Türkiye’nin AB’ye İhracatı 7 Gün Sonra Durabilir
AB Uyum Yasaları çerçevesinde sanayimizin uymak zorunda olduğu REACH Tüzüğü’nün ilk aşaması olan Ön Kayıt süreci için son haftaya girildi.
AB ülkelerine yılda 1 tondan fazla, kimyanın yanı sıra demir-çelik, maden, metal alaşımlar, otomotiv, kırtasiye ve tekstil ürünü ihraç eden Türk firmaları, eğer 30 Kasım 2008'e kadar Ön Kayıt yaptırmazlarsa, ihracatları duracak.
Türk kimya sektörü 2007 yılında AB ülkelerine 3 milyar 730 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracat içinde AB ülkelerine yapılan ihracatın oranı ise yüzde 36.6 seviyesine ulaştı. Oldukça yüksek olan bu oran, REACH Tüzüğü nedeniyle tehdit altında. İhracatçılarımız bu son 7 günü çok iyi değerlendirmek zorunda.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, büyük ihracatçı firmaların REACH için nispeten hazırlıklarını yaptığını ancak KOBİ niteliğindeki firmaların büyük bir atalet içinde olduğunu söylüyor. AB'ye yapılan kimyasal ihracatının yaklaşık dörtte birini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini belirten Akyüz, 'Firmalarımız bu son 7 kritik günde Ön Kayıt başvurusu yapmazlarsa, büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaklar ve ürünlerini ihraç etmek için yeni pazarlar aramak zorunda kalacaklar. Özellikle demir-çelik, boya, çimento, gübre ve kırtasiye sektörü büyük risk altında. Yaptığımız çalışmalara göre bu sektörlerden Ön Kayıt için başvuru yapan firma sayısı çok sınırlı. İlk darbeyi bu sektörler yaşayacak' diyerek uyarıyor.
Türkiye'den AB'ye yapılacak kimyevi madde ihracatında, ihracatçı firmalarımızın, REACH tüzüğünün gerektirdiği şekilde, ihraç edecekleri ürünleri Avrupa Kimyasallar Ajansı'na (AKA) (European Chemicals Agency – ECHA) kaydettirmeleri gerekiyor.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri