmayışı şanslarını azaltıyor.



Türkiye bir yandan nükleer santral görüşmelerini yaparken diğer taraftan gerekli hukuki düzenleme için çalışıyor. Enerji Bakanlığı ve TAEK kaynakları, Meclis'te bekleyen mevzuat değişikliklerinin bir an önce tamamlanmasına vurgu yapıyor. Yeni çıkacak mevzuatla TAEK'in nükleer düzenleme ve Ar-Ge faaliyetleri ikiye ayrılacak. Aynı kaynaklara göre nükleer alandaki mevzuat eksiklikleri veya iyileştirme çalışmaları yapılmış, düzenlemeler hazırlanmış, taslak olarak. Bunlar da bir an önce yasallaşmalı. Bu çok önemli. Nedeni de, mevcut mevzuata göre nükleer santral için saha lisansı alınması gerekiyorken, iyileştirilen mevzuata göre Saha Lisansı yerine Saha Onayı getiriliyor. Bu da, nükleer santrallerin kurulmasına elverişli sahaların bir an önce belirlenerek onaylanmasını ve lisanslama sürecinin hızlandırılmasını sağlayacak.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), nükleerle ilgili mevzuatı geçen hafta yayınladı. Ancak, santralin inşaat aşamasından işletmesine kadar Enerji Bakanlığı'nın yanı sıra diğer bakanlıklarla TAEK'in de yeni düzenlemeler yapması gerekiyor. Bu düzenlemelerin başında da yer, inşaat, işletme, operatör, yakıt yükleme lisanslarıyla denetim, işletmeden çıkartma, atık yönetimi, 3. şahıs mali sorumlulukları, emniyet, fiziksel koruma, çevre, iş sağlığı ve güvenliği gibi konular başta geliyor.



Haber: Euractiv.com.tr / Enerji




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.