elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin 15 aylık petrolü var

Petrol ve doğalgaz fakiri Türkiye'nin elindeki rezervler azalıyor. Aralık 2009 sonu itibariyle Türkiye'nin 39,4 milyon ton ham petrol ve 6,1 milyar metreküp üretilebilir doğalgaz rezervi kaldı.



A- A+
16.03.2010 tarihli yazı 3872 kez okunmuştur.

Yıllık doğalgaz tüketiminin 32 milyar metreküp ve petrol tüketiminin 30 milyon ton olduğu dikkate alındığında kalan doğalgazın tamamı üretilirse 2 aylık, petrolde ise 15 aylık tüketim karşılanabiliyor. Üretilebilir petrol rezervinin yüzde 95'i Güneydoğu'da, yüzde 5'i ise Marmara Bölgesi'nde yer alıyor.





Zengin petrol sahalarının yer aldığı Ortadoğu ülkelerine komşu olan Türkiye, petrol açısından fakir bir ülke. Bugüne kadar yeterince arama yapılmaması da fakirliğin en önemli sebeplerinden birisi.


Zaman'ın Enerji Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre bugüne kadar karaların yüzde 20'si, denizlerin ise yüzde 1'i ancak aranabilmiş. Aramaların yüzde 75'i Güneydoğu, yüzde 17'si Trakya ve geri kalan yüzde 8'lik bölüm ise diğer bölgelerde yapıldı. Arama ve üretimler kamu ve özel sektör eliyle yapılsa da ağırlık Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait.





TPAO, geçen yıl çıkarılan 2,4 milyon ton ham petrolün yüzde 69'unu, 725 milyon metreküp doğalgazın ise yüzde 81'ini üretti. Geri kalan üretimi, sektörde faaliyet gösteren yerli-yabancı şirketler gerçekleştirdi. TPAO ayrıca geçen ay Karadeniz'de Brezilyalı şirket Petrobras ile de son yılların en büyük petrol arama çalışmasını başlattı.





Mevcut petrol ve doğalgaz rezervlerinin azalmasına karşın Enerji Bakanlığı yetkilileri, yeni rezerv sahaların bulunacağından ümitli. Yetkililer, mevcut rezervlerin tükenme aşamasına gelmesine açıklık getiriyor: "Türkiye'nin kara ve deniz sahalarının önemli bir bölümünde arama yapılmamış. Bugüne kadar yapılan az sayıda aramayla elde edilen rezervler tükenme aşamasına geldi.





Ancak başta Karadeniz olmak üzere yeni başlatılan arama-üretim çalışmalarından son derece ümitliyiz. Ülke olarak yakın bir gelecekte, petrol-gaz ihtiyacımızın önemli bir bölümünü kendi kaynaklarımızdan sağlar hale geleceğiz." Halen ihtiyaç duyulan petrolün yüzde 92'si, doğalgazın ise yüzde 98'i ithalat yoluyla karşılanıyor.





BOTAŞ'ın 2010 kâr hedefi 3,2 milyar lira





Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), 2010 yılını kârla kapatacak. Yapılan hesaplamalara göre bu yıl şirket 23,2 milyar lira mal ve hizmet satışı yapacak. Şirket doğalgaz ödemeleri, faaliyet ve finansman giderleri vb. düştükten sonra yıl sonunu 3,2 milyar lira dönem kârı ile kapatacak. Öte yandan şirketin doğalgaz satışlarının da bu yıl artacağı belirtiliyor. Zaman'ın BOTAŞ'tan aldığı bilgilere göre bu yılki satışlarda geçen yıla göre yüzde 5,4 artış öngörülüyor. Şirketin hesaplamalarına göre 2010'da toplam 34,1 milyar metreküp doğalgaz ithal edilip 33,8 milyar metreküp gaz satışı gerçekleşecek. Satışların yüzde 59'u elektrik üretimine, yüzde 24'ü konut ve yüzde 15'i de sanayi sektörüne yapılacak. . BOTAŞ'ın yanında özel sektörün de 2,5 milyar metreküp civarı satış yapacağı tahmin ediliyor.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.